SĂPTĂMÂNA TRECUTĂFondul Proprietatea şi-a răscumpărat aproape 5,4 milioane de acţiuni

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2020

Fondul Proprietatea şi-a răscumpărat aproape 5,4 milioane de acţiuni

Fondul Proprietatea (FP) şi-a răs­cumpărat, între 15 şi 19 iunie, 5,392 milioane de acţiuni proprii, echivalentul unei valori de 6,459 milioane de lei, se arată într-un raport al emitentului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Tranzacţiile fac parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, acţionarii Fondului au dat undă verde pentru achiziţia a maxim 800 milioane de titluri proprii (atât acţiuni tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), în 2020, tranzacţiile la bursa noastră fiind realizate la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei.

Pe parcursul acestui an, FP şi răscumpărat aproape 253,139 milioane de acţiuni listate la BVB şi 1,866 milioane de GDR-uri (reprezentând 93,3 milioane de acţiuni).

Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ul dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) care, faţă de ultimul preţ de săptămâna trecută a acţiunilor la BVB, de 1,24 lei, se situa la circa 21%, peste obiectivul de 15% avut de Franklin Templeton Investment Mana­gement, administratorul fondului de investiţii.

După primele trei luni ale acestui an, Fondul Proprietatea a raportat o pierdere de circa 1,95 miliarde lei, ca efect al reevaluării participaţiilor din portofoliu, în contextul impactului pandemiei de Covid-19.

"Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată în primele trei luni ale anului 2020, a fost pierderea netă nerealizată aferentă participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 2,46 miliarde de lei, generată de OMV Petrom ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul primului trimestru al anului 2020 (impact de 889,2 milioane lei, scădere a preţului acţiunii de 35,1%) şi de scăderea de 1,48 miliarde lei, a valorii participaţiilor nelistate din portofoliu, ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal Hidro­electrica, CN Aeroporturi Bucureşti şi companiile E-Distribuţie)", se arată în raportul FP.

Pe de altă parte, acest impact a fost parţial compensat de venitul brut din dividende, de 522,9 milioane lei, obţinut de Fondul Proprietatea de la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia, ca urmare a alocărilor speciale realizate de aceste companii.

La ultimul preţ al acţiunilor FP de săptămâna trecută, valoarea de piaţă a fondului închis de investiţii la Bursa de Valori Bucureşti se ridica la 9,44 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Răscumpărare de acțiuni egal furatul propriei caciuli !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

24 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0100
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6714
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.0869

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Learning and Development Conference 2021
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro