Primele date oficiale despre bugetul pe 2016, prezentate de ministrul Finanţelor

Macroeconomie / 3 decembrie 2015

Primele date oficiale despre bugetul pe 2016, prezentate de ministrul Finanţelor

Actualizare Anca Dragu: "Nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II de pensii"

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, azi, că nu a decis încă dacă va fi majorată cota aferentă Pilonului II de pensii la 5,5% aşa cum era prevăzut în varianta de buget pregătită de fostul guvern, reamintind, totodată, că în buget este inclusă creşterea pensiilor publice cu 5%.

"Am inclus în bugetul de anul viitor creşterea pensiilor publice, Pilonul I practic, cu 5%", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la finalul şedinţei de guvern.

Legat de majorarea cotei aferente Pilonului II de pensii, ministrul de Finanţe a spus că nu a luat o decizie legată de acest aspect.

"Pilonul II, într-adevăr, este o politică pentru diminuarea presiunii demografice care se exercită asupra pensiilor publice şi este o politică importantă în contextul politicii de pensii pe termen lung. În acest moment, nu am luat o decizie cu privire la pilonul II, analizăm foarte multe opţiuni. În zilele următoare vom finaliza această analiză şi o vom face publică", a declarat Dragu.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 15:54

Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi făcut public vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă, a anunţat, astăzi, după şedinţa Guvernului, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu care a prezentat proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru anul viitor, potrivit unor surse din presă.

Ministrul Finanţelor a anunţat un deficit ESA de 2,95% şi o creştere economică de 4,1% pentru 2016, iar Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.

"Deficitul ESA pentru anul următor îl estimăm la 2,95 la sută din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8 la sută din PIB şi un deficit structural de 2,73 la sută din PIB. Aceste cifre sunt calculate în contextul unui cadru macroeconomic pornind de la o creştere economică reală de 4,1 la sută a Produsului Intern Brut şi un PIB nominal de 746,6 miliarde lei", a declarat ministrul Finaţelor Anca Dragu, la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit ministrului Finanţelor, vor fi păstrate majorările de salarii decise de Guvernul Ponta pentru angajaţii din sectorul public, care vor genera o creştere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016.

Dragu a menţionat că aceste creşteri salariale vor fi făcute într-o singura tranşă.

"Cheltuielile de personal înregistrează o creştere de la 7,3 la sută la 7,7 la sută din PIB, ca urmare a numeroaselor creşteri salariale ce au avut loc. (...) Creşterile salariale vor fi făcute într-o singură tranşă, aşa cum prevede legea respectivă, cum a fost promulgată, aprobată, publicată", a arătat Anca Dragu."Cheltuielile de personal înregistrează o creştere de la 7,3 la sută la 7,7 la sută din PIB, ca urmare a numeroaselor creşteri salariale ce au avut loc. (...) Creşterile salariale vor fi făcute într-o singură tranşă, aşa cum prevede legea respectivă, cum a fost promulgată, aprobată, publicată", a subliniat Anca Dragu.

De asemenea, ministrul Finanţelor a anunţat că pentru 2016 estimează o creştere a veniturilor nominale cu 1,6 la sută.

"Pentru anul următor estimăm o creştere a veniturilor nominale cu 1,6 la sută. Proiecţia veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculaţi de Comisia Naţională de Prognoză pe baza modelului macroeconomic pe care comisia îl foloseşte. La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate atât de către Parlament cât şi de Guvern în anul 2015 şi care au ca efect, în anul 2016, majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde de lei", a menţionat Dragu.

Ministrul Finantelor a mai anunţat că valoarea investiţiilor va creşte în 2016 faţă de acest an cu aproximativ patru miliarde de lei.

Paliu Dragu a precizat că proiectul de buget pe 2016 va fi postat pe site-ul ministerului vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă.

(A.L.)

----------------

Proiectul de buget, în primă lectură în şedinţa de astăzi a Guvernului

Premierul Dacian Cioloş a declarat că indexarea pensiilor cu 5% este trecută în proiectul bugetului de stat pe 2016, care va fi citit astăzi în şedinţa de guvern, în primă lectură, reafirmând că mărirea salarială cu 10% pentru toţi bugetarii se găseşte, de asemenea, în buget, informează surse din presă.

"Proiectul de buget l-am construit în aşa fel să includem deciziile luate de Parlament până acum şi cele referitoare la codul fiscal şi cele referitoare la măririle salariale, inclusiv cea de 10 la sută ( pentru toţi bugetarii -n.r.). În proiectul de buget pe care îl vom înainta Parlamentului vor fi incluse deciziile deja luate de Parlament prin diferite acte normative", a declarat premierul Dacian Cioloş aseară.

Întrebat despre mărirea pensiilor, primul-ministru a confirmat că acestea vor fi indexate cu 5%, măsura găsindu-se în proiectul bugetului de stat pe 2016.

"Da, e 5%, deci ceea ce a fost calculat în bugetul iniţial. Am menţinut creşterea aceasta, nu pentru că aşa a decis PSD-ul, ci pentru că considerăm că e o măsură justă şi ne-o asumăm", a arătat primul-ministru, care, însă, a refuzat să spună dacă contribuţia la pensiile private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 5% la 5,5%, cum era prevăzut în varianta de buget pregătită de fostul guvern.

Solicitat să răspundă dacă a fost nevoit să taie bani de la investiţii pentru a avea resurse financiare pentru majorările salariale, premierul a spus că va explica toate aceste aspecte la momentul potrivit.

"Când o să prezentăm bugetul, atunci o să explicăm toate elementele care au stat la baza calculelor, nu vreau să mă apuc să vă spun tot felul de elemente disparate, ce pot să vă spun este că prin investiţii nu vom scădea alocările bugetare faţă de ceea ce a realizat guvernul până în momentul de faţă, ci mergem chair cu o ambiţie mai mare pentru că investiţiile sunt importante", a precizat Cioloş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro