Rusia solicită integrarea sistemelor de plăţi BRICS

A.V.
Internaţional / 9 aprilie

Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov

Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov

Rusia, ţară lovită de sancţiunile occidentale, i-a cerut grupului BRICS de economii emergente să extindă utilizarea monedelor naţionale şi să integreze sistemele de plată, conform Ministerului de Finanţe de la Moscova, citat de Reuters.

Sancţiunile au deconectat Rusia de sistemul financiar global şi de aproape jumătate din rezervele sale de aur şi valutare, care se ridicau la 606,5 miliarde de dolari la începutul lunii aprilie.

Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri ministeriale cu BRICS, grup format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, că situaţia economică globală s-a înrăutăţit substanţial din cauza sancţiunilor occidentale. Noile sancţiuni distrug, de asemenea, fundaţia sistemului monetar şi financiar internaţional existent bazat pe dolarul american, a spus Siluanov.

"Acest lucru ne împinge către necesitatea de a accelera luarea unor măsuri precum: utilizarea monedelor naţionale pentru operaţiuni de export-import, integrarea sistemelor de plată şi a cardurilor, crearea propriului nostru sistem de mesagerie financiară şi a unei agenţii independente de rating BRICS", a adăugat Siluanov.

Emitenţii de carduri de plată internaţionale Visa şi MasterCard şi-au suspendat operaţiunile în Rusia la începutul lunii martie, iar cele mai mari bănci din Rusia au pierdut accesul la sistemul global de mesagerie bancară SWIFT.

Rusia şi-a creat propriul sistem de mesagerie bancară, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT. Sistemul propriu de plată cu cardul MIR a început să funcţioneze în 2015.

Moscova a căutat să dezvolte instrumente financiare locale care să le reflecte pe cele occidentale, pentru a proteja ţara în cazul în care sancţiunile împotriva Moscovei ar fi extinse.

Ministerul de Finanţe a informat că miniştrii BRICS au confirmat importanţa cooperării în eforturile de stabilizare a situaţiei economice actuale.

"Actuala criză este creată de om, iar ţările BRICS au toate instrumentele necesare pentru a-i atenua consecinţele asupra economiilor lor şi asupra economiei globale în ansamblu", a conchis Siluanov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro