Polonezul Marek Belka speră să ajungă în fruntea BERD

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2016

Polonezul Marek Belka speră să ajungă în fruntea BERD

După 25 de ani de activitate a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în fostul bloc sovietic, a venit timpul ca un est-european să fie numit în fruntea instituţiei, consideră fostul premier şi guvernator al Băncii Poloniei, Marek Belka, informează Reuters, conform Agerpres.

Marek Belka speră să îl înlocuiască pe actualul preşedinte al BERD, britanicul Suma Chakrabarti, cu ocazia alegerilor care se vor derula la reuniunea anuală a BERD de luna viitoare, însă se confruntă cu o sarcină dificilă în condiţiile în care o serie de state din G7 şi-au exprimat deja sprijinul pentru Chakrabarti.

"Poate că a venit timpul ca oamenii din ţările în care BERD investeşte să aibă un rol mai important în cadrul băncii. Eu ştiu ce a însemnat tranziţia, ce este în prezent şi ceea ce poate fi", a subliniat Belka, în vârstă de 64 de ani, care a ocupat de două ori portofoliul Finanţelor, după care a ocupat postul de prim-ministru al Poloniei în 2004-2005, iar din 2010 ocupă funcţia de guvernator al băncii centrale a Poloniei, mandatul său urmând să expire în luna iunie.

Pe lângă funcţiile pe care le-a ocupat în Polonia, a condus şi departamentul european al Fondului Monetar Internaţional, a lucrat în Irak şi de asemenea timp de patru ani a fost preşedintele comitetului de dezvoltare al Băncii Mondiale.

Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni pentru a include Mongolia, Turcia, Marocul, Egiptul, Tunisia şi Iordania. În plus, sub mandatul lui Suma Chakrabarti, BERD a început să investească în ţări din zona euro afectate de criza datoriilor, precum Grecia şi Cipru, şi de asemenea a lansat un plan destinat ajutării ţărilor afectate de criza refugiaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro