PwC: Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii din lume a înregistrat prima scădere semnificativă din ultimii 14 ani, de 11%

S.B.
Companii / 9 mai 2023

PwC: Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii din lume a înregistrat prima scădere semnificativă din ultimii 14 ani, de 11%

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scăzut cu 11% în perioada aprilie 2022 - martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scădere semnificativă din 2009, reiese din analiza globală PwC "Top 100 companii conform capitalizării de piaţă".

În intervalul aprilie 2021 - martie 2022 valoarea de piaţă atinsese un record de 34,7 trilioane dolari.

"Evoluţia reflectă contextul dificil pentru acţiuni din cauza înăspririi continue a politicii fiscale şi a inflaţiei record, la care se adaugă incertitudinea din sectorul bancar american şi european. Pe piaţa de capital din România, topul primelor cinci companii în funcţie de valoarea de piaţă este dominat de sectorul energetic şi cel bancar, majoritatea companiilor înregistrând o scădere a capitalizării în 2022, faţă de 2021. Clasamentul ar putea suferi modificări anul acesta, o dată cu listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România. Listarea Hidroelectrica ar putea marca cea mai mare ofertă publică iniţială din România, şi posibil din Europa de Est, generând un nivel ridicat de interes din partea investitorilor instituţionali străini", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În pofida unei reveniri surprinzătoare în primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scăzut cu 8% în anul încheiat la 31 martie, primul declin înregistrat în ultimii zece ani.

Companiile din sectorul financiar şi cel al bunurilor de consum discreţionar au fost cele mai afectate, reducerile înregistrate de acestea reprezentând 56% din scăderea totală a capitalizării de piaţă, determinată exituri şi de performanţe mai slabe.

Sectorul industrial a înregistrat o performanţă bună, cu o creştere a capitalizării de piaţă de 45%, în principal datorită celor patru noi intrări în Top 100.

Energia a scăzut cu 12%, cu performanţe diferite în rândul celor şapte companii energetice prezente în top.

În ciuda unui context macroeconomic volatil, Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creştere anuală, de 9,5%, ceea ce o plasează pe locul al doilea în lista regională. Acest lucru s-a datorat celor patru noi intrări şi unor performanţe foarte bune în Danemarca (+40%), Germania (+18%) şi Franţa (+17%).

SUA a înregistrat o scădere cu 12% a valorii de piaţă a companiilor, dar şi-a păstrat locul întâi în topul pe regiuni, cu cele mai multe companii incluse în clasament.

Valoarea de piaţă a companiilor din China şi regiunile sale a scăzut cu 7%, în ciuda faptului că a avut un nou participant în Top 100.

Restul lumii s-a confruntat cu un an dificil, cu trei ieşiri din Top 100 şi cu o scădere a capitalizării de piaţă a unei companii din domeniul energiei, cu sediul în Arabia Saudită.

Câştigători versus pierzători

Primele cinci locuri rămân neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet şi Amazon, însă acestea au contribuit la 50% din scăderea capitalizării totale a pieţei. Toate cele cinci companii au scăzut faţă de anul trecut, cu cea mai mare scădere, de 36%, pentru Amazon, urmată de 28% pentru Alphabet.

În pofida încetinirii generale pentru sectorul de tehnologie, Microsoft şi-a menţinut poziţia a doua poziţie în listă, iar Apple a înregistrat scădere pentru prima dată din 2016. Saudi Aramco a înregistrat o scădere semnificativă de 18%.

La 31 martie 2023, topul primelor zece companii era completat de NVIDIA, Berkshire Hathaway, Tesla, Meta Platforms şi Visa Inc.

Cele mai mari creşteri ale capitalizării de piaţă au fost înregistrate de Novo Nordisk (Danemarca), Merck & Co (SUA) şi Deutsche Telekom (Germania), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Tesla, Amazon.com şi Intel Corporation.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb