Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu condiţionarea fondurilor europene de statul de drept

J.P.
Internaţional / 11 martie

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu condiţionarea fondurilor europene de statul de drept

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu mecanismul european care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept, relatează G4media.

"Considerăm că acest gen de soluţii nu au o bază în tratate, sunt o ingerinţă în competenţele statelor membre (ale UE - n.r.) şi încalcă legislaţia Uniunii Europene", a transmis guvernul polonez într-un comunicat, precizând că a sesizat CJUE.

Separat, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a anunţat la rândul său că Budapesta va sesiza joi sau vineri CJUE în legătură cu acest mecanism

Parlamentul European, critici la adresa Comisiei Europene că nu activează mecanismul care condiţionează alocarea banilor de respectarea statului de drept

Parlamentul European va folosi "toate mijloacele" pe care le are la dispoziţie în cazul în care Comisia Europeană nu îşi îndeplineşte obligaţiile în ceea ce priveşte aplicarea noului mecanism de protecţie bugetară, anunţă Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), în urma dezbaterii de joi, din plenul PE, cu comisarul pentru Buget şi administraţie, Johannes Hahn.

Europarlamentarii l-au întrebat pe comisarul Hahn care este motivul pentru care Comisia nu a folosit încă mecanismul care condiţionează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, pentru a proteja bugetul UE, deşi noile reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Aproape toţi vorbitorii au susţinut că dispoziţiile privind mecanismul sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Potrivit LIBE, mulţi europarlamentari au criticat declaraţia comisarului Hahn conform căreia noile orientări pentru mecanism trebuie finalizate înainte de activarea acestuia şi că acestea trebuie să ţină seama de o hotărâre a Curţii europene de Justiţie care este aşteptată în luna mai.

"Evidenţiind (...) deteriorarea continuă a situaţiei în unele ţări, inclusiv Ungaria şi Polonia, au solicitat acţiuni imediate pentru a preveni daune suplimentare bugetului şi valorilor UE. Unii au subliniat, de asemenea, obligaţia Comisiei de a acţiona ca un organism independent din punct de vedere politic şi rolul său de gardian al tratatelor", precizează comunicatul LIBE.

Potrivit sursei citate, au existat şi opinii care au denunţat dezbaterea şi mecanismul în sine ca fiind motivate politic.

Parlamentul European urmează să voteze un proiect de rezoluţie pe această temă în timpul sesiunii sale plenare programate în perioada 24-25 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro