Protest al lucrătorilor din domeniul cultural

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 ianuarie 2022

Protest al lucrătorilor din domeniul cultural

Pandemia a lăsat urme adânci şi în ceea ce priveşte sectorul cultural. Lucrătorii din domeniu au foarte multe nemulţumiri şi au decis să le facă publice, mai vocal, chiar într-o zi în care cultura naţională este sărbătorită.

Ziua Culturii Invizibile este o acţiune iniţiată în contextul Zilei Culturii Naţionale, care are scopul de a atrage atenţia autorităţilor responsabile şi publicului larg asupra situaţiei disperate şi lipsite de perspectivă în care se găseşte industria de spectacole şi evenimente după aproximativ doi ani de la debutul pandemiei. Ziua Culturii Invizibile reprezintă debutul unei campanii ample de conştientizare, care va continua în mai multe oraşe din ţară, până la obţinerea unor măsuri reale şi concrete de salvare a acestui domeniu aflat în pragul colapsului. Demersul aparţine A.L.I.S. (Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România), la care s-au alăturat şi Asociaţia MUZE (Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans) şi PaCTE (Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente), susţinut de AST - Alianta Serviciilor de Ticketing. Potrivit organizatorilor: "Este un moment potrivit pentru a reflecta, după doi ani de restricţii şi limitări, asupra stării reale a acestui sector - format din mii de profesionişti aflaţi în afara structurilor de stat, care susţin o industrie generatoare de venituri de milioane de euro pentru economia naţională şi care oferă bucurie pentru milioane de oameni - o industrie culturală invizibilă, însă, pentru autorităţile publice. La evenimentul care va avea loc pe 15 ianuarie, în Piaţa Victoriei, vor participa reprezentanţi ai principalelor asociaţii profesionale (organizatori, scenotehnica, ticketing etc.) din sectorul cultural şi de evenimente, dar şi lucrători şi artişti independenţi ca ultimă soluţie la lipsa unor măsuri coerente pentru sprijinul acest sector în ultimii doi ani şi ca modalitate de a atrage atenţia publicului larg asupra situaţiei unui întreg sector profesional care lucrează din spate pentru a crea mii de evenimente culturale, dar care nu a beneficiat în aceşti doi ani de un sprijin real din partea autorităţilor".

Evenimentul îşi propune, conform organizatorilor, să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment şi s-a confruntat în ultimii doi ani: lipsa unui sprijin constant pentru artiştii şi lucrătorii din acest domeniu pe perioada pandemiei şi sistarea sprijinului minimal lunar oferit pe motiv că sectorul îşi poate derula fără probleme activitatea; lipsa unor măsuri de reluare a activităţii predictibile şi coerente, care să ofere o perspectivă pe termen scurt şi mediu pentru oamenii din acest sector; lipsa unor măsuri compensatorii pentru toate pierderile financiare suferite de oamenii din acest domeniu - persoane fizice şi juridice; lipsa de înţelegere a modului de funcţionare a acestui sector, a specificului activităţii sale, a abilităţilor şi competenţelor oamenilor din domeniu (care nu pot fi transferate automat în alt domeniu) şi lipsa de respect pentru munca susţinută a profesioniştilor din acest sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb