Producţia de petrol a Rusiei va scădea, natural, cu cel mult un milion de barili/zi

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 ianuarie 2015

Producţia de petrol a Rusiei va scădea, natural, cu cel mult un milion de barili/zi

Arkadi Dvorkovici, vicepremier: "Nu vom reduce intenţionat producţia"

Actualizare 11:44 Maduro: "Petrolul nu va mai costa niciodată 100 de dolari barilul"

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat, ieri, în parlamentul de la Caracas, că preţul petrolului nu va mai atinge niciodată nivelul de 100 de dolari barilul, transmite Sputnik News (fosta RIA Novosti).

Liderul venezuelan a afirmat: "Preţul petrolului nu va reveni niciodată la nivelul de 100 de dolari (...). Va fi un an al provocărilor pentru noi. Noi am calculat bugetul pe baza unui preţ al barilului de 60 de dolari, însă preţul actual este de 40 de dolari".

Bugetul Venezuelei depinde în procentaj de 95% de încasările din vânzările de petrol. În prezent, rezervele de ţiţei ale Venezuelei sunt evaluate la 300 de miliarde de barili.

(Valentin Busuioc)

---

Rusia ar putea înregistra un declin natural al producţiei sale de ţiţei cu cel mult un milion de barili pe zi şi nu intenţionează să-şi taie producţia în coordonare cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), spune vicepremierul Arkadi Dvorkovici.

Rusia este cel mai mare producător mondial de ţiţei, iar producţia sa a ajuns la o medie de 10,6 milioane de barili pe zi anul trecut, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la destrămarea URSS. Dar, sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor reprezintă un risc pentru dezvoltarea principalei surse de venit a Rusiei.

Chiar dacă în prezent preţul petrolului atinge cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, Dvorkovici exclude posibilitatea ca Rusia să-şi reducă producţia în tandem cu OPEC, în cazul în care organizaţia va lua o astfel de măsură. La finele anului trecut, OPEC, organizaţie din care Rusia nu face parte, a decis îşi menţină nemodificat nivelul de producţie.

"Dacă preţul petrolului rămâne la 50 de dolari/baril pentru o perioadă lungă de timp, desigur că unele proiecte vor deveni mai puţin atractive şi ar putea apărea un mic declin al producţiei, însă nu vom reduce intenţionat producţia", a declarat Arkadi Dvorkovici la Forumul Economic Mondial de la Davos. Oficialul rus a adăugat: "Am putea asista la o diminuare a producţiei cu maximum 10%, însă cel mai probabil va fi vorba de una de 300.000-400.000 de barili pe zi. Nu există un motiv pentru o scădere mai mare".

Conform spuselor lui Dvorkovici, Rusia îşi poate echilibra bugetul la orice preţ al petrolului, care, în opinia sa, va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp.

Oficialul rus a mai afirmat că cel mai mare risc pentru Rusia este reprezentat de scăderea cererii interne, în condiţiile în care moneda ţării, rubla, a pierdut jumătate din valoarea sa faţă de dolar, în ultimul an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si uite asa dispare criza petrolului! Care dispera omenirea in ultimii ani. Subit, avem petrol ieftin si din belsug, putem sa-l si bem, nu e problema. Nu mai vorbim de energia regenerabila, aia deja e moarta si ingropata. Felicitari, liderul lumii libere a invins inca odata! De data asta a invins chiar logica, ceea ce e cu adevarat demn de un lider mondial.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro