RAPORT ASF"Primii doi intermediari cumulează aproape jumătate din valoarea tranzacţionată la BVB"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Primii zece intermediari au realizat 90,06% din totalul valorii tranzacţionate 

Pe piaţa la vedere administrată de BVB erau înregistraţi, la sfârşitul primului semestru 2014, 43 participanţi, faţă 49 în decembrie 2013 şi de 60 în decembrie 2012. Pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB erau înregistraţi 34 participanţi, cu 3 mai puţin faţă de 2013 şi cu 14 mai puţin faţă de 2012.

Dintre aceştia 6 intermediari erau înregistraţi şi în calitate de market makeri pe pieţele la vedere administrate de BVB, iar 3 acţionau în calitate de emitenţi şi furnizori de lichiditate pe segmentul produselor structurate.

Raportul ASF menţionează: "Tototdată, pe piaţa la termen administrată de BVB erau înregistraţi 16 participanţi (faţă de 19 la sfârşitul anului 2013), dintre care 14 deţineau şi calitatea de membru compensator la Casa de Compensare Bucureşti. Aceştia nu au derulat însă tranzacţii pentru că BVB a decis la finalul anului 2013 să nu mai introducă la tranzacţionare noi serii de contracte futures (pe măsură ce seriile existente deja pe piaţă au ajuns la scadenţă), operatorul de piaţă dorind să se focalizeze în perioada următoare în principal pe dezvoltarea pieţei la vedere".

Într-un clasament pe ansamblul segmentelor de piaţa administrate pe BVB arată că primii zece intermediari au realizat 90,06% din totalul valorii tranzacţionate. Dintre aceştia, cinci intermediari sunt instituţii de credit, iar ceilalţi sunt SSIF-uri şi o firma de investiţii dintr-un alt stat membru UE (Wood & Co.). "Se constată în continuare o polarizare importantă a clasamentului, primii doi intermediari cumuland aproape jumătate din valoarea tranzacţionată la BVB" , se arată în raportul ASF.

Conform documentului, liderii în tranzacţiile cu acţiuni au rămas aceiaşi doi intermediari ca şi pe parcursul anului 2013, respectiv Raiffeisen Bank şi Swiss Capital, intermediari care sunt activi şi pe segmentul ofertelor publice şi listărilor de noi emitenţi.

Pe piaţa obligaţiunilor de la BVB, cele mai activi intermediari sunt băncile, SSIF-urile de retail având împreună o pondere redusă (sub 0,5%) din totalul valorii tranzacţionate. Investitorii persoane fizice care activează pe piaţa de capital au fost în semestrul I 2014 mai puţin interesaţi de achiziţia de obligaţiuni tranzacţionate la BVB, tranzacţiile cu aceste instrumente fiind mai semnificative doar în cazul investitorilor instituţionali, mai precizează Raportul.

Documentul mai arată: "Cele mai importante tranzacţii pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB au fost realizate de SSIF Tradeville (mai mult de 2/3 din total), situaţie explicată prin faptul că acest intermediar a acţionat pe parcursul semestrului I 2014 în calitate de market maker pentru 26 dintre emitenţilor admişi la tranzacţionare pe această piaţă. (...).

Un interes deosebit îl prezintă analiza comportamentului intermediarilor pe piaţa produselor structurate. Constatăm o poziţie dominantă a BCR, care a intermediat circa 40% din valoarea totală a tranzacţiilor cu produse structurate în semestrul I 2014. Situaţia se explică prin faptul că acest intermediar este şi principalul furnizor de lichiditate pe acest segment bursier, fiind înregistrat emitent şi furnizor de lichiditate pentru nu mai puţin de 56 astfel de instrumente. Urmează în clasament SSIF Broker Cluj (de asemenea un important emitent şi furnizor de lichditate, îregistrat în această calitate pentru 5 astfel de instrumente) şi BT Securities, cu cote de piaţă de circa 11% şi respectiv 10%. Raiffeisen Centrobank AG acţionează în calitate de emitent şi furnizor de lichiditate pentru 12 astfel de instrumente".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS