Sentix: Redresarea economiei europene s-a încheiat brusc

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a scăzut peste aşteptări în iulie 2024, după opt creşteri consecutive, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Sentix: Redresarea economiei europene s-a încheiat brusc

Indicele agregat a coborât până la -7,3 puncte, cel mai redus nivel din ultimele patru luni, de la 0,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 6,8 puncte, până la -15,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o cădere puternică, de 8,5 puncte, până la 1,5 puncte.

Analiştii de la Sentix arată că "recenta redresare a economiei europene s-a încheiat brusc", după ce în raportul anterior au scris despre o "creştere fără avânt".

Aceste tendinţe din zona euro ar trebui să ofere BCE argumente suplimentare pentru reducerea în continuare a dobânzilor, conform raportului, mai ales pe fondul aşteptărilor investitorilor privind menţinerea tendinţei de temperare a inflaţiei.

În contextul deteriorării aşteptărilor la nivel global, Germania a fost trecută în categoria "declin" din "stagnare", iar Asia, exclusiv Japonia, a fost trecută în categoria "redresare" de la "boom", în timp ce zona euro a fost trecută în categoria "stagnare" din "stabilizare". Statele Unite au fost trecute în categoria "temperare", de la tendinţa pozitivă anterioară.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o scădere de 6,5 puncte, până la -19 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 6 puncte, până la -32,3 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 7,1 puncte, până la -4,8 puncte.

"În ciuda stării de spirit pozitive generate de Campionatului European de Fotbal, economia germană se confruntă cu următorul eşec", se arată în raportul de la Sentix, în condiţiile în care "avântul sperat de la un Campionat European de Fotbal reuşit s-a evaporat".

Dincolo de Ocean, există semnale privind încetinirea economiei SUA. Indicele aşteptărilor a înregistrat a treia scădere consecutivă, până la -2,5 puncte, prima valoare negativă din ianuarie 2024, de la 2,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii a scăzut până la 10,7 puncte, de la 14,9 puncte, pe fondul scăderii indicelui condiţiilor curente până la 24,8 puncte, de la 28,3 puncte în luna precedentă.

"Starea sănătăţii preşedintelui american, care urmăreşte cu insistenţă realegerea, este, de asemenea, un factor de incertitudine", mai subliniază analiştii de la Sentix.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut în iulie 2024 cu 4,9 puncte, până la 13,1 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 13,8 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, de la 19,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 4 puncte, până la 12,5 puncte.

Economia Japoniei a rămas în categoria "redresare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 2,4 puncte, până la 7,6 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2024, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor cu 3,2 puncte, până la 4,8 puncte, şi a unei scăderi de 1,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 10,5 puncte.

Europa de Est a fost trecută în categoria "stagnare" pe fondul scăderii indicelui agregat cu 1,7 puncte, până la -8,9 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -15 puncte, de la -15,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 4 puncte, până la -2,5 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a deteriorat în iulie 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a scăzut până la 10,7 puncte, de la 18,5 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut până la 13 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, de la 20,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 8,3 puncte, până la 8,5 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -8,8 puncte, de la -8,1 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,8 puncte, până la -4,3 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la -13,3 puncte, de la -15,5 puncte.

America Latină a trecut în categoria "stagnare" pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii până la -4,2 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, de la -0,4 puncte, în condiţiile scăderii cu 2,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -10 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la 1,8 puncte, de la 7 puncte.

Pe fondul unei "răciri globale" în care "aproape toate regiunile economice îşi pierd avântul", indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o scădere de 4,6 puncte, până la 5,9 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 6 puncte, de la 9,6 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 5,7 puncte, până la 5,7 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna iulie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.140 de investitori, dintre care 227 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. depinde la ce state din europa ne referim…

    s c c r e t 

    1. cred ca e valabil pentru majoritatea lor

      nu chiar…

      lenea e cucoana mare… 

      s c c r e t 

    He,he, asa e in tarile neprietenoase. Nu e ca in rasia, numai lapte, miere si putler.

    Ne-am prostit sau neam prostit daca Calin (file de poveste) se baga si la fotbal!!

    urmeaza strangularea raiffeisen de catre americani pentru ca nu au fost baieti de treaba si au refuzat angajamente (angajari ? ) necesare.

    reevaluati ca risc relatiile cu raiffeisen si luati deciziile necesare.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. acum 24 de ore cristian sporis (raiffeisen) a facut o declaratie ca raiffeisen romania a ajuns la cea mai mare dezvoltare a sa de pana acum si relatiile cu sua sunt cum nu se poate mai bune...

      genul asta de declaratii apar DOAR cand o bomba sta sa explodeze si cei din interior, mai de la varfuri, vopsesc repede gardul sa nu se vada leopardul dinauntru.  

      daca sunteti clienti raiffeisen aveti grija de voi 

      semnalul din interior deja a fost dat!  

      Ban.Cher.Vali 

    D-le Rechea,o dată cu inteligenta AI eu chiar nu mai văd nicio legătură între starea economiei și burse!? Știu doar că bursa va crește fără întrerupere! De ce?

    1. Poate ca redresarea nu s-a incheiat totusi

    Dar ce este asa de greu de inteles,fratilor

    energie scumpa,inarmare cat incape,economie de razboi.....

    banutii ptr. investitii scad vertiginos si alte bunatati in UE 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb