Raluca Turcan le recomandă miniştrilor Câciu şi Budăi să citească ''cu maximă atenţie'' decizia CCR

M.C.
Politică / 15 decembrie 2022

Raluca Turcan le recomandă miniştrilor Câciu şi Budăi să citească ''cu maximă atenţie'' decizia CCR

Deputatul PNL, Raluca Turcan, le recomandă miniştrilor Finanţelor şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, să citească "cu maximă atenţie" decizia Curţii Constituţionale de astăzi, prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă, informează Agerpres.

"Aviz, domnului Câciu! Atenţie, domnule Budăi! Decizia CCR de astăzi, prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă trebuie să fie citită cu maximă atenţie de persoanele responsabile care sunt angrenate în realizarea reformelor în domeniul pensiilor speciale şi al pensiilor de asigurări sociale şi de miniştrii MMSS şi MF. Curtea Constituţională întregeşte jurisprudenţa în materia dreptului de pensie şi reiterează 'nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin.(2) din Constituţie', o soluţie pe care eu am văzut-o în mass media cu privire la intenţiile actualilor miniştri de a 'rezolva' pensiile speciale", a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Ea a adăugat că, dacă cineva le-a spus miniştrilor că pot face reforme prin OUG-uri, "i-a păcălit".

"Elaboraţi reforma pensiilor speciale sub formă de proiect de lege şi transmiteţi-o Parlamentului imediat, chiar dacă e foarte târziu, Parlamentul intră în vacanţă parlamentară o lună, iar aducerea pensiilor la principiul contributivităţii este obiectiv PNRR, care trebuie finalizat anul acesta. Nu o luaţi pe scurtătură şi nu încercaţi soluţii neconstituţionale, pentru că nu merge", a menţionat Turcan.

Curtea Constituţională a decis astăzi că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

În esenţă, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

"Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă", afirmă CCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9640
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6302
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1284
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7480
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.1652

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro