Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI BANCARE EUROPENE:"Urmează restructurări de personal în băncile europene"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Jean-Pierre Mustier, sursa foto: unicreditgroup.eu

Jean-Pierre Mustier, sursa foto: unicreditgroup.eu

Jean-Pierre Mustier: "Vor avea loc transformări în băncile europene care vor duce la o modificare a ofertei către consumator" 

Transformările care au loc în sectorul bancar "vor duce la eliminarea unor locuri de muncă", a spus, ieri, Jean-Pierre Mustier, preşedintele Federaţiei Bancare Europene şi directorul grupului bancar italian UniCredit, care a desfiinţat deja 14.000 de posturi în ultimii trei ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Întrebat despre o eventuală eliminare a unui număr suplimentar de 10.000 de locuri de muncă în cadrul propriului grup, o posibilitate evocată în ultimele luni de presă, directorul celui mai mare grup bancar italian a refuzat să comenteze ceea ce a calificat drept "zvonuri".

Jean-Pierre Mustier a completat, în cadrul unui interviu: "Vor avea loc transformări în băncile europene care vor duce la o modificare a ofertei către consumator, o modificare a metodei de lucru, care vor duce la eliminarea de locuri de muncă, este foarte clar. Desigur, băncile rămân profitabile, însă cu nivele de profitabilitate care astăzi sunt foarte mici". Domnia sa a evocat în principal impactul negativ al unei creşteri economice "modeste", în Europa comparativ cu SUA şi al "unei creşteri a fondurilor proprii care fac ca rentabilitatea fondurilor proprii să scadă din ce în ce mai mult". În consecinţă, "băncile sunt mai puţin competitive în atragerea de capitaluri care să le permită ulterior să acorde împrumuturi şi să finanţeze economia", concluzionea-ză Mustier.

Cu privire la restructurări, preşedintele Federaţiei Bancare Europene a precizat că, la nivelul Federaţiei, nu a fost făcută nicio evaluare cu privire la numărul de posturi ce ar urma să fie eliminate. "Fiecare bancă trebuie să analizeze cum va evolua, care sunt planurile sale, însă trebuie să ne aşteptăm la reduceri de posturi", a repetat Mustier.

Cu toate acestea, directorul UniCredit a apreciat că "structura pe grupe de vârste în rândul băncilor permite realizarea, într-o manieră responsabilă socială, a restructurărilor", subliniind faptul că în cadrul grupului pe care îl conduce a putut elimina 14.000 de locuri de muncă "fără nicio zi de grevă şi cu sprijinul total al sindicatelor".

Afirmaţiile preşedintelui Federaţiei Bancare Europene vin într-un context în care, de la începutul anului şi până în prezent, aproximativ zece bănci europene au eliminat peste 44.000 de locuri de muncă. Iar această cifră nu este una definitivă. Potrivit unui articol publicat, recent, în cotidianul Financial Times, grupul bancar britanic HSBC intenţionează să desfiinţeze 10.000 de noi locui de muncă, la două luni după demisia surprinzătoare a directorului general şi un prim val de 4.000 de locuri de muncă eliminate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS