Premierul Ciucă - cercetat penal pentru plagiat

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2022

Premierul Ciucă - cercetat penal pentru plagiat

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat, ieri, că în 27 ianuarie a fost înregistrat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică un dosar având ca obiect plagiatul pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă l-ar fi făcut cu ocazia întocmirii tezei de doctorat în ştiinţe militare. Parchetul General precizează că dosarul penal a fost deschis în urma unei sesizări primite şi că în cauză se fac cercetări in rem (cu privire la faptă) în legătură cu săvârşirea infracţiunii prevăzută de aliniatul 1 al articolului 197 din legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

Existenţa dosarului de cercetare penală a fost confirmată pentru cei de la G4Media şi Press One, ultimii primind confirmări în acest sens şi de la purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procurorul Alexandru Ionescu, precum şi de la academicianul Mircea Dumitru, preşedintele interimar al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Mircea Dumitru a precizat că la instituţia pe care o conduce interimar au fost depuse trei sesizări care vizează nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională în teza de doctorat a premierului Ciucă, toate înregistrate la finalul lunii ianuarie.

Mai mult, sursele de mai sus susţin că procurorii au ridicat deja, de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă şi toate documentele aferente.

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, dezvăluie jurnalista Emilia Şercan într-o anchetă pe care a publicat-o pe site-ul pressone.ro. Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepţii, porţiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

Premierul Nicolae Ciucă a răspuns acuzaţiilor de plagiat, susţinând că lucrarea sa de doctorat a devenit publică încă din 2003 şi s-a realizat "conform cerinţelor legale existente la acea vreme". Şeful Guvernului mai afirmă că "lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică".

Nicolae Ciucă a admis că unii termeni sunt prezenţi şi în alte lucrări, dar susţine că este vorba doar de "sintagme şi formulări standardizate".

"Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate", a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

El a solicitat încă de la apariţia acuzaţiilor ca respectivă teză de doctorat să fie verificată de Comisia de Etică din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", care, în opinia sa, este cel mai îndreptăţit for să stabilească dacă este vorba despre plagiat sau nu.

Din păcate pentru şeful guvernului, conform legislaţiei în vigoare, singura instituţie abilitată să stabilească existenţa unui plagiat este CNATDCU, iar deciziile ei pot fi contestate în instanţă. Iar CNATDCU a primit trei sesizări în acest sens, din care una aparţine unui reprezentant al USR, iar o solicitare publică a fost făcută de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cea mai eficienta metoda sa blochezi orice investigatie cat vrea muschiul lui. Avem procurori vigilenti nu gluma.

    1. Asa se intampla cand avem o justitie mituita cu pensii nesimtite si fara raspundere.

      Iohannis, cum e cu penalii?  

      Daca vroiau deschideau dosar penal și pentru INSELACIUNE , respectiv sumele -cateva zeci de emii de euro- încasate de doctor în ani de zile, că spor la salar.

      Așa e doar o petarda pentru a justifica câțiva ani blocarea de către birocrații de la cnactd a tezei 

    La pușcărie și cu Ciuca ! Mare corupt. Sa se ducă după Dragnea!

    Trebuie sa demisioneze ca Ponta. De ce nu demisionează împreună cu Iohanis ?

    Ce ne mai mira plagiatul lui "Ciuca al nostru", cand la dolofanul asta cu epoleti, pana si figura lui aduce cu un Xerox!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb