Abonament gratuit

SĂPTĂMÂNA TRECUTĂFondul Proprietatea şi-a răscumpărat aproape 5,4 milioane de acţiuni

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Fondul Proprietatea şi-a răscumpărat aproape 5,4 milioane de acţiuni

Fondul Proprietatea (FP) şi-a răs­cumpărat, între 15 şi 19 iunie, 5,392 milioane de acţiuni proprii, echivalentul unei valori de 6,459 milioane de lei, se arată într-un raport al emitentului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Tranzacţiile fac parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, acţionarii Fondului au dat undă verde pentru achiziţia a maxim 800 milioane de titluri proprii (atât acţiuni tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), în 2020, tranzacţiile la bursa noastră fiind realizate la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei.

Pe parcursul acestui an, FP şi răscumpărat aproape 253,139 milioane de acţiuni listate la BVB şi 1,866 milioane de GDR-uri (reprezentând 93,3 milioane de acţiuni).

Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ul dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) care, faţă de ultimul preţ de săptămâna trecută a acţiunilor la BVB, de 1,24 lei, se situa la circa 21%, peste obiectivul de 15% avut de Franklin Templeton Investment Mana­gement, administratorul fondului de investiţii.

După primele trei luni ale acestui an, Fondul Proprietatea a raportat o pierdere de circa 1,95 miliarde lei, ca efect al reevaluării participaţiilor din portofoliu, în contextul impactului pandemiei de Covid-19.

"Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată în primele trei luni ale anului 2020, a fost pierderea netă nerealizată aferentă participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 2,46 miliarde de lei, generată de OMV Petrom ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul primului trimestru al anului 2020 (impact de 889,2 milioane lei, scădere a preţului acţiunii de 35,1%) şi de scăderea de 1,48 miliarde lei, a valorii participaţiilor nelistate din portofoliu, ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal Hidro­electrica, CN Aeroporturi Bucureşti şi companiile E-Distribuţie)", se arată în raportul FP.

Pe de altă parte, acest impact a fost parţial compensat de venitul brut din dividende, de 522,9 milioane lei, obţinut de Fondul Proprietatea de la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia, ca urmare a alocărilor speciale realizate de aceste companii.

La ultimul preţ al acţiunilor FP de săptămâna trecută, valoarea de piaţă a fondului închis de investiţii la Bursa de Valori Bucureşti se ridica la 9,44 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Răscumpărare de acțiuni egal furatul propriei caciuli !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie