DIKE

Polonia ar putea înregistra doi ani de contracţie a economiei, avertizează un oficial de la banca centrală

J.P.
Internaţional /

Polonia ar putea înregistra doi ani de contracţie a economiei, avertizează un oficial de la banca centrală

Economia poloneză ar putea înregistra în acest an o contracţie de două ori mai amplă faţă de prognozele Guvernului şi este posibil să nu revină pe creştere nici în 2021, dacă pandemia de COVID-19 continuă să se răspândească cu rapiditate, a avertizat marţi un oficial de la Banca Naţională a Poloniei, conform Agerpres.

În condiţiile în care sistemul medical este sub presiune de pe urma unui şir de cazuri record de infecţie cu coronavirus iar numărul deceselor este în creştere, Grazyna Ancyparowicz, membră în comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei, a estimat că Produsul Intern Brut ar putea scădea cu până la 10% în 2020.

"În acest moment, evaluarea mea asupra situaţiei este una pesimistă. Dacă pandemia va continua să se dezvolte în săptămânile următoare, şi cu siguranţă aşa se va întâmpla, prognoza mea pentru cel mai pesimist scenariu va fi o contracţie cuprinsă între 8% şi 10% în acest an", a spus Grazyna Ancyparowicz. Aceasta a mai arătat că se aşteapă ca economia poloneză să se contracte şi în 2021. "Ar putea fi o contracţie cuprinsă între 2% şi 3%, posibil una mai modestă. Doar în 2022 ar putea fi o uşoară relansare", a apreciat Grazyna Ancyparowicz.

Previziunile oficialului de la banca centrală sunt mult mai pesimiste decât cele ale Guvernului de la Varşovia. În proiectul de buget, Executivul mizează pe o contracţie a PIB de 4,6% în acest an şi se aşteaptă ca economia să crească cu 4% anul viitor.

Pentru a ţine sub control pandemia, Guvernul polonez i-a îndemnat pe cetăţeni să rămână în casă, a ordonat închiderea sălilor de sport şi piscinelor, a decis că restaurantele trebuie să îşi limiteze programul de funcţionare iar universităţile şi liceele trebuie să treacă la învăţatul online.

"Este posibil ca în lunile următoare să vedem cum oamenii sunt speriaţi să iasă din casă, să lucreze normal şi, cel mai important, se vor abţine să consume, pentru că aici este vorba de factori psihologici", a spus Ancyparowicz. Aceasta a adăugat că rata inflaţiei ar putea urca până la aproximativ 3,5%, peste ţinta de 2,5% avută în vedere de banca centrală, în principal ca urmare a unor preţuri mai mari la servicii.

Cu toate acestea, Ancyparowicz a apreciat că nivelul dobânzilor va rămâne la nivelul actual până în 2022, când mandatul său în cadrul comitetului de politică monetară se va încheia.

Banca Naţională a Poloniei a redus costul creditului în trei reprize de la debutul pandemiei, iar dobânda sa de bază este la un minim record de 0,1%.

"După părerea mea, dobânda de bază va rămâne la nivelul actual...pentru că am atins ceea ce trebuia să atingem", a spus Ancyparowicz, referindu-se la stimularea activităţii economice prin intermediul reducerilor de dobândă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie