Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

PREMIERĂ, DUPĂ 20 DE ANINegocieri la Guvern între premier, ministrul Finanţelor şi preşedintele ARB

I.M.
Politică /

Florin Cîţu, Sorin Oprecu

Florin Cîţu, Sorin Oprecu

IMM Invest, între optimismul Ministerului Finanţelor şi realismul sistemul bancar 

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor au avut, astăzi, o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Oficialii au discutat despre programele derulate de Guvern în parteneriat cu băncile în ultimele luni în care pandemia de coronavirus a avut un efect serios asupra veniturilor românilor şi ale companiilor.

Astfel, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, Sorin Oprescu a declarat: "Atât programul de moratoriu legislativ, de amânare la plată a ratelor, care după cum ştiţi produce deja efecte importante şi ajută deja pe foarte multă lume pentru a-şi amâna, pe perioada în care sunt impactaţi de efectele acestei pandemii, ratele la bănci. Dar, bineînţeles am trecut în revistă şi programul care este în plin proces de derulare şi anume programul IMM Invest. Este un program care este încă într-o fază incipientă din acest punct de vedere. Noi ca sistem bancar vedem cum el se dezvoltă şi capătă amploare. Pe de altă parte, primele cifre care apar în clipa de faţă sunt cifrele, să spunem, de început. Şi anume cifrele care arată de fapt şi de drept anclanşarea programului la nivelul sistemului bancar."

De asemenea, reprezentantul ARB a precizat că, în ultimii 20 de ani, nu a mai avut loc o asemenea întâlnire, la nivel de CEO, de preşedinţi executivi sau de preşedinţi ai băncilor comerciale din România.

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Despre programul prin care cetăţenii afectaţi de criză COVID-19 au putut solicită amânarea ratelor, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a precizat că de el au beneficiat peste 150.000 de cetăţeni, care au credite care totalizează peste 3,3 miliarde de lei.

"Programul de amânare a ratelor e un succes deja. Au beneficiat 152.000 de clienţi, însumând cam 3,3 miliarde de lei totalul creditelor amânate până la 9 luni de zile", a spus Florin Cîţu, într-o conferinţă comună cu Sergiu Oprescu, susţinută la finalul întâlnirii.

Cei doi au prezentat şi datele disponibile la acest moment în ce priveşte programul IMM Invest. Florin Cîţu a spus că el deja îl numeşte un succes, în timp ce Oprescu s-a arătat mai precaut şi a subliniat că programul este într-o faza incipientă.

"Am discutat despre relansarea economiei în România, relansarea se face şi prin acest parteneriat. Sistemul bancar are expertiză şi canalele de a transferă aceşti bani către sectorele performanţe. Mare parte din programele pe care le vom implementa depinde de acest parteneriat.

IMM Invest e un succes, veţi vedea şi datele, chiar şi azi, şi în zilele următoare. Scopul acestei întâlniri a fost de a relaxa sau a face această procedura mai simplă, că banii să ajungă la cei care au nevoie cât mai rapid", a explicat Florin Cîţu, conform Ziare.com.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS