Revista BURSA Construcţiilor

Senatul respinge ajutorul de stat pentru Blue Air

A.I.
Politică / 21 octombrie 2020

Senatul respinge ajutorul de stat pentru Blue Air

For decizional este Camera Deputaţilor

Faptul ca Senatul a abrogat art. 12 din OUG 139/2020 loveşte şi în interesele SIF Banat-Crişana

Senatul a respins ajutorul de stat acordat de către Guvernul Orban companiei aeriene low-cost Blue Air.

Proiectul legislativ privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 167/2020, care modifică OUG 139/2020, a fost adoptat de Senat cu amendamente. Unul dintre acestea se referă la abrogarea în întregime Articolului 2 din Ordonanţa 139/2020 care se referă la garantarea de către stat a unor împrumuturi de cel mult 300,77 milioane de lei contractate de Blue Air.

Practic, la art. 2 din Ordonanţă se menţionează că: "(1) Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice să garanteze, în numele şi contul statului la solicitarea Societăţii Blue Air Aviation - SA, denumită în continuare Blue Air sau beneficiar, unul sau mai multe împrumuturi, după caz, contractate de beneficiar în limita sumei de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare. Contractarea împrumutului/împrumuturilor se va realiza până la 31.10.2020.

(2) Garanţia va acoperi în procent de cel puţin 100% valoarea împrumutului, precum şi dobânzile şi comisioanele aferente acestuia.

(3) Valoarea exactă a împrumutului va fi cea stabilită prin decizia de autorizare a ajutorului de stat si a ajutorului de salvare de către Comisia Europeană".

De asemenea, a fost abrogat şi art. 12 atât din OUG 139/2020, cât şi din OUG 167/2020 care prevede între altele ca, din împrumutul garantat de stat, Blue Air să ramburseze cu prioritate datoriile către Statul Român, împrumutul contractat de la Eximbank, în valoare de 30,3 milioane lei şi accesoriile aferente, precum şi obligaţiunile corporative emise prin plasament privat către Societatea de Investitii Financiare Banat-Crişana, în valoare rămasă de şase milioane euro şi accesoriile aferente. La finele lui 2019, SIF Banat-Crişana achiziţionase obligaţiuni Blue Air de nouă milioane de euro. În data de 16 iunie, societatea a anunţat amendarea prospectului de ofertă şi prelungirea cu trei luni a termenului de maturitate a obligaţiunilor, care ar fi trebuie să fie 15 septembrie.

Guvernul dăduse undă verde, săptămâna trecută, unui proiect de hotărâre pentru aprobarea condiţiilor de acordare a garanţiei de stat în favoarea societăţii Blue Air pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19.

În luna august, Comisia Europeană aprobase garanţia pe care Statul Român vrea să o acorde companiei aviatice, pentru împrumuturi în valoare de 62 milioane de euro, în vederea despăgubirii Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei.

Ajutorul prevăzut în Ordonanţă pentru Tarom a fost păstrat. Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputaţilor care este for decizional.

În anul 2019, cifra de afaceri a Blue Air a fost de 2,187 miliarde lei, cu 5% sub cea din decembrie 2018, în timp ce profitul înainte de impozitare a fostd e 72,2 milioane lei, după trei ani de scăderi consecutive.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Acest articol nu este semnat. Cine a scris acest articol fara cap si coada? Nu se intelege nimic!

  1. E scris de A. I. pe 21 octombrie. Dar nr. 2. e un (.....)...dar, probabil, cunoscător al situației de la Blue Air. Nu-i răspunde !

   Dealtfel pentru a înțelege un text e nevoie de "capacitate MINTALĂ, legat de minte, pentru a judeca, a raționa.

   " MENTALĂ"... de mentalitatea personală, colectivă e altceva. Dar lasă-l !  

   Vrei să îți desenez ca să înțelegi sau să îți explic băbește? Mai bine a doua cale. Guvernul a dat două OUG-uri pentru ajutoarele de stat acordate către Tarom și Blue Air: 139/2020 și 167/2020 care o modifică pe prima. A doua OUG, 167/2020, a ajuns în Parlament, Senatul fiind prima cameră sesizată. Iar senatorii PSD, ALDE și Pro România au adoptat OUG 167/2020 dar cu mai multe amendamente prin care au schimbat jumătate din textul ordonanței respective și din cel al OUG 139/2020. Prin abrogarea art.2 și art.12 din OUG139/2020, ajutorul pentru Blue Air a fost respins. Iar la articolul 12 scria că din ajutorul de stat, adică împrumutul pe care Exim Bank ar fi trebuit să îl dea celor de la Blue Air, împrumut ce urma să fie garantat de Ministerul Finanțelor Publice, 6 milioane de euro ar fi ajuns la SIF Banat-Crișana. Așa, prin abrogarea art. 12, nu mai ajunge nimic la SIF Banat-Crișana deocamdată, pentru că Blue Air nu are de unde să dea. Să vedem dacă proiectul legislativ va trece și de Camera Deputaților în forma adoptată de Senat. Dacă da, riscăm ca Tarom să fie obligată de Comisia Europeană să returneze ajutorul de stat pentru că oficialii de la Bruxelles vor considera drept neconcurential ajutorul dat de stat doar companiei Tarom. Dar ce să gândească Teodorovici și alți pseudo-deștepți din PSD, Pro România și ALDE la chestiile astea europene?

   La sfârșit aveți o greșeală... MARE !

   PSD și ALDE sunt partide și există, din păcate!  

   Dar al treilea partid, e partidul...pro-PONTA . 

   ROMÂNIA, numele țării mele nu vreau să fie folosit nici de Mickey Mouse nici de Ghiță fugarul în Serbia la TV. ( avem TVR 1 2 3)

   { România TV = Latrina 3.... ¿ ¿ ¿ } este =, căci si "qvasi-deștepții" dvs. ACRONYMUS... știu asta. Și mulțumesc pentru explicația dumneavoastră!  

  Esti Prost ,e semnat ,dar nu ai capacitaire mentala a intelege.Spagarii trebuie sa puna banii aruncati in aer ,sa plateasca dividende actionarilor .sai récupéreze de la Dragoi,Sava si Gradinescu

  Inca un articol in care "musai" trebuia sa se scrie ceva de SIF1.

  Eu stiu ceva finanate, nu foarte multe, dar credetima nu e nimic complicat sa citesti niste situatii financiare si sa vezi ce rata de dobanda au obligatiunile SIF1, si faptul ca pana in prezent atat dobanda uriasa cat o parte consistenta din principal au fost deja incasate de SIF1. Nu detaliez despre garantii (ca nu stiu nimic), dar din rapoarte rezulta ca sunt si garantate cu active; active suficient de bune daca statul a conditionat acordarea ajutorului BlueAir de transferul garantiilor de la SIF1 la Stat.

  Si parerea mea este ca Make si ai lui sunt mai destepti ca mine in aceasta privinta ...(cititul situatiilor financiare)... 

  1. MI7 fake.

   evident ... si nerelevant .... vezi semnatura : MI7...,5

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro