Risc de înjumătăţire a sumei alocate pentru Cererea 2 de plată din PNRR

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie

Risc de înjumătăţire a sumei alocate pentru Cererea 2 de plată din PNRR

Minim 1,4 miliarde euro din cele 2,8 miliarde alocate pentu Cererea 2 de plată pot fi pierdute din cauza neîndeplinirii jaloanelor privind avertizorii de integritate şi decarbonizarea

Ţara noastră pierde cel puţin 1,4 miliarde euro, dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR - legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea, susţin cei de la USR într-un comunicat de presă. Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reţine bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau ţintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar şi cum poate fi modificat PNRR.

Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană rezultă că României i se pot suspenda şi chiar tăia cel puţin 1,4 miliarde euro din tranşa de 2,8 miliarde din Cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranşă.

Legea avertizorului de integritate aşa cum doreşte să fie aprobată Comisia Europeană a trecut de Senat zilele trecute şi a fost trimisă în procedură de urgenţă Camerei Deputaţilor, după ce iniţial majoritatea PSD-PNL-UDMR adoptase un act normativ care nu oferea protecţie deplină avertizorilor respectivi.

În ceea ce priveşte decarbonizarea, România s-a alăturat recent unui grup de patru state condus de Germania şi Italia care susţin că nu pot elimina din 2035 construcţia de automobile cu combustie internă.

În ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital. Această precizare se repetă de câteva ori în cuprinsul ghidului Comisiei. Concluzia este că nu se poate renunţa la niciuna dintre reformele importante.

"Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul şi administraţia centrală au încercat, până acum, mici şiretlicuri prin care să încerce vigilenţa Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce priveşte fluxul de bani pentru a alimenta şantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios şi cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime", a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În acest moment, Cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieşit din termenul prevăzut de două luni de evaluare. Comisia Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistenţă MIPE şi Guvernului să ofere lămuriri şi documente justificative pentru mai multe dintre ţinte şi jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanţă cu cerinţele PNRR.

În acelaşi timp, România ar fi trebuit să înceapă discuţiile, cel puţin informale, cu Comisia Europeană, privind structura componentei RePowerEu din PNRR, care aduce în plus 1,4 miliarde de euro României pentru investiţii în energie verde. Deşi termenul limită pentru prezentarea planului este 30 aprilie, Guvernul nu a iniţiat niciun fel de discuţii cu Comisia pe acest subiect.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernul si parlamentarii nu voiau oricum banii gratuiti de la UE.

    Ei au vrut doar creditelele UE, ca din acelea pot fura cat vor! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro