SIBEXSemne de revenire pe plus pentru cotaţia futures a Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iunie 2016

După ce în sesiunea de tranzacţionare de luni volumul s-a situat la un nivel bun, prima jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii a fost una mult mai slabă din perspectiva lichidităţii. Datele de la ora 17.45 indicau doar 14 contracte cu o valoare de 203.705 de lei, volum net inferior multor şedinţe din iunie. Cu toate acestea, o parte secundă cu participanţi mai implicaţi în speculaţii era însă posibilă, acesta fiind un scenariu cu care ne-am mai întâlnit la Sibex, în funcţie de evoluţia de pe piaţa americană.

La capitolul produse, din toate derivatele disponibile, se tranzacţionaseră doar două: Dow Jones pe scadenţele septembrie şi decembrie, respectiv perechea euro/dolar pe scadenţa septembrie. Lipsea din "peisaj" derivatul pe aur, în contextul în care pentru contractul futures GOLD Iunie 2016 (GOLD16F) sesiunea a fost una de scadenţă. Pentru acest simbol programul de tranzacţionare a fost cuprins între orele 10.00-12.25, dar participanţii nu au tranzacţionat, după ce şi-au lichidat toate poziţiile deţinute, încă din ziua anterioară.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones se înregistrau 6 contracte încheiate pe scadenţa septembrie şi 2 contracte încheiate pe scadenţa iunie. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare[1], stabilit de ATHEXClear la 17.217 de puncte, cotaţia DEDJIA 16I (n.r. - septembrie) câştiga 14 puncte, fiind estimată la 17.231 de puncte. Comparativ cu preţul de închidere de luni, indicele se aprecia cu 217 puncte. Pentru decembrie cotaţia se situa la 17.103 puncte, în coborâre cu 201 puncte faţă de "start of day price", (17.304 puncte) dar cu un avans de 162 de puncte comparativ cu închiderea de luni. Astfel, după două şedinţe cu deprecieri agresive, cotaţiile futures de la Sibiu ale Dow Jones dădeau semne de revenire, în ton cu evoluţia de la NYSE.

Simbolul EUUSR 16I puncta cu 6 contracte, iar cotaţia futures a monedei unice era estimată la 1,1065 USD, în minus cu 0,14% faţă de "start of day price", calculat de grecii de la ATHEXClear la 1,1081 USD. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de luni, euro se aprecia însă cu 0,42%.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro