Societatea civilă cere judecarea primarului Sechelariu

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2004

ONG-urile acuză nerespectarea legii în cazul "tombolei de la Bacău"

Parchetul de pe lîngă judecătoria Bacău a încălcat grav legea prin decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul primarului Dumitru Sechelariu, a viceprimarului Dragoş Benea şi a consilierilor din Bacău, acuzaţi de grave încălcări ale legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, susţin, într-un comunicat de presă comun, Fundaţia pentru o Societate Deschisă (FSD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Institutul pentru Politici Publice (IPP). Cele trei organizaţii civile fac referire la Referendumul pentru Constituţie de anul trecut din Bacău, unde, în prima zi, s-a organizat o tombolă cu urne amplasate chiar în secţiile de votare, tombolă la care puteau participa doar cei care se prezentau la vot.

Reprezentanţii societăţii civile cer Parchetului General să îndrepte de îndată atingerea adusă Constituţiei de procurorii din Bacău. "Soluţia de neîncepere a urmăririi penale este cea mai recentă, dar fără îndoială şi cea mai grăitoare dovadă a lipsei statului de drept în România", a declarat preşedintele FSD, Renate Weber. Potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului "promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".

"Oferirea de premii înseamnă exact o promisiune de cîştig în schimbul prezentării la vot, ceea ce este o încălcare vădită a legii", spune directorul Institutului pentru Politici Publice, Violeta Bau. Juriştii din aceste organizaţii au arătat că nici natura aleatorie a cîştigului, stabilit prin tragere la sorţi, nu diminuează ilegalitatea acţiunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro