Restart Energy încheie contractul de racordare cu Transelectrica de 56 de milioane de lei pentru un parc de 500 MW

T.B.
Companii / 3 iunie

Armand Domuţa, CEO & Founder Restart Energy

Armand Domuţa, CEO & Founder Restart Energy

Agrovoltaics, companie a grupului Restart Energy, semnează un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei, în urma căruia peste 200.000 de gospodării din România vor fi alimentate cu energie verde, se arată într-un comunicat al Restart Energy, remis redacţiei. Acordul reprezintă încă o etapă importantă în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 500 MW ce va fi situat în localitatea Şimand, judeţul Arad, transmite sursa.

Parcul fotovoltaic este al doilea cel mai mare din România şi va fi finanţat de US Exim Bank prin intermediul fondului american Interlink Capital Strategies din Washington DC. Restart Energy a primit o scrisoare de interes de la US Exim Bank pentru finanţarea cu 380 de milioane de dolari a proiectului, se mai arată în comunicat.

În vederea susţinerii acordului de finanţare, compania intenţionează să utilizeze tehnologie americană, care va include panouri fotovoltaice de ultimă generaţie produse în SUA de către SEG Solar, unul dintre cei mai importanţi producători din domeniu şi baterii de stocare a energiei produse de TESLA, cu o capacitate de 1 GWh. Managementul Restart Energy estimează demararea construcţiei în trimestrul doi din 2025 şi finalizarea proiectului până la 31 decembrie 2026. Se estimează că această acţiune va genera peste 300 de noi locuri de muncă în următorii ani, potrivit companiei.

"Acest proiect este unul strategic, care consolidează poziţia Restart Energy pe piaţa de energie verde din regiune. Parcul fotovoltaic contribuie la protejarea mediului, atât prin impactul negativ redus, cât şi prin înlocuirea capacităţilor poluante existente care utilizează combustibili fosili. Suntem mândri să contribuim semnificativ la tranziţia României către energia regenerabilă", spune Armand Domuţa, CEO & Founder Restart Energy, potrivit comunicatului.

Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh şi va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate, pe toată perioada de viaţă a proiectului, însemnând beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari, relatează sursa.

Uniunea Europeană depune eforturi susţinute pentru a îndeplini obiectivele stabilite în acordul de la Paris privind schimbările climatice, având ca obiectiv final furnizarea de energie curată în toată Uniunea Europeană, adaugă sursa citată.

Prin Planul Naţional Integrat de Energie şi Climă pentru 2021-2030 (INECP), România îşi propune să dezvolte noi capacităţi energetice din surse regenerabile pentru a atinge ţinta de 30,7% de energie regenerabilă în mixul energetic naţional. Conform INECP, proiecţiile pentru anul 2030 prevăd o creştere a capacităţilor solare fotovoltaice de până la aproximativ 6,9GW. Astfel, pentru a putea respecta traiectoria cotei globale de SER propusă de INECP, noile capacităţi nete de energie solară care trebuie instalate sunt cu 1362 GW mai mari în 2030 decât în 2020, precizează compania.

Diminuarea emisiilor de carbon, prin implementarea proiectelor de energie solară, este monitorizată prin platforma RED, implementată în 2021, un marketplace dedicat calculului amprentei de carbon, reducerii emisiilor de carbon prin proiecte de sustenabilitate sau offsetare a amprentei de carbon. Atributele verzi, atât cele obţinute pentru acţiuni sustenabile individuale, cât şi creditele de carbon, pot fi vândute intern prin market place-urile platformei RED, printr-un proces tehnologizat, transparent şi securizat, dedicat reducerii emisiilor de carbon şi îmbunătăţirii politicilor ESG, se arată în comunicat.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanţarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toţi clienţii finali, conform datelor companiei.

În februarie 2021, Restart Energy a lansat cu succes prima emisiune de obligaţiuni verzi convertibile din România care au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti, având codul REO26, transmite sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb