Schimbarea pragului pentru bursele de merit îi supără pe elevi

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 ianuarie 2022

Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei

Autorităţile au găsit cea mai simplă soluţie pentru a rezolva problema burselor de merit, au ridicat ştacheta de la care se pot obţine acestea. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm) consideră josnică tăierea burselor elevilor şi solicită revocarea din funcţie a lui Sorin Cîmpeanu. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) condamnă modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial: "Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (...) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea". Organizaţia solicită, totodată, ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces, precum şi reluarea discuţiilor alături de partenerii de dialog social cu privire la modificările care trebuie aduse criteriilor folosite în momentul actual. Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a declarat: "Nu este posibil ca Ministerul Educaţiei să ignore fără scrupule nevoile elevilor din România: mărirea mediilor reprezintă un total dezinteres al decidenţilor în raport cu nevoile reale ale elevilor! De aceea, dacă situaţia nu va fi remediată în cel mai scurt timp, anunţăm declanşarea unor proteste generale în toată ţara, împotriva criteriilor abuzive de acordare a burselor".

Potrivit Asociaţiei Elevilor din Constanţa: "Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului. Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenţei decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Astfel, Cîmpeanu dovedeşte că nu are respect nici faţă de elevi, nici faţă de legile ţării.Vom ataca în instanţă ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal".

Potrivit CNE, având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educaţional, nu este exclusă posibilitatea declanşării unor proteste la nivel naţional dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei.

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Bursele sunt pentru copii eminenti sau cei cu situatie grea familiala...

  1. Corect. Nu intaleg cum s-a ajuns la acest sistem abusurd cu bursele la elevi.

  Cred ca unii au uitat cand burse de merit lua decit 2% din numarul de elevi dintro scoala. Astfel ca rar lua cineva bursa care nu avea media generala 10. Au fost anii cind erau foarte multi cu media10 si s egfaceau departajari in functie de activitatea extracuriculara

  Un guvern care fura de la copiii. Un ministru de doi lei, un coate goale. Le-au furat alocatiile, acum le fura bursele, ce sa mai vorbim de viitorul copiilor, pe ala l-au furat de mult. PNL va disparea, il va urma PSD. Niste hoti si mafioti, poate pana la urma ne trezim, asa nu se mai poate continua.

  1. Ce fura?

   In niciun caz cunostinte sau bun simt pentru ca nu au asa ceva.

   Bursele elevilor vor intra in pensiile speciale.

  Foarte bine mai copii, terminati ce aveti pe aici si emigrati, fosilele din minister inca nu realizeaza valoarea timpului si a tineretului, posibil sa nu o faca niciodata. Daca aveau un minim de bun simt va chemau la negocieri si se stabileau alte reguli pentru anul scolar urmator.

  1. Raman pensionarii si cei cu pensii speciale.

  La media 8.50 nu esti tocmai performant, sa fin seriosi. De la 9 in sus, poate

  1. poate nu stii ce subiecte se dau de vorbesti asa . trebuie putin sa stii sa citesti si putina tabla inmultirii . pe vremea mea erau medii de la 1 si ceva pina aproape de zece , zece era o minune . acum toti cretinii au de la 8 in sus .

  burse fara numar si vacante la fel sa nu-i mai supere . in tara lucrurilor pe dos elevii fac legea si profesorii se uita .

  ...

  1. Elevilor, in pas de mars la vaccinare. Toti cei peste 5 ani. Apoi cereti bani mai multi.

   Acesti elevi nevaccinati sunt niste cetateni iresponsabili pe care Macron nu ii mai considera cetateni. De ce nu va vaccinati, elevilor?

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro