SIBEXJucătorii futures, dependenţi de Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 octombrie 2014

Prima jumătate din penultima şedinţă din octombrie de la Sibex a însemnat un foarte bun prilej pentru speculatorii Dow Jones să impresioneze prin implicare, în condiţiile unei aprecieri nu foarte ample, de 42 de puncte, care ducea cotaţia la 16.963 puncte. Volumul înregistrat pe DEDJIA_RON decembrie era de 2157 de contracte futures, reprezentând peste 92% din totalul contractelor de pe întreaga piaţă (n.r. - 2336 de contracte conform datelor de la ora 16.15). Valoarea tuturor tranzacţiilor era de 38,6 milioane de lei. "Menţinerea la un nivel apropiat de pragul de 17.000 de puncte se dovedeşte stimulativă pentru jucători. Este interesant de urmărit dacă preţul va avea suficientă forţă şi susţinere pe factori fundamentali pentru a creşte pe acest final de an sau scăderile atât de vehiculate la un moment dat şi care şi-au arătat colţii o vreme, se vor impune. Situaţia presupune multă atenţie şi implicare din partea jucătorilor, care trebuie să fie permanent conectaţi la informaţie", a explicat un broker. În SUA, cele mai recente date indicau o creştere economică mai mare decât estimările, fapt care a alimentat speculaţiile că economia americană este suficient de puternică pentru ca Banca Centrală Americană să ridice dobânda de referinţă anul viitor. Toate aceste elemente indicau aşadar poziţia de forţă pe care derivatul pe indicele Dow Jones o deţine la bursa sibiană, unde nici un alt produs nu depăşea nivelul de 100 de contracte. Practic, jucătorii futures sunt, în prezent, dependenţi de Dow Jones.

Jucătorii care au speculat totuşi evoluţia perechii euro/dolar, au încheiat 60 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei unice europene se deprecia cu 0,33% şi era estimată la 1,26020 dolari. Şi evoluţia de pe pieţele externe era una favorabilă monedei americane, în contextul în care băncile centrale din lume au dat "verde" investitorilor în ceea ce priveşte achiziţiile de dolari, după ce FED şi-a încheiat programul de stimulare prin cumpărarea de obligaţiuni, fapt care a împins cotaţia acestuia la maximul din trei săptămâni în raport cu concurenţii săi majori.

Pe segmentul mărfurilor, volumele erau aproape inexistente, cu numai 5 contracte SIBGOLD decembrie şi 3 contracte DEOIL_LSC noiembrie. Uncia de aur scădea cu 14,5 dolari la 1204,5 USD iar barilul de petrol pierdea 0,84%, valorând 81,40 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro