Abonament gratuit

"Rompetrol Rafinare" cere bani de la acţionari să-şi răscumpere din obligaţiuni

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Rompetrol Rafinare" cere bani de la acţionari să-şi răscumpere din obligaţiuni

Florin Cătinaş, WBS: "Chiar dacă obligaţiunile rămase neachitate vor fi convertite în acţiuni, statul tot nu va fi majoritar" 

Mihai Căruntu, BCR: "O consecinţă a majorării capitalului ar fi diluarea acţionarilor minoritari care nu au subscris în ofertă"

Consiliul de Administraţie al "Rompetrol Rafinare" a propus acţionarilor majorarea capitalui social cu până la 450 de milioane de lei, bani destinaţi răscumpărării parţiale a obligaţiunilor emise de societate în 2003 în contul datoriilor istorice ale societăţii. Scadenţa obligaţiunilor în valoare de 600 de milioane de dolari este în septembrie, anul acesta. Conducerea "Rompetrol Rafinare" a dat mai multe semnale anul acesta că nu ar avea bani suficienţi pentru răscumpărarea integrală a obligaţiunilor la scandenţă şi că ar dori eşalonarea lor pe mai mulţi ani.

"Se pare că Rompetrol Rafinare şi statul român au ajuns la un acord în privinţa răscumpărării parţiale a obligaţiunilor. Probabil că 20% dintre acestea vor fi răscumpărate în 2010, urmând ca restul de 80% să fie achitate pe parcursul a patru-cinci ani de zile. În orice caz, o operaţiune de o amploare atât de mare nu se face fără un acord prealabil cu statul român", consideră Florin Cătinaş, analist la casa de brokeraj "WBS România". Domnia sa a subliniat că statul român tot nu va deveni acţionar majoritar la "Rompetrol Rafinare", chiar dacă restul obligaţiunilor neachitate vor fi convertite în acţiuni la scadenţă: "Cu siguranţă că la mijloc au fost calcule strategice ale conducerii Rompetrol astfel încât KazMunaiGaz să rămână acţionar majoritar".

Grupul Rompetrol a ajuns să controleze 98,63% din "Rompetrol Rafinare", în urma unei oferte publice de preluare a acţiunilor RRC desfăşurată pe piaţa de capital. Compania de stat KazMunai Gaz a cumpărat 75% din Grupul Rompetrol Olanda în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, anul trecut achiziţionând şi restul de 25%.

"O consecinţă a majorării de capital va fi diluarea acţionarilor minoritari care nu au subscris în oferta de preluare, mulţi dintre aceştia rezultând din procesul de privatizare în masă. Majoritatea sunt foarte bătrâni sau chiar decedaţi", a spus Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză de la BCR. Acesta este de părere că modalitatea aleasă de Rompetrol Rafinare pentru plata datoriilor va fi benefică pentru companie: "De obicei, pentru o companie majorarea de capital este benefică deoarece societatea devine mai interesantă pentru bănci atunci când solicită un credit de lucru etc...Probabil că au ales metoda majorării de capital pentru că puţine bănci ar fi fost disponibile acum să ofere companiei sau acţionarului majoritar un credit pentru plata obligaţiunilor".

"Rompetrol Rafinare" are o capitalizare bursieră de 1,49 miliarde de lei, potrivit preţului de 0,071 lei/acţiune înregistrat în şedinţa de ieri.

Compania a înregistrat în primul trimestru o creştere cu 29% a cifrei de afaceri consolidate, de peste 800 de milioane dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, şi un rezultat operaţional negativ de 19,5 milioane dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS