REPREZENTANŢII PNL ŞI PMP, ÎN MOŢIUNEA ÎMPOTRIVA LUI CUC: "Trebuie să plece acasă. E exponentul dezastrului din transporturi"

T.T.
Politică / 27 martie 2019

Răzvan Cuc (Sursa foto: Twitter)

Răzvan Cuc (Sursa foto: Twitter)

Reprezentanţii PNL şi PMP susţin, în moţiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, că acesta trebuie să demisioneze, deoarece este "exponentul dezastrului'' din acest domeniu.

PNL şi PMP au depus, astăzi, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe Transporturi - "Mandatul ministrului Cuc cu numărul trei este unul de nota 3".

"De ce trebuie să plece Răzvan Cuc acasă? Pentru că este cel mai slab ministru al celui mai slab Guvern din istoria României. Faptul că acesta a fost instalat pentru a treia oară pe fotoliul de ministru al Transporturilor arată clar că liderilor PSD nu le pasă de România. Un simplu calcul demonstrează că, de când PSD, în epoca Dragnea, a intrat la guvernare, acest om a fost cel care a deţinut această funcţie pentru 11 luni. În concluzie, dezastrul de la Transporturi, marcat de eşecul construirii autostrăzilor, i se datorează în mare măsură dumnealui. Răzvan Cuc va intra în istorie ca ministrul care a inaugurat cei mai puţini km de autostradă şi ca omul care a tratat cu aroganţă o ţară întreagă! (...) Răzvan Cuc este exponentul dezastrului din transporturi. După ani de zile de promisiuni, după ce niciun ministru al Transporturilor instalat de PSD nu a făcut absolut nimic pentru a ajuta la dezvoltarea reală a reţelei de transporturi şi a reduce implicit şi decalajul de dezvoltare dintre regiuni, menţinerea lui Răzvan Cuc pe acest post nu înseamnă decât un singur lucru: confirmarea că autostrăzile visate de zeci de ani se vor face la Sfântu' Aşteaptă!", spun semnatarii moţiunii intitulate "Mandatul ministrului Cuc cu numărul trei este unul de nota 3", potrivit Agerpres.

Aceştia arată că guvernele PSD-ALDE, prin programele de guvernare, şi-au asumat construirea a 350 de km de autostradă până în 2020 şi că actualul Executiv, după aproape un an şi 3 luni, se poate lăuda cu 58 de kilometri de autostradă.

De asemenea, semnatarii moţiunii simple precizează că, potrivit datelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), gropile din drumurile naţionale şi autostrăzile din ţara noastră se întind, însumate, pe o distanţă de 88 de kilometri.

PNL şi PMP menţionează că, deşi există fonduri europene alocate pentru cele mai mari proiecte de infrastructură, în aproape cinci ani nu s-au depus decât patru cereri de finanţare.

"Refuzul sistematic al PSD de a solicita bani de la Comisia Europeană arată faptul că, în mod intenţionat, nu se doreşte dezvoltarea României. În paralel, PSD se ascunde în spatele parteneriatelor public-private, promovând proiecte prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză menită să servească doar intereselor de partid. De la preluarea mandatului său, ministrul Cuc nu a avut nici cea mai mică intenţie de a corecta această rea-voinţă practicată de PSD cu religiozitate. Nici măcar la nivel declarativ, actualul ministru nu a anunţat că România va depune o cerere de finanţare pentru marile proiecte de investiţii, deşi Comisia Europeană şi-a declarat constant sprijinul şi disponibilitatea", se precizează în moţiunea simplă.

Iniţiatorii acestui demers consideră că Ministerul Transporturilor are "mari restanţe" în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene din POIM 2014-2020.

Aceştia mai susţin şi că PSD "urăşte conceptul de autostrăzi".

"Să nu uităm, stimaţi colegi, şi de gafa impardonabilă făcută cu aşa-zisa Autostradă a Moldovei, în realitate varianta ocolitoare a municipiului Bacău. Dornici de imagine şi de a contracara o mişcare civică, ce a demonstrat cât de slab este acest Guvern, ministrului nu i-a reuşit decât o şedinţă foto. Nici până la acest moment, lucrările pe şantier nu au fost reluate după cele 5 minute de faimă căutate de ministrul Cuc", spun iniţiatorii moţiunii.

De asemenea, PNL şi PMP arată că, din 2018 până în prezent, nu a fost realizat niciun metru de drum expres, iar variantele ocolitoare asumate de Guvern în program nu s-au realizat.

În opinia semnatarilor moţiunii simple, Căile Ferate Române sunt o "bombă cu ceas".

"România a ajuns la performanţa de a înregistra câte două deraieri pe zi! Singura decizie concretă luată de actualul ministru al Transporturilor a fost de a da afară directorul greşit. În lipsa unor investiţii masive în infrastructură şi în achiziţia de vagoane noi, zilnic, românii sunt expuşi unei iminente tragedii pe calea ferată", arată PNL şi PMP.

Despre Tarom, aceştia susţin că se află în pragul dezastrului.

"Fără pic de responsabilitate, a supus compania unui risc fără precedent - certificatul de operator aerian fiind suspendat în lipsa unui manager general, toate aeronavele acestui operator aerian ar fi rămas la sol. Consecinţele ar fi fost dezastruoase, dacă în al doisprezecelea ceas nu ar fi acţionat de urgenţă pentru a evita blocajul total", se arată în moţiune.

PNL şi PMP mai spun că ministrul Cuc "dă asaltul asupra pieţei de transport public de persoane".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro