Reuters: Spania vrea să impună obligativitatea purtării măştilor în spitale la nivel naţional

A.F.
Internaţional / 9 ianuarie

Reuters: Spania vrea să impună obligativitatea purtării măştilor în spitale la nivel naţional

Guvernul spaniol a propus luni să fie instituită la nivel naţional obligaţia ca oamenii să poarte măşti în spitale şi în clinicile medicale, în timp ce Italia a anunţat că înregistrează un record al bolilor respiratorii, pe măsură ce gripa şi COVID-ul se răspândesc în Europa, relatează Reuters.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat ca oamenii să rămână acasă dacă se simt rău şi să ia în considerare purtarea de măşti atunci când se află în mulţimi sau în unităţile sanitare.

Gripa se răspândeşte, aşa cum se întâmplă de obicei în această perioadă a anului, dar afectează unele ţări mai mult decât altele.

ECDC a precizat că europenii ar trebui să urmeze recomandările naţionale privind vaccinarea grupurilor vulnerabile. Gripa circulă în prezent la niveluri mai ridicate decât alţi agenţi patogeni respiratori comuni, inclusiv virusul Sars-CoV-2 care provoacă COVID-19, a precizat centrul european.

Mai multe regiuni spaniole au ordonat deja de săptămâna trecută ca pacienţii, vizitatorii şi personalul din spitale să poarte măşti. Guvernul central al Spaniei a propus luni extinderea acestei cerinţe la nivel naţional, dar unii lideri regionali responsabili cu politica de sănătate au respins până acum această propunere, o decizie fiind aşteptată miercuri.

"Un lucru pe care îl ştim că va limita epidemiile şi va proteja persoanele vulnerabile este masca", a declarat ministrul sănătăţii, Monica Garcia, la TVE. "Este o măsură de bun simţ, susţinută ştiinţific şi acceptată pe scară largă de către public", a declarat ea.

Guvernul a propus, de asemenea, să permită oamenilor să se autodiagnosticheze, în cazurile mai uşoare, şi să îşi ia trei zile de concediu de odihnă, în loc să aibă nevoie de un bilet de la medic.

Spania a fost printre ultimele ţări europene care au renunţat la cerinţa de a purta măşti de protecţie în urma pandemiei COVID-19, oamenii fiind sfătuiţi să le poarte în transportul public până în februarie 2023, iar în centrele de sănătate şi farmacii până în iulie.

RECORD ÎN ITALIA

În Italia, persoanele care au suferit de boli asemănătoare gripei, care includ atât gripa, cât şi COVID-19, au atins un nivel record în ultimele două săptămâni ale anului 2023, depăşind chiar şi epidemia de COVID, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate. Incidenţa în Italia a fost de 17,5 cazuri la mia de persoane în săptămâna 52 şi de 17,7 cazuri la mia de persoane în săptămâna precedentă.

Experţii italieni au declarat că această creştere ar putea fi pusă pe seama faptului că majoritatea oamenilor nu mai poartă măşti şi că mai puţini oameni s-au vaccinat până acum în acest sezon. Până în prezent nu a existat niciun semn că guvernul italian ia în considerare reintroducerea obligativităţii folosirii măştilor.

La rândul său, ministrul portughez al sănătăţii, Manuel Pizarro, a declarat luni că în prezent nu există niciun motiv pentru o recomandare generalizată privind utilizarea măştilor, recunoscând totodată că şi ţara se confruntă cu o epidemie de gripă care a crescut timpii de aşteptare în secţiile de urgenţă ale spitalelor la peste 10 ore în ultimele săptămâni. În unităţile de terapie intensivă, proporţia cazurilor de gripă a atins un nivel record de 17% în ultima săptămână din 2023, potrivit autorităţii sanitare.

Ţările din alte părţi ale lumii au adoptat, de asemenea, din nou obligativitatea utilizării măştilor. Spitalele din cel puţin patru state americane au restabilit obligativitatea folosirii măştilor, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID, gripă sezonieră şi alte boli respiratorii.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. ...

   

  117 000 de romani peste 65 de ani, decese in exces in perioada 2020-2022, fata de media anterioara pandemiei, potrivit datelor INS. 

   

  Peste 2 milioane de spanioli cu grad de handicap, dupa infectarea cu Covid. 

  Peste 600 000 de britanici care nu mai pot munci din cauza bolii numita "covid lung" 

  1. Si 36 milioane la nivel european. Afirmatie a directorului OMS Europa.

    

   Statement – 36 million people across the European Region may have developed long COVID over the first 3 years of the pandemic 

   Statement by Dr Hans Henri P. Kluge, WHO Regional Director for Europe to the press on COVID-19, extreme heat and mpox

   27 June 2023 

  Spania, ca spania, dar Italia?

   

  Pe 4 ian 2024, euronews anunta ca spitalele in zona Romei au intrat in colaps si 1100 de persoane asteapta afara sa fie internate. 

   

  Italian hospitals collapse: Over 1,100 patients wa iting to be admitted in Rome 

  The worst situation is in Rome and its region, whe remore than 1,100 patients are wa iting to be admitted, according to the Italian Society of Emergency Medicine and Urgent Care. 

  The rise in hospital admissions, which has put pressure on the Italian health system, is due to an increase in "respiratory diseases, especially among the elderly". 

  Ca si la Radio Romania Actualitati, se numesc "viroze", se evita mentionarea Covid ca sa nu stie prostimea cu ce se confrunta. Se minimizeaza valul curent. In SUA, virusul tocmai produce al doilea cel mai mare val de infectari din toata pandemia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6028
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0722
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8507
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.1286

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb