Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

PwC:Aproximativ jumătate dintre directorii generali din România estimează o încetinire a creşterii economice globale în 2020

A.I.G.
Macroeconomie /

Aproximativ jumătate dintre directorii generali din România estimează o încetinire a creşterii economice globale în 2020

Mai mult de jumătate dintre directorii generali ai companiilor globale estimează pentru 2020 o scădere a ritmului de creştere economică, în comparaţie cu 29% cât considerau acest lucru anul trecut, potrivit raportului PwC CEO Global Survey, lansat recent în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Pe acelaşi subiect, 57% dintre directori generali din România cred că avansul economiei globale va încetini, faţă de 38%, în 2019.

Conform raportului, aproape un sfert dintre directorii globali (22%) anticipează o accelerare a ritmului de creştere economică în acest an, aproximativ jumătate faţă de anul trecut, când 42% îşi exprimau această opinie.

În funcţie de regiune, cei mai pesimişti s-au declarat directorii din America de Nord (63%), urmaţi de cei din Europa de Vest (59%) şi Orientul Mijlociu (57%).

La polul opus, cei mai optimişti sunt directorii generali din Europa Centrală şi de Est (ECE), unde 43% prevăd o scădere a ratei de creştere.

"Directorii generali din România sunt mai pesimişti decât omologii lor din Europa Centrală şi de Est şi chiar decât la nivel global. Pentru 2020, 57% cred că avansul economiei globale va încetini, faţă de 38% în 2019. Îngrijorările directorilor cu privire la o creştere a economiei mondiale mai lentă se reflectă şi în opiniile despre evoluţia companiilor pe care le conduc, fiind mai puţin încrezători în perspectivele de creştere din acest an, comparativ cu 2019. Cauzele acestei schimbări de percepţie vor fi analizate şi prezentate în viitorul apropiat, când vom da publicităţii sondajul CEO Survey pentru România", este de părere Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România.

Întrebaţi despre perspectivele propriilor companii pentru acest an, directorii generali globali au spus că sunt pesimişti şi doar 27% au afirmat că sunt foarte încrezători în creşterea propriei organizaţii în următoarele 12 luni, cel mai scăzut nivel începând din 2009.

Pe de altă parte, China şi India prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în rândul marilor economii de 45%, respectiv 40%, urmate de SUA (36%), Canada (27%) şi Marea Britanie (26%).

Directorii generali din Germania (20%), Franţa (18%) şi Japonia (11%) sunt cel mai puţini încrezători în creşterea veniturilor, în 2020.

În topul îngrijorărilor pentru acest an se află, în ordine: reglementarea excesivă, conflictele comerciale şi creşterea economică incertă .

"Deşi schimbările climatice nu apar în primele zece ameninţări pentru perspectivele de creştere, în opinia directorilor, totuşi şi-au exprimat intenţia de a lua măsuri pentru a reduce amprenta de carbon. Comparativ cu acum 10 ani, directorii generali sunt în prezent de două ori mai dispuşi să "fie de acord" că investiţiile în iniţiative pentru schimbările climatice vor stimula avantajul reputaţional (30% în 2020 comparativ cu 16% în 2010) şi vor aduce noi oportunităţi pentru produse şi servicii pentru compania lor (25% în 2020, comparativ cu 13% în 2010)", se menţionează în cercetarea PwC.

PwC Global CEO Survey se află la cea de-a 23-a ediţie, fiind realizat în rândul a 1.600 de directori generali din 83 de ţări.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS