Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

RAPORT ASF PENTRU PRIMUL SEMESTRUL AL ANULUI 2019:Societăţile de asigurare au subscris prime brute în creştere cu 7,8%

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Vicepreşedinte ASF - Cristian Roşu

Vicepreşedinte ASF - Cristian Roşu

Aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 28 existente  

Piaţa a continuat să fie dominată de asigurările generale în proporţie de 79%

Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 5,4 miliarde de lei, în creştere cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit raportului privind evoluţia pieţei de asigurări în primul semestru al anului 2019 prezentat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

De asemenea, în raportul ASF se mai arată că din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de aproximativ 114 milioane lei, reprezentând circa 2% din volumul total al primelor subscrise, în creştere cu circa 91% faţă de anul precedent (60 milioane lei).

Vicepreşedintele ASF pentru sectorul de asigurări şi reasigurări, Cristian Roşu, informează că la data de 30 iunie 2019 activau pe piaţa asigurărilor 28 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale, 7 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă şi 6 au practicat activitate compozită.

Cele 11 sucursale care îşi desfăşoară activitatea în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment) au cumulat, la finalul lunii iunie 2019, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 454 milioane lei, în creştere cu aproximativ 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cristian Roşu menţionează că piaţa asigurărilor din ţara noastră este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În primul semestru din 2019, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 28 de societăţi care desfăşurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2019.

Raportul ASF arată că piaţa a continuat să fie dominată de asigurările generale în proporţie de 79%. Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în primul semestru al anului 2019, a fost de 4,3 miliarde lei, în creştere cu 8,7% faţă de semestrul I 2018. Aproximativ 96% din volumul total de prime brute subscrise pe asigurări generale a fost realizat de 10 societăţi din cele 28 de societăţi care desfăşurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2019, cumulând prime brute subscrise în valoa­re de 4,1 miliarde de lei .

ASF arată că din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le deţin clasele A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 -Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7).

Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 57% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în semestrul I 2019.

La 30 iunie 2019, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea 9 asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi de asigurare RCA, care au realizat un volum de prime brute subscrise de 1,9 miliarde de lei. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.

De asemenea, raportul ASF mai arată că gradul de concentrare rămâne ridicat pentru primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători cumulau aproximativ 70% din portofoliul de asigurări RCA din România. Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 2% în semestrul I 2019 comparativ cu acelaşi semestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 617 lei.

Pe parcursul primelor şase luni ale anului 2019, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o creştere cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 11,7%. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele 6 luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu semestrul I din anul precedent cu aproximativ 13%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 16%.

Vicepreşedintele ASF precizează că comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 30 iunie 2019 piaţa asigurărilor de locuinţe (obligatorii şi facultative) a consemnat în primul semestru al anului 2019 o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. De asemenea, numărul de contracte de asigurare obligatorie de locuinţă în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare (807.141) s-a mărit cu circa 2%, primele brute subscrise (în valoare de 74,1 milioane de lei) au crescut cu aproximativ 4%, în timp ce indemnizaţiile brute plătite (2,1 milioane de lei) au crescut semnificativ, cu 121%.

ASF mai arată că în primul semestru al anului 2019 a continuat dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă, manifestată începând cu anul 2015, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultima perioadă. Primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă sunt în sumă de 1,1 miliarde de lei, în creştere cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-a menţinut un grad mare de concentrare, astfel că primele două societăţi din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă deţin o cotă de piaţă cumulată în valoare de 54%. De asemenea, 10 societăţi au deţinut o pondere de peste 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de 1,09 miliarde lei.

Asigurările de sănătate au cumulat la finalul lunii iunie 2019 prime brute subscrise în valoare de 205 milioane lei, în creştere cu aproximativ 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de contracte în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 18%, iar cea mai ridicată pondere este deţinută de contractele de asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.

În primul semestru al anului 2019, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 2,8 miliarde de lei, astfel, 2,7 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creştere cu 18% faţă de primul semestru al anului 2018 (2,3 miliarde lei). Pe de altă parte, 104 milioane de lei sunt sume plătite pentru indemnizaţii brute, aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o creştere cu circa 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (89 milioane de lei).

De asemenea, indemnizaţiilor brute aferente asigurărilor de viaţă li se adaugă maturităţi, răscumpărări parţiale şi totale, cumulate în sumă de 421 milioane de lei, valoare în creştere comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent (372 milioane de lei).

Vicepreşedintele ASF informează că la finalul primului semestru al anului 2019 societăţile de asigurare aveau constituite rezerve tehnice brute în valoare totală de 17 miliarde de lei, în creştere cu 4,38% faţă de sfârşitul anului 2018 (16 miliarde de lei), repartizate pe cele două categorii de asigurare; pentru asigurările generale un volum de 9.627.200.897 lei, reprezentând 56% din totalul rezervelor tehnice; pentru asigurările de viaţă, în valoare de 7.578.374.966 lei, reprezentând 44%, din totalul rezervelor tehnice.

La nivelul întregii pieţe de asigurări, rezultatul net al activităţii din semes­trul I 2019 a fost unul pozitiv, profitul net total: circa 134 milioane de lei.

ASF menţionează că la finalul primului semestru al anului 2019, atât valoarea activelor, cât şi cea a obligaţiilor societăţilor de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat creşteri comparativ cu valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani. Activele totale au crescut cu 7,9%, iar datoriile totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 10,9% în primul semestru al anului 2019 comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară din anul anterior.

În primul semestru al anului 2019, brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat circa 64% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, într-o uşoară creştere faţă de perioada similară a anului 2018. Pe de altă parte, în urma centralizării raportărilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 30.06.2019, se constată o creştere procentuală faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă de 11,30%, de la 3,1 miliarde de lei la 3,4 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
PREFAB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie