Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

S-au îmbunătăţit aşteptările privind contracţia economică din SUA în T2 2020

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional /


Călin Rechea

Cea mai mare economie a lumii va înregistra o contracţie trimestrială de 41,9% în T2 2020, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow. Scăderea trimestrială efectivă poate fi aproximată prin împărţirea la patru.

Estimarea anterioară indica un declin anualizat de 42,8%, calculat după publicarea datelor oficiale referitoare la vânzările retail şi producţia industrială (vezi graficul 1).

La nivelul componentelor, se remarcă menţinerea declinului anualizat al cheltuielilor de consum ale populaţiei la circa -43,5%, în condiţiile în care declinul investiţiilor în echipamente s-a menţinut aproape de -73%.

Estimarea investiţiilor în proprietăţi rezidenţiale arată o temperare semnificativă a declinului anualizat, până la -46%, de la -63,6%, în timp ce scăderea anualizată a importurilor şi exporturilor a rămas la circa -44%, respectiv -37%.

O temperare a declinului economic arată şi prognoza săptămânală de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) din 22 mai 2020, până la o rată anualizată de -30,5% (scădere efectivă de circa 7,6% faţă de trimestrul precedent), de la -31,1% în săptămâna anterioară.

Ultimele date pentru indicele WEI (Weekly Economic Index), publicat tot de FRBNY, arată tot o menţinere a tendinţei negative. Valoarea sa a crescut uşor în 23 mai 2020, până la -10,6%, de la minimul ultimilor 12 ani înregistrat în 16 mai 2020, de -11,09% (vezi graficul 3).

Indicele WEI este determinat pe baza a 10 indicatori publicaţi cu frecvenţă săptămânală, cum sunt cererile noi pentru ajutorul de şomaj, indicele încrederii consumatorilor de la Rasmussen, traficul pe calea ferată, producţia de oţel, vânzările cu ridicata de benzină şi motorină sau consumul de energie electrică.

Menţinerea indicelui WEI sub nivelul de -10% din a doua săptămână a lunii aprilie 2020 arată că este posibilă o scădere similară a Produsului Intern Brut faţă de T2 2019.

Redeschiderea parţială a economiei SUA în ultima lună a trimestrului poate aduce o nouă îmbunătăţire a prognozei, însă redresarea trebuie confirmată în a doua jumătate a anului de rezultatele financiare ale companiilor, care trebuie să justifice actualele cotaţii ale celor mai urmăriţi indici bursieri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La așa grozave rezultate SP va ajunge repede la 3500 p !

    macar importurile se contracta mai rapid ca exporturile. bravo trump111

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
ADAMA

Curs valutar BNR

29 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1588
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4016
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.2556

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie