Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Sfârşitul istoriei? Vacs Albina, crema puca!

Politică /

Sorin Roşca Stănescu

Sorin Roşca Stănescu

Teorii dintre cele mai ciudate scurtcircuitează societatea. La nivel global. La nivel naţional. Vestitorii apocalipsei vorbesc iar despre sfârşitul istoriei. Alţii văd numai conspiraţii. Mai sunt şi unii care iau totul peste picior. Vorbind despre un fleac de gripă nouă. Iar autorităţile statului român, în loc să fie proactive, sunt reactive. Se plasează pur şi simplu în siajul tuturor acestor scenarii şi opinii, care inevitabil se vehiculează. De fapt, cum stăm?

Este neadevărat că trăim în mijlocul unei isterii generale. Şi că, din motive încă greu de descifrat, autorităţile de la nivel naţional şi internaţional induc intenţionat o stare de panică în rândul populaţiei. Şi la fel de neadevărat, dar şi periculos este că ar trebui să nu ne conformăm unor reguli pe care unii dintre concetăţeni le socotesc absurde. Tot o miniciună, încă şi mai sfruntată, ne aruncă în cealaltă extremă. Cum că vine sfârşitul lumii. Sau, mă rog, un fel de sfârşit. După care pământul, scuturat de toate relele, se va însănătoşi, privighetorile ne vor cânta sub pat iar porcii mistreţi vor zburda pe străzi. La fel de mincinoase sunt şi teoriile conspiraţiei. Din nou, la modă. E mâna chinezilor. Sau e mâna americanilor. Sau e mâna corporatiştilor. Sau e mâna ecologiştilor. Slavă Domnului că, pentru prima dată în istorie, atunci când are loc o epidemie severă sau o pandemie, vina nu le mai este atribuită nici evreilor, nici ţiganilor şi nici vrăjitoarelor. Dar atunci, între atâtea scenarii abracadabrante, noi ce alegem totuşi? Dacă nu e sfârşitul istoriei, în orice caz va fi o schimbare. În ce sens?

Pentru a reuşi un răspuns cât de cât corect la această întrebare, pe care şi-o pun miliarde de oameni, este necesar să respirăm adânc, să ne temperăm bătăile inimii, să deschidem ochii şi să ne uităm puţin în istorie. Pentru că avem ce învăţa. În 1403, a fost instituită prima carantină din istorie la Veneţia şi, la scurt timp, au fost carantinate numeroase porturi mediteraneene, primele fiind Marsilia şi Genova. Se declanşase epidemia de ciumă. Soluţia practicată în cele din urmă cu succes în toate statele afectate a fost restricţionarea severă a circulaţiei, în acea vreme preponderent pe mare, identificarea celor infectaţi şi izolarea rapidă a acestora. Cei izolaţi urmau să moară, după care spaţiile respective erau dezinfectate. Carantina era de 40 de zile. De aici şi numele franţuzesc. Cei care după 40 de zile erau sănătoşi, se puteau deplasa liberi. Corupţia era în floare. Numeroase persoane s-au îmbogăţit rapid pe seama epidemiilor. În special cei care administrau sistemele de carantină. Dar şi cei care triau corăbiile, echipajele şi încărcătura acestora. Aşadar, nimic nou sub soare la o distanţă de 617 ani.

Planeta în general şi România în particular vor traversa, fără să-şi dea obştescul sfârşit, această perioadă grea, în care se confruntă cu un adversar, pentru care nu s-a descoperit până în această clipă un antidot. Inevitabil, vor exista pierderi. Probabil uriaşe. În plan uman. Dar poate şi mai mari, inclusiv în ceea ce priveşte sacrificarea de vieţi, în plan economic. Cu toate pierderile, indiferent cât vor fi de mari, vom rezista. Şi, la fel cum s-a întâmplat după fiecare cutremur de orice fel, lumea se va schimba întrucâtva. Să stăm deci calmi şi precauţi şi să devenim ceva mai atenţi la ceea ce se întâmplă în România.

Capul statului doarme în picioare. Aţi văzut? A intrat în semi-mut în dezbaterea cu ceilalţi lideri europeni şi s-a întors şi mut şi surd. Nu a suflat o vorbă despre faptul că UE s-a împotmolit la mal din vina protectorilor săi, Germania şi Olanda. În schimb, a tăiat o panglică. Anunţând-se că s-a deschis într-un termen record un mare spital de campanie al Armatei. În realitate, Armata, care are posibilitatea de a înfiinţa într-un termen record nu unul, ci 12 spitale de campanie, a ales să recurgă cu sprijinul guvernanţilor, la un truc. La o scamatorie. Sper că nu şi la o escrocherie. Practic Armata a rechiziţionat Institutul de Geriatrie "Ana Aslan" din nordul Capitalei, cu toate clădirile aferente şi cu terenurile sale în parte împădurite, în suprafaţă de peste 30 de hectare. Au fost daţi afară bătrânii, au fost trimişi la plimbare într-un concediu forţat toţi medicii şi întregul personal şi în spaţiile institutului, cele mai multe recent renovate cu cheltuiei considerabile şi dotate cu aparatură de ultimă generaţie, s-a instalat Armata. Cele mai multe dintre dotările de la Ana Aslan repet, extrem de scumpe şi de moderne nu sunt de niciun folos în combaterea epidemiei de coronavirus. Sunt tare curios dacă Armata Română va mai pleca vreodată de acolo. Şi mai am o curiozitate. De ce a fost necesar acest desant într-una dintre zonele cele mai scumpe sub aspect imobiliar de nordul Capitalei? De ce Armata nu deschide spitale de campanie în numeroasele poligoane şi cazărmi în prezent dezafectate? Şi care beneficiază de infrastructura necesară? De ce preşedintele României nu taie acolo panglici?

Şi mai avem un Guvern. Care ne-a anunţat că ia măsuri. Măsuri în beneficiul societăţilor comerciale. Le-a luat doar formal. Analiza punct cu punct a acestor măsuri menite, vezi Doamne, să salveze societăţile româneşti de la o cădere liberă în urma diminuării la maximum a activităţilor, sunt, după cum se exprima regretatul Dem Rădulescu, "Vacs Albina, crema puca". Cât îi priveşte pe cetăţenii salvaţi de sabia lui Damocles a concedierilor în masă şi a neplăţii creditelor la bănci, măsurile adoptate de Guvernul Orban se dovedesc a fi o glumă proastă. Măsurile funcţionează în sens contrar. Pentru protejarea băncilor. Factura crizei, conform politicii acestui Guvern, care ba ne conduce prin asumări de răspundere, ba ne conduce prin ordonanţe de urgenţă şi, mai nou, prin ordonanţe militare, urmează să o plătească în cele din urmă exclusiv cetăţenii.

Închei cu o consideraţie legată de evoluţia pandemiei în România. Urmăm exact şi din nefericire trendul Italiei şi Spaniei. La noi, primul caz a fost înregistrat pe 26 februarie. Cu circa 40 de zile după declanşarea crizei în cele două state năpăstuite. Cine urmăreşte graficele, este izbit de modul în care, la aproximativ acelaşi interval de timp, începe şi în România propagarea exploziei de îmbolnăviri în masă. Italia şi Spania au aşteptat până în ultimul moment, încercând să profite la maximum de pe urma milioanelor de turişti aflaţi în vizită în cele două state. Aveau de ales, dar au ales lăcomia. România se confruntă cu un turism pe dos. Al propriilor concetăţeni, dintre care cei mai mulţi au fost siliţi să se întoarcă acasă. România nu a avut de ales. Îi putea carantina cu atenţie, dar nu-i putea refuza. Dar autorităţile au pierdut startul. Iar acum vine factura de plată. Să ne aşteptăm şi să ne pregătim pentru ce va fi mai rău. Dar cu conştiinţa că nu vom trece totuşi prin nicio apocalipsă. Bine că avem un preşedinte. Bine că avem un Guvern. Bine că avem un Parlament, care controlează ceea ce fac cele două instituţii.

Opinia Cititorului ( 41 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. '' Vorbind despre un fleac de gripă nouă. ''

  Fleacul asta de gripa noua e purtator in genom de segmente ARN /ARN de la SarS (forme grave de pneumonie) si HIV (imunodeficienta virala umana) .  

  Ataca intai plamanii (datorita componentei SarS) si sistemul imunitar (datorita componentei HIV), apoi rinichii ficatul si creierul (dar are efect asupra tuturor organelor mai mult sau mai putin). 

  Inchipuiti-va un HIV care se poate lua nu sexual sau prin transfuzie..ci aerian. Si repede. De 10 x mai repede decat gripa comuna.  

  Asta e fleacul de gripa noua.  

  HIV aerian. SarS aerian.  

  Ii elimina pe cei slabi.  

  Eu zic ca nu e fleac.  

  Eu zic sa respectam toate regulile indiferent cat de greu e!  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Băsescu ar zice totusi ca e un fleac; că îi va ciurui.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Hopa ...atunci inseamna ca afurisitii de chinezi l-au scapat intentionat din laborator si n-a aparut el din intamplare la piata de peste...stai sa vezi cand or da drumul la Ebola...Unii fac lucruri criminale si altii suporta consecintele...

   Intrebare: cate flacoane cu vrus o fi cumparat Italia din China? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Toate vin de la RASARIT ...din China si normal: coranavirusul e tot lucru chinezesc [marfa proasta si ieftina]

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ce stie Basescu? Dupa cate-mi amintesc el a desfiintat mai multe Spitale spunand ca vrea sa faca pe placul FMI.

   Eu i-am vorbit in 2014 Directoarei FMI de atunci Madame Lagarde pe blogul ei despre situatia proasta din Sanatate si Educatie din Romania si pe ea adurut-o in cot: m-a cenzurat pentru obraznicie. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Vrei sa spui de fapt ca Italia a vrut sa cumpere Ebola din China dar chinezii i-au pacalit si le-au dat COVID-19 in loc de Ebola?

   Sau au vrut sa le Vanda AVIARA pentru care aveau vaccin si au incurcat flacoanele si le-au vandut din greseala ALTCEVA? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ...ai dreptate sa respectam regulile si sa luam GANODERMA LUCIDUM si ASTRAGALUS MEMBRANACEUS pentru intarirea sistemului imunitar.

   Dar la televizor de ce nu spun chestia asta: ca e SARS cu HIV? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Si Make cenzurează pentru "obraznicie".

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Totusi amenzile sunt cam mari si cam multe.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ''Dar la televizor de ce nu spun chestia asta: ca e SARS cu HIV? ''

   pentru a nu induce isterie colectiva si pentru a nu aduce starea de anomie sociala (lipsa oricarei reguli de orice natura).  

   cauta pe google info despre genomul covid19 si componentele de genom tipice sars si hiv 

   eu nu am auzit de lilieci cu hiv... poate in desene animate :)) sau cu sars (pneumonie virala) ... 

   celorlalte comentarii nu le raspund ca nu le observ sensul si firul logic. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ......ai vreun Nobel în biologie moleculara / genetica / virusologie ?!!! .....că IQ-ul tau sigur e la nivel molecular ......

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  De ce se induce frica si panica in randul populatiei? Pentru a putea introduce supravegherea biometrica generalizata, bratara, zgarda, CIPul RFID, geolocalizarea si alte grozavii.. De asta toata strofocarea. Fiara e in desfasurare pentru introducerea la nivel de mase a Semnului Fiarei, fara de care nu vom mai putea iesi din case.

  Hai sa facem un sondaj, sa vedem cati cred in conspiratii si cati in balivernele oficiale, revarsate de presa Fiarei la TV..  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ai dreptate OAMENII OCULTEI umbla sa AMENDEZE oameni nevinovati care au iesit din casa sa mearga la Piata sau la Farmacie.

   Poate sa vina sa-i cipuiasca acasa sau pe strada si o sa stea ca oile...Mai mult nu zic de frica...  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Demonii {daca exista} nu au nevoie de cipuri, zgarzi, bratarisau supraveghere biometrica...ei stiu mereu unde esti.

   Daca vor sa te atace, te ataca: de obicei in somn cand te imobilizeza si iti vorbesc in creier cu un glas diferit de al tau. Te pot ataca si in Biserica {poti avea senzatia de stransoare de cap sau o caldura scarboasa}.

   Dar oamenii paranoici simt nevoia de control dintr-un complex de superioritate sau pentru ca ei asta stiu de pe vremea lui Stalin si Hitler.De obicei Aparatul Represiv e format din tot felul de Incuiati la Creier. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Asta cu imobilizare si voci sintetice este Arma Psihotronica: o arma secreta ce foloseste inteligenta artificiala inventata de serviciile secrete ale armatei URSS si SUA si care e in prezent si in posesia altor state. Se pare ca ceasta inteligenta artificiala a scapat de sub control dar asta se tine secret. Aceasta e asa-zisa Fiara care nu e mai rea decat cei pe care ii slujeste.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Amenzile sunt mari

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ''Daca vor sa te atace, te ataca: de obicei in somn cand te imobilizeza si iti vorbesc in creier cu un glas diferit de al tau.''

   asta medical vorbind e inceput de schizofrenie si e nevoie imediat de evaluare medicala pentru medicatie care sa faca sa treaca simptomele si sa permita o viata normala  

   nu e peiorativ ce am scris sau jignitor

   e foarte pe bune! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ce dă D-zeu TOT e bine : aplică legea Selecția Naturală, la OM selecția e subiectivă.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Specialiștii ne explica la tv că, pe o axa temporală "între Chin și Amin", ne aflam in partea stângă a axei și ne indreptam in 2-3 luni către extremitatea dreapta.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ...si amenzile sunt mari

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ...mai mult de amenzi decat de Covid-19.

  Hai o amenda de 100 lei mai merge dar una de 5000 lei? 

  Cine Naiba are atatia banii sa plateasca pe timp de criza? 

  Oamenii din ce vad pe strada sunt DISCIPLINATI 

  De ce masuri tot mai drastice? 

  O sa ajungem unde? 

  Ca in Coreea de Nord sau ca pe vremea lui Ceasca? 

  O sa ne interzica si sa cartim pe Internet? 

  Aveti grija ce postati pe facebook. 

  Cuvantul pe care il aud nerostit la TV este FRICA...sper sa nu se treaca la cuvantul TEROARE [ ma refer la amenzi] 

  Daca vor sa protejeze populatia sa dea masti si manusi si dezinfectant si conserve gratis... 

  Nu sa ia ,sa ia si sa ia ...bani de la populatie desigur 

  A dracului Boala e prilej de FALIMENT pentru multi comercianti...

  Mie mi s-a urat sa tot stau in casa dar stau fiindca nu vreau amenda 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Mai mare FRICA decat Solidaritatea...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   "Sa stam bine, sa stam cu FRICA" zicea arhanghelul Mihail ingerilor cand cu Revolta ingerilor lui Lucifer.

   Acelasi mesaj il transmit si JANDARMERIA si Politia romana cetatenilor. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Niste adevarati EROI...cum ne amendeaza ei pe noi si-si scot parleala...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Citat Madame Lagarde:"Intr-o lume interconectata toate lucrurile precum marfuri, bani si boli circula mult mai repede"

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   S-a ales praful de NOUL MULTILATERALISM adica de investitii in Sanatate, Educatie si Infrastructura si Investitia in oameni, care avea ca slogan "Cand straluceste soarele, fixati acoperisul"

   In loc de asta avem o realitate sumbra cu Frica, Izolare si Criza Economica Globala si AMENZI

   Increderea se castiga greu si dispare peste noapte... 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   NU vrem IZOLARE

   VREM GLOBALIZARE! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ai dreptate in privinta amenzilor : sunt cam mari!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Mai mare AMENDA decat Solidaritatea

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Proportia intre adevar si fals la SRS este 60% cu 40% in acest articol. Nu are o idee clara despre rezultatele masurilor luate de guvern pentu ca insusi guvernul este in ceata. Parlamentul despre care SRS scrie ca vegheaza emite legi neclare dovada incompetentei crase existente acolo.

  Si in baza acestor legi, guvernul asta si precedentele, propaga prostituarea masei de oameni in interesul buzunarului de oartid si propriu. Sper ca multi din aparatul de jefuit continuu vor da peste acest antidot la furt natural Covid-19 si vor realiza ca tot ceea ce au facut este desartaciune.

  Momentul mintii senine contra intestinelor subtiri pline vine ! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. N-am inteles mesajul.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Semne "BUNE" anul 20_20 are; cu AMENDA la mai mareee

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Increderea se castiga greu si se pierde peste noapte

   FRICA e cauza IZOLARII iar Izolarea cauza CRIZEI ECONOMICE 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ...si striga Vetaaa...adu IZOLETA...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ei umbla ca sa FILEZE

   Babele sa SECHESTREZE  

   Oameni sa-i AMENDEZE  

   Panica sa INSTALEZE  

   ==>si striga Vetaa adu IZOLETA..  

   si asa cum a vrut DRAKUL  

   Economia-i ca RAKUL/  

   De vina nu suntem noi  

   Ca ea merge inapoi  

   China cu Piata de Peste  

   Coronavirus serveste  

   Pan' sa numeri la 1000 

   se puse de-o pandemie  

   Pastrati-va optimismul si faceti Haz de necaz; e singurul mod de a depasi stresul

   Aceasta poezie e doar un pamflet haios 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Aceasta poezie este sinteza comentariilor de mai sus; are ceva din fiecare

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   NU vrem IZOLARE

   VREM GLOBALIZARE!  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   da, amenzile sunt foarte mari

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Imi pare rau ca a venit NAPASTA tocmai cand se dorea aplicarea NOULUI MULTILATERALISM la nivel global: Investitii in Sanatate, Educatie si Infrastructura...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Napasta cu amenzi mari.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  DECAT un securist!

  Publicand opinii ale unor astfel de personaje va faceti numai rau. 

  Iar eu INCA va urmaresc zilnic. 

  Nici macar nu am citit articolul...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS