"Riggs Bank" - implicată în spălare de bani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2004

Una dintre cele mai vechi şi prestigioase bănci din Statele Unite ale Americii, "Riggs Bank" îşi încetează existenţa ca entitate de sine-stătătoare, ea urmînd să fie preluată de grupul "PNC Financial Services", cu sediul în Pennsylvania. Tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din 2005 şi este urmarea unei anchete care a depistat că "Riggs Bank" a fost implicată în operaţiuni de spălare de bani. "Riggs Bank" îşi încetează, astfel, existenţa de 168 de ani, vreme în care un număr de 21 de preşedinţi ai SUA au fost clienţii acestei instituţii.

Specialiştii spun că "Riggs Bank" a fost considerată cea mai mare instituţie creditoare, care derula operaţiuni pentru ambasade şi misiuni diplomatice. În urma anchetei mai sus amintite, a ieşit la iveală faptul că "Riggs Bank" nu a monitorizat conturile clienţilor săi, respectiv activităţile suspecte, potrivit normelor de combatere a spălării banilor. Ancheta a fost condusă de Senatul şi de Ministerul Trezoreriei din SUA şi a arătat, în primul rînd, că au fost încălcate în mod grav regulile bancare la administrarea conturilor deschise de ambasada Arabiei Saudite. Totodată, au fost descoperite depozite de milioane de dolari care aveau legătură cu dictatori celebri, printre care preşedintele statului Chile, Augusto Pinochet.

Activele băncii din Washington sînt evaluate la şase miliarde de dolari. Contractul de preluare a "Riggs Bank" de către "PNC Financial Services" stipulează că banca trebuie să renunţe în totalitate la administrarea conturilor ambasadelor şi la operaţiunile destinate clienţilor străini din zonele off-shore.

După cele descoperite în urma anchetei de la "Riggs Bank", autorităţile americane şi-au propus să întărească reglementările anti-corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro