Protest la Erevan împotriva premierului Nikol Pashinyan

A.P.
Internaţional / 05 decembrie 2020

Protest la Erevan împotriva premierului Nikol Pashinyan

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în centrul Erevanului pentru a cere demisia premierului Nikol Pashinyan, criticat pentru că a acceptat încetarea focului ce conferă victoria Azerbaidjanului după şase săptămâni de război la Nogorno-Karabah, scrie AFP.

Aproape 10.000 de persoane s-au adunat după-amiază, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, manifestanţii arborând pancarte cu "Nikol trădătorul" şi scandând "Nikol, pleacă!".

Este vorba despre cea mai importantă adunare a opoziţiei de la începutul contestării care îl vizează pe premier.

Acordul, semnat între Baku şi Erevan sub patronaj rusesc la 9 noiembrie, a acordat importante câştiguri teritoriale Azerbaidjanului şi este considerat catastrofal pentru numeroşi armeni, care cer demisia lui Pashinyan.

În virtutea actordului de la 9 noiembrie, Armenia s-a angajat să retrocedeze trei districte - Latchin, Kalbajar şi Aghdam - care scăpaseră de controlul Azerbaidjanului în 1994.

Aceste districte făceau parte dintr-o zonă tampon din jurul Nagorno-Karabah, regiunea muntoasă populată majoritar de armeni care s-au separat de Azerbaidjan la capătul unui război în anii 1990.

Acordul a permis totuşi supravieţuirea Nagorno-Karabah şi a prevăzut desfăşurarea a 2.000 de pacificatori ruşi responsabili în special de asigurarea securităţii coridorului Lacin, devenit singurul drum ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru Nikol Pachinian, salutând "curajul" său în faţa unei "decizii foarte dificile dar necesare".

Sâmbătă, într-o intervenţie la televiziune, Nikol Pashinyan a declarat că nu intenţionează să demisioneze, afirmând că prioritatea Guvernului este de a organiza reîntoarcerea prizonierilor de război şi ale victimelor.

De partea armeană, mai mult de 2.300 de soldaţi şi 50 de civili au murit în acest conflict.

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro