SINDICALIŞTII ATRAG ATENŢIA:Eventuala fuziune Deutsche Bank - Commerzbank ameninţă 30.000 de posturi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 martie 2019

Eventuala fuziune Deutsche Bank - Commerzbank ameninţă 30.000 de posturi

O eventuală fuziune între Deutsche Bank - cea mai mare bancă din Germania - şi rivala sa Commerzbank ar putea pune în pericol 30.000 de locuri de muncă pe termen lung, după cum a declarat, ieri, Jan Duscheck, reprezentant al sindicatului Verdi, potrivit Reuters.

Jan Duscheck este şi membru al consiliului de supraveghere al Deutsche Bank.

Conform spuselor sale, cea mai mare parte din cele 30.000 de posturi ameninţate sunt în Germania. Duscheck a precizat că, pe termen scurt, sunt ameninţate 10.000 de posturi din cadrul băncii şi a subliniat: "În opinia noastră, o posibilă fuziune nu va genera un model de business sustenabil pe termen lung".

Totodată, Frank Bsirske, şeful sindicatului Verdi, de asemenea membru al consiliului de supraveghere al Deutsche Bank, este de părere că unificarea operaţiunilor celor două bănci germane ar avea ca efect o suprapunere a segmentelor de clienţi de retail şi corporativi, ceea ce va crea probleme pentru angajaţi.

"Sunt mai mult decât sceptic în privinţa unei posibile fuziuni. În acest moment, nu văd ce sens ar avea o asemenea tranzacţie", a spus Bsirske, adăugând că cele două bănci nu se potrivesc şi că mai mult sens ar avea o combinare a activităţilor lor internaţionale.

În opinia sa, o eventuală fuziune ar duce la pierderea a 20.000-30.000 de posturi din cele două bănci.

Conform Reuters, care citează surse anonime, un investitor major în Deutsche Bank şi-a exprimat, la rândul său, îndoielile în privinţa potenţialei fuziuni. Sursa a spus: "Avem îndoieli mari cu privire la logica şi sincronizarea unei eventuale fuziuni, astfel că vrem să fim convinşi (n.r. de aspectele pozitive ale afacerii)".

Opoziţia sindicaliştilor şi a investitorului vine după ce, duminică, cele două bănci au confirmat discuţiile pe marginea unei posibile fuziuni.

Deutsche Bank şi Commerzbank au anunţat oficial că discută despre o posibilă fuziune, punând astfel capăt zvonurilor din ultimele luni despre o astfel de tranzacţie.

Commerzbank a anunţat doar că băncile "au convenit să înceapă discuţiile privind o posibilă fuziune, rezultatul fiind unul deschis".

Deutsche Bank a informat că, aşa cum a decis consiliul de administraţie al băncii, "va analiza opţiunile strategice". Dar, banca a atras atenţia că nu există vreo certitudine că va avea loc o tranzacţie cu Commerzbank.

"În acest context confirmăm că începem discuţiile cu Commerzbank", a subliniat Deutsche Bank.

Un purtător de cuvânt al băncii a subliniat că negocierile vor dura ceva vreme.

O eventuală fuziune ar crea un gigant bancar cu o cotă de 20% din piaţa de retail banking din Germania. Împreună, cele două bănci au 140.000 de salariaţi la nivel mondial: 91.700 Deutsche Bank şi 49.000 Commerzbank.

Gigantul bancar astfel creat ar fi, conform Reuters, al treilea ca mărime din Europa, după grupul britanic HSBC şi cel francez BNP Paribas, cu active de circa 1,8 trilioane de euro (2,04 trilioane de dolari) şi o capitalizare de piaţă de aproape 25 miliarde de euro. Deutsche Bank are o capitalizare bursieră de circa 16 miliarde de euro, iar Commerzbank - de aproximativ 9 miliarde de euro.

Guvernul german analizează situaţia posturilor ameninţate

Şeful de Cabinet al cancelarului german Angelei Merkel, Helge Braun, a declarat, ieri, că Guvernul de la Berlin se ocupă de problema locurilor de muncă ameninţate de posibila fuziune Deutsche Bank - Commerzbank.

Helge Braun a spus, conform publicaţiei Bild, că va fi o concluzie "dificilă" dacă mii de locuri de muncă vor fi reduse în urma eventualei fuziunii.

"Guvernul nu este niciodată pasiv atunci când vine vorba de tranzacţii de o asemenea amploare", a subliniat Braun.

Totodată, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a afirmat că Executivul va observa cu atenţie negocierile dintre Deutsche Bank şi Commerzbank, însă orice decizie comercială va aparţine băncilor.

Hans Michelbach, parlamentar al Uniunii Social-Creştine (CSU) din Germania, a îndemnat guvernul de la Berlin să îşi vândă deţinerea de 15% din Commerzbank înainte să aibă loc o eventuală fuziune cu Deutsche Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro