Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

România şi Moldova vor să colaboreze în domeniul energiei din biomasă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

România şi Moldova vor să colaboreze în domeniul energiei din biomasă

România şi Moldova vor să colaboreze în domeniul energiei din biomasă.

"Subiectul biomasei este foarte important pentru ţările din estul Europei, inclusiv pentru Republica Moldova. Cooperarea dintre clustere ne deschide uşi noi pentru valorificarea de noi proiecte interregionale, cum ar fi «InterReg Danube», care să stimuleze dezvoltarea sectorului energiei din biomasă", a spus, ieri, Lajos Vajda, preşedintele Clusterului Green Energy din România, în ocazia semnării unui memorandum de colaborare între Clus-terul Energiei din Biomasă din Republica Moldova şi Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România.

Evenimentul se înscrie în misiunea economică de valorificare a biomasei, efectuată de un grup de antreprenori români în Republica Moldova.

Memorandumul stabileşte domeniile-cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi, iar scopul acestuia este promovarea energiei pe bază de biomasă şi consolidarea eforturilor în combaterea schimbărilor climatice. Documentul a fost elaborat cu asistenţă oferită în cadrul Programului EaPlus.

"Platforma de cooperare a actorilor cheie ce au activităţi conexe sectorului energiei din biomasă, stabilită după modelul Clusterului din România, este o formă eficientă de cooperare ce prinde rădăcini şi în Republica Moldova", a afirmat Vladimir Brăgaru, preşedintele Clusterului Energiei din Biomasă, citat de Agerpres.

Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova a fost creat în anul 2017, după modelul celui din Româ-nia, cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD. Structura este o platformă de discuţii şi colaborare în domeniul biomasei şi întruneşte, în prezent, peste 20 de membri: companii private, autorităţi publice, instituţii de cercetare, universităţi, asociaţii active în sectorul energiei verzi etc.

Ca bază pentru crearea platformei a fost luată expertiza Clusterului din România, care a oferit sprijinul necesar: instruiri, schimb de experienţă şi vizite de studiu.

Misiunea economică a antreprenorilor români la Chişinău se desfăşoară în perioada 6-8 iunie. La ea participă atât antreprenori specializaţi pe valorificarea biomasei, producători de energie din surse regenerabile, firme care desfăşoară activităţi conexe acestora, cât şi reprezentanţi ai altor organizaţii care doresc să facă transfer de know-how şi schimb de experienţă în vederea dezvoltării unor proiecte comune.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, a fost realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane de euro, acordaţi de Uniunea Europeană, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), ce a avut un buget total de 14,56 milioane euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560.000 euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS