Abonament gratuit

SECŢIA PENTRU JUDECĂTORI A CSM RECOMANDĂ:O nouă tragere la sorţi a completurilor de cinci

T.M.
Politică /

O nouă tragere la sorţi a completurilor de cinci

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, astăzi, să recomande înfiinţarea unui "număr optim" de completuri de cinci judecători, "cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în decizia Curţii Constituţionale".

Conform hotărârii, judecătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, iar toate dosarele aflate pe rolul ICCJ, de competenţa completurilor de 5 judecători, "înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători".

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (cu unanimitatea, respectiv majoritatea voturilor şi cu o abţinere - judecătorul Cristina Iulia Tarcea) a dispus emiterea unei hotărâri în vederea respectării exigenţelor expuse în conţinutul Deciziei nr. 685 din 7 noiembrie a Curţii Constituţionale a României.

După această comunicare, judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai ICCJ, în cadrul unei proceduri neutre, publice, transparente, astfel: tragerea la sorţi se realizează după convocarea tuturor judecătorilor în activitate din cadrul ICCJ în scopul desfăşurării acestei proceduri; lipsa unuia sau mai multor judecători convocaţi nu împiedică desfăşurarea procedurii; la şedinţa publică în care are loc tragerea la sorţi poate participa orice persoană interesată.

Totodată, CSM a stabilit că decanul de vârstă al judecătorilor instanţei supreme participă în mod obligatoriu la efectuarea tragerii la sorţi; în cazul în care acesta se află în imposibilitate obiectivă de participare, este înlocuit de următorul judecător, în ordinea descrescătoare a vârstei; tragerea la sorţi se înregistrează audio-video; tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/secţiilor respective.

După tragerea la sorţi a titularilor completurilor de 5 judecători, se va proceda la întocmirea listei de permanenţă pentru materia penală, respectiv pentru alte materii decât cea penală, ordinea permanenţei fiind stabilită prin tragerea la sorţi a tuturor celorlalţi judecători ai secţiei/secţiilor respective, care vor asigura, prin rotaţie, în ordinea intervenţiei situaţiilor de înlocuire, participarea în completuri în cazul înlocuirii titularului în condiţiile legii; aceste situaţii se notează într-o evidenţă specială.

De asemenea, se arată că "prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcţiona în anul 2019, Secţia pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens", relatează News.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. JUSTIŢIA = LOTO

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS