Profitul net al Transelectrica a scăzut de aproape patru ori în primul semestru, la 28 milioane lei

G.D.
Companii / 12 august

Profitul net al Transelectrica a scăzut de aproape patru ori în primul semestru, la 28 milioane lei

Transportatorul national de energie electrică Transelectrica a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 28 milioane lei, de aproape patru ori mai mic decât cel realizat în perioada similară a anului trecut, când s-a ridicat la 104 milioane lei, notează News.ro.

De asemenea, veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-iunie 2022 au înregistrat o creştere în procent de 83% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 2,604 miliarde lei în primul semestru din acest an, faţă de 1,422 miliarde lei în semestrul 1 2021, determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport, de creşterea veniturilor din interconexiune, precum şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o creştere semnificativă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, 2,568 miliarde lei în prima parte a acestui an, faţă de 1,298 miliarde lei în semestrul 1 2021, determinată exclusiv de creşterea preţului mediu al energiei electrice.

Gradul de realizare a programului de investiţii la 30 iunie 2022 este de 33,9% (158,6 milioane lei din planul de 468,29 milioane lei pentru întregul an).

"Situaţia actuală a preţurilor pe piaţa angro a energiei electrice este fundamental diferită faţă de situaţia din semestrul 1 2021, puternic influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa de energie electrică. Pieţele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat preţuri istorice nemaiîntâlnite, aceasta situaţie fiind influenţată de contextul internaţional pe piaţa de energie, accentuat de conflictul din Ucraina", arată raportul companiei.

Astfel, în prima parte a acestui an, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilităţii activităţii comparativ cu semestrul 1 2021, determinată exclusiv de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU care a fost de trei ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor nete cu consumul propriu tehnologic (CPT) cu 258 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+156%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

În intervalul ianuarie-iunie 2022, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (26,90 TWh) a înregistrat o scădere de 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021 (diferenţa între cele două perioade fiind de -1,37 TWh).

La data de 30 iunie 2022, compania înregistrează creanţe de încasat în sumă de 184 mil lei, reprezentate de facturile emise aferente schemei de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă,

Datoriile pe termen lung în sumă de de 702 milioane lei la data de 30 iunie 2022 au înregistrat o scădere în procent de 3% faţă de valoarea înregistrată la data de 31 decembrie 2021 în sumă de 723 milioane lei.

Transelectrica este operatorul reţelei electrice de transport şi sistem din România, care funcţionează interconectat cu sistemul electroenergetic european, prin interconexiunile cu ţările învecinate: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

În prezent, reţeaua gestionată de Transelectrica are o capacitate transfrontalieră totală de circa 3.000 MW, urmând ca aceasta atingă până în 2030 valoarea de 7000 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro