SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / PROIECT SUSŢINUT DE PROSPECTIVE LEADS În România am ales să investesc în start-up-uri inovatoare, care urmau să schimbe ceva şi să aducă un beneficiu societăţii

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

În România am ales să investesc în start-up-uri inovatoare, care urmau să schimbe ceva şi să aducă un beneficiu societăţii

1. Cum evaluaţi anul 2017 din punct de vedere al portofoliului dumneavoastră investiţional? Ce aşteptări aveţi pentru 2018?

Octavian Pătraşcu: Anul 2017 a fost anul în care toţi investitorii au urmărit îndeaproape politicile monetare globale pe care ţările puternice le-au adoptat. Aceste politici au reflectat nevoia guvernelor de a stimula creşterea pieţelor pe termen scurt, iar datorită măsurilor implementate, pieţele financiare au depăşit aşteptările. Mă refer aici la creşteri de peste 25% ale indicilor bursieri importanţi, care au dus la dezvoltarea companiilor mari,

listate la bursă, cu peste 50% în 2017 (atât la nivel naţional

cât şi internaţional).

Acest lucru înseamnă că toţi investitorii care au mers pe un trend ascendent, au avut yield-uri (rezultate) bune în ceea ce priveşte portofoliul investiţional.

Evaluez 2017 ca fiind un an bun atât pentru mine, cât şi pentru mulţi alţi investitori prezenţi în tranzacţionarea pe piaţa locală sau internaţională.

În ceea ce priveşte anul 2018, este important să analizăm dacă există loc de creştere şi performanţă susţinută pentru activele deţinute. Pentru a evalua aşteptările sau riscurile, trebuie sa avem în vedere următoarele teme macro:

- loc de creştere (trebuie observat dacă se susţine creşterea din anul 2017);

- normalizarea politicilor într-un mod gradual (condiţiile financiare uşoare permit băncilor centrale să se strângă);

- creşterea europeană se lărgeşte (s-ar putea să crească neliniştea investitorilor în legătură cu problemele din Europa referitor la sustenabilitatea datoriilor);

- reechilibrarea Chinei (China s-a concentrat mai mult pe consum şi mai puţin pe export şi investiţii).

2. Care sunt evenimentele care vă aşteptaţi să vă influenţeze investiţiile în acest an, pe plan local şi internaţional?

Octavian Pătraşcu: Dacă vorbim de investiţiile pe plan local, am în vedere două tipuri de investiţii:

- cele cu risc redus, in imobiliare:

Pe această linie de investiţii, deciziile îmi pot fi influenţate doar de dobânzile percepute de bănci, relaxarea politicii de acordare a acestui tip de credite, cât şi de taxele percepute pe imobile.

- cele cu risc mare, în startup-uri:

Startup-urile pot fi afectate în prezent de evenimentele politice importante, precum instabilitatea guvernului sau incertitudinea legislativă şi în aceeaşi măsură, de lipsa de personal calificat (developeri, management etc.).

3. Ce înseamnă să fii investitor în România?

Octavian Pătraşcu: Pentru mine, cel puţin, este o mare provocare. Birocraţia şi lipsa predictibilităţii fiscale complică mult lucrurile. Privind din alt unghi, cred în România şi voi continua să investesc aici datorită oamenilor. Avem talente în toate domeniile, cu precădere în tehnologia informaţiei.

Trebuie doar să reuşim să le reţinem pentru a continua să construim o Românie modernă.

Un alt factor pe care îl iau în calcul este faptul că, în România, marjele de profit pot fi mai ridicate decât în alte tări datorită costului redus al salariilor şi al taxelor pe profit (impozitul pe dividende este de 5%).

4. Ce aşteptări aveţi de la autorităţi, în vederea încurajării investiţiilor în ţara noastră?

Octavian Pătraşcu: Avem nevoie de stabilitate politică, de o simplificare (cu ajutorul tehnologiei) a interacţiunii cu instituţiile statului şi a legislaţiei care, nu de puţine ori, lasă loc de interpretări. Infrastructura are nevoie de investiţii masive, iar tinerii antreprenori trebuie încurajaţi prin programe guvernamentale bine puse la punct.

Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru a rezuma tot ce am menţionat, acela ar fi predictibilitatea.

5. Aţi investit la BVB? Ce diferenţe simţiţi faţă de alte pieţe?

Octavian Pătraşcu: Am investit la BVB în trecut. Îmi pare rău că nu am investit în 2017, dacă e să ne uităm la rezultate.

Faţă de alte pieţe, se simte o diferenţă mare în ceea ce priveşte lichiditatea zilnică.

6. Cum priviţi investiţiile în criptomonede?

Octavian Pătraşcu: Investiţiile în criptomonede sunt foarte riscante şi nu le-aş recomanda. În schimb, am observat două caracterisici interesante, în ceea ce le priveşte:

a.Tehnologia Blockchain mi se pare foarte bună, datorită faptului că datele sunt descentralizate, dar totuşi organizate şi faptul că frauda, cenzura sau interferenţa părţilor terţe, sunt aproape nule.

b. O noua metodă de Crowdfunding pentru companii este dată de noul val de investiţii în criptomonede; multe companii se orientează spre a face rost de finanţare prin ICO-uri (initial coin offering).

Dacă este să privim în retrospectivă, finanţarea pentru companii a trecut prin următoarele 3 etape:

În trecut, înainte de anii 2000, numai dacă aveai o companie solidă, mulţi angajaţi, venituri mari şi profit anual consecutiv pentru cel puţin 2-3 ani, puteai obţine finanţare, de la investitori profesionişti (fonduri de investiţii, bănci) sau puteai să te "listezi" la bursă.

Începând cu anul 2000, puteai obţine finanţare mult mai uşor, îndeplinind mai puţine condiţii şi anume: puteai avea o echipă mai mică de angajaţi, puteai să fii în pierdere, dar să ai un produs bun care funcţionează sau un număr ridicat de utilizatori, astfel, probabil datorită boom-ului dot.com, accesul la finanţare era rapid şi fără aşa multe condiţii ca în trecut.

Entuziasmul crescut pentru criptomonede şi nevoia oamenilor de a investi în ceva nou şi accesibil, determină multe companii să recurgă la atragerea investiţiilor prin crearea de monedă proprie (ICO). Majoritatea celor care recurg la această metodă de crowdfunding, o fac doar printr-un whitepaper (ideea produsului transpusă într-un document), printr-un branding şi o promovare bine pusă la punct. Nu există nici un fel de audit sau de control asupra procesului de atragere a capitalului (din punctul de vedere al reglementărilor).

Astfel, pentru mine cel puţin, acest ICO este un fel de IPO

2.0 fără reguli, incredibil de rapid şi, în acelaşi timp, riscant.

Mi se pare riscant pentru persoanele care investesc în aşa ceva, deoarece nu au nicio modalitate de a-şi da seama ce se va întâmpla cu banii lor, din cauza faptului că ei nu subscriu într-un ICO la primirea de acţiuni, ci la token-uri care nu sunt active, ci mai degrabă un credit în avans primit pentru folosirea serviciilor, cu atât mai mult cu cât condiţiile sunt foarte lejere pentru antreprenorii care recurg la această metodă de crowdfunding, fiind benefic pentru ei.

7. Cum aţi făcut primii bani pe care i-aţi investit?

Octavian Pătraşcu: Deşi sunt tânăr, ar fi multe de spus.

Pe scurt, am început ca agent de vânzări într-o companie cu prezenţă europeană. Mi-a plăcut foarte mult ce făceam, motiv pentru care am promovat rapid şi am preluat toată divizia de Business Development. Această poziţie a venit cu multe beneficii, printre care şi posibilitatea de a primi un salariu fix mai mic, dar să devin acţionar minoritar. Acest lucru s-a întâmplat când aveam 23 de ani. Patru ani mai târziu, compania aceasta a fost cumpărată de o companie listată la Bursa din Londra şi astfel am avut primul meu exit.

Atât banii câştigaţi, cât şi experienţa dobândită, i-am folosit în investiţii în domeniul financiar, imobiliar şi, bineînţeles, tehnologic.

8. Ce investiţii aţi făcut în România? Dar în străinătate?

Octavian Pătraşcu: În România am ales să investesc în startup-uri inovative, care urmau să schimbe ceva şi să aducă un beneficiu societăţii, precum ConsultaClick sau Vector Watch, dar şi în imobiliare. Ultima clădire de birouri achiziţionată are o suprafaţă de 3000 de metri pătraţi şi este situată în apropierea Pieţei Romane.

În ceea ce priveşte investiţiile internaţionale, m-am concentrat doar pe imobiliare şi piaţa de capital.

9. Ce pondere din portofoliu recomandaţi să fie ţinută cash?

Octavian Pătraşcu: Consider că orice antreprenor trebuie să aibă o rezervă de cash. Dacă ne referim la un portofoliu de investiţii pe bursă, atunci aş merge pe un minim de 40% împărţit în două direcţii:

- rezervă cash pentru oportunităţi pe termen scurt care pot apărea peste noapte (volatilităţi extreme, ştiri cu impact mare şi neprevăzut);

- sau rezerve care se folosesc la medierea preţului iniţial de cumpărare a activelor, atunci când sunt scăderi mari în piaţă.

Dacă ne referim la un întreg portofoliu de investiţii, atunci aş ţine cash doar o sumă de bani pentru zile negre. Restul banilor trebuie investiţi, deoarece este necesar ca ei să circule, mai ales în zilele noastre.

Spun acest lucru pentru că sunt condiţii noi ca să ţii banii într-o bancă, există taxe importante, deoarece rezultatele acestora au fost afectate de politica Băncii Centrale Europene de stimulare a creşterii prin rate de dobândă negativă şi creşterea lichidităţii (în ceea ce priveşte euro).

10. Ce sfaturi le oferiţi tinerilor antreprenori din ţara

noastră?

Octavian Pătraşcu: Cred că atunci când porneşti o afacere trebuie să fii dispus să munceşti mult, să greşeşti, să înveţi din greşeli şi să o iei mereu de la capăt, indiferent cât de amar este eşecul. De fapt, aceasta este adevărata frumuseţe a antreprenoriatului: a putea învăţa din propriile greşeli.

Aş mai adăuga că trebuie să fii încăpăţânat în ceea ce priveşte viziunea ta ca antreprenor, dar flexibil în execuţie.

11. Aveţi un model în business care vă inspiră?

Octavian Pătraşcu: Sunt foarte multe modele care mă inspiră, iar unul dintre ele este Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com.

Interesant este modul în care a decis să înceapă această afacere de comerţ online. A demarat prin a vinde cărţi online, iar în momentul în care a observat că, statistic vorbind, utilizarea internetului, creştea anual cu 2300%, a refăcut strategia de business. Viziunea lui a transformat Amazon.com într-unul dintre cele mai mari marketplace-uri din lume, dacă nu cel mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb