Prima casă imprimată 3D din Michigan, ridicată în Detroit

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie

Sursa foto: www.citizenrobotics.org

Sursa foto: www.citizenrobotics.org

Statul american Michigan are, de anul trecut, prima casă imprimată 3D, o structură modestă, cu un etaj, de culoarea avocado, situată în cartierul Islandview din oraşul Detroit, anunţă 3dprint.com. Realizat de organizaţia locală nonprofit Citizen Robotics, efortul este o demonstraţie a potenţialului construcţiilor de acest gen în peisajul urban din Detroit.

Proiectul a fost schiţat în urmă cu patru ani, când Evelyn Woodman, cofondator al Citizen Robotics, a fost surprinsă de potenţialul transformator al imprimării 3D în construcţii. Inspirată de fotografiile cu locuinţe imprimate 3D din diferite colţuri ale lumii, ea a văzut în aceste case o oportunitate pentru Detroit, considerând că oraşul se poate situa în fruntea valului tehnologic. În consecinţă, Evelyn Woodman şi tatăl său, Tom, cofondator al Citizen Robotics, au decis să utilizeze în mod ingenios o imprimantă mai veche, care fusese folosită anterior în producţia de automobile.

"În mod obişnuit, după ce le-au folosit timp de nouă ani, companiile auto aruncă aceste imprimante", spune Woodman.

Imprimanta folosită la construcţia primei case printate 3D din Michigan funcţionează cu un amestec de mortar şi componente standard, potrivit alegerii făcute de Woodman şi echipa sa. Woodman vrea ca fiecare pas al procesului de construcţie să fie reprodus cu uşurinţă de alte părţi interesate, dând acces la această tehnologie.

Arhitectul Bryan Cook de la Develop Architecture s-a ocupat de proiectarea esteticii casei, în stil cabană. Unul dintre obiectivele principale ale designului a fost acela de a se asigura că locuinţa se va integra perfect în cartierul în care este amplasată. Cook a considerat că un design prea avangardist nu ar fi o soluţie care să le arate locuitorilor din Detroit potenţialul imprimării 3D în construcţii.

Citizens Robotics a dorit să proiecteze o casă accesibilă, evidenţiind, totodată, caracteristicile eficiente din punct de vedere energetic ale acesteia, precum construcţia sa "etanşă". Acest avantaj de design facilitează răcirea locuinţei în timpul verilor fierbinţi şi reduce cheltuielile de încălzire iarna.

Casa 3D, imprimată în doar cinci zile

Spre deosebire de majoritatea proiectelor din spaţiul construcţiilor 3D, Citizens Robotics a ales să imprime pereţii şi suporturile structurale ale casei la propria unitate de producţie, notează sursa citată. Întărită cu un cadru din lemn şi acoperită cu panouri de spumă pentru acoperiş, structura a fost imprimată complet în doar cinci zile. Apoi, locuinţa a fost transportată în cartierul Islandview pentru asamblare la faţa locului.

În momentul în care proiectul casei a fost dezvăluit, estimările arătau un cost aproximativ de 230 de dolari pe metru pătrat construit. Autoritatea de Dezvoltare a Locuinţelor de Stat din Michigan a oferit o finanţare de 160.000 de dolari proiectului, acoperind costul materialelor de construcţie. Casa este listată la vânzare la 224.500 de dolari, ceea ce o face o opţiune mai accesibilă în comparaţie cu alte case nou construite în zonă.

Pe măsură ce tehnologia de imprimare 3D continuă să se maturizeze, integrarea curentă a caselor printate 3D va deveni din ce în ce mai comună. În urma acestui proiect pilot, este posibil ca alţi constructori şi susţinători ai comunităţii să reutilizeze imprimantele industriale şi să ofere noi soluţii la problema locuinţelor urbane.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb