Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Procedură simplificată pentru plata ajutorului de şomaj

I.Ghe.
Politică /

Violeta Alexandru

Violeta Alexandru

Printre noii beneficiari se numără PFA-urile, cei cu drepturi de autor şi angajaţii centrelor sportive 

Beneficiarii veniturilor realizate de persoanele fizice autorizate sau din drepturi de autor, precum şi cei din centrele sportive vor primi şomaj tehnic pe toată perioada stării de urgenţă, a decis Guvernul, în şedinţa de aseară.

Măsura a fost anunţată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a precizat că plata şomajului tehnic se va face mai repede, printr-o procedură simplificată.

Ministrul de resort a spus că procedura a fost simplificată, după ce la la Guvern şi Ministerul Muncii s-au primit zeci de mii de mesaje de la angajatori şi angajaţi. Voleta Alexandru a mai spus că pentru obţinerea ajutorului de stat, firmele să înceapă să pregătească deja documentaţia până la sfârşitul lunii, pentru a o depune la sediile AJOFM la începutul lunii aprilie. Ministrul de resort a spus că a fost redus termenul până la momentul în care plăţile sunt făcute, astfel încât în maxim 15 zile agenţiile judeţene trebuie să efectueze plăţile. Ministrul Muncii a precizazt că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic, aceasta fiind o facilitate. Plăţile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât în începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic.

La rândul său, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a precizat că toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor de muncă ca urmare a epidemiei se califică pentru această facilitate.

Prevederile se aplică pentru perioada stării de urgenţă, adică începând din 16 martie.Firmele care au trimis oameni în şomaj tehnic înainte de starea de urgenţă, acestea vor avea posibilitatea să deconteze şomajul tehnic doar pentru perioada stării de urgenţă.

"Documentele se depun prin procedură simplificată la începutul lunii aprilie şi în 15 zile Ministerul Muncii face plata către angajatori, care sunt obligaţi în 3 zile să facă plata către angajaţi", a precizat Dancă.

Ionel Dancă a menţionat că a fost inclusă o nouă categorie -"alţi profesionişti", care cuprinde toate formele de prestaţii economice (PFA, întreprindere individuală etc.). Aceştia vor primi o indemnizaţie fixă de 75% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

De asemenea, a fost inclusă şi categoria persoanelor care obţin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor, care vor primi 75% din salariul mediu pe economie.

Tot în şedinţa de ieri, Executivul a majorat amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgenţă. Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a anunţat că noul cuantum al amenzilor este: între 2000 şi 20.000 de lei pentru persoanele fizice şi 10.000 - 70.000 lei pentru persoanele juridice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS