SONDAJ 8 martie World Vision România: Şase din zece fete au încercat diete extreme la presiunea de pe social media şi a persoanelor de sex opus

A.F.
Miscellanea / 8 martie

SONDAJ 8 martie World Vision România: Şase din zece fete au încercat diete extreme la presiunea de pe social media şi a persoanelor de sex opus

presiunea de pe social media şi a persoanelor de sex opus. "Parcă niciodată nu reuşesc să scap"

Şase din zece fete au încercat diete extreme sau periculoase pentru a creşte sau a scădea în greutate. Asta din cauza presiunilor pe care le resimt din pricina imaginilor promovate în media, inclusiv pe reţelele de socializare, care sunt departe de realitatea celor mai multe persoane de sex feminine, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, o altă cauză este reprezentată de criticile aduse din partea băieţilor şi a bărbaţilor. Totodată, jumătate dintre fete sunt doar relativ sau deloc mulţumite de corpul lor, iar un procent similar evită participarea la activităţi sociale din cauza nesiguranţei legate de aspectul fizic, arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Tot cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, World Vision România în parteneriat cu Centrul Filia vor desfăşura vineri, de la ora 15:00, webinarul "8 Martie, departe de standardele lui Mirel". Webinar va fi susţinut de psihoterapeuta Gabriela Dumitriu şi Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor din partea Centrului Filia. Sesiunea va fi transmisă live pe Instagram pe cele două pagini: @worldvisionro şi @centrulfilia.

Peste 66% dintre fete se simt judecate de cei din jur pentru cum se îmbracă.

50% dintre adolescente sunt relativ sau deloc mulţumite de corpul lor.

Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza reţelelor de socializare.

64% dintre respondente s-au simţit judecate de băieţi sau bărbaţi în baza aspectului fizic.

Şase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puţin o dată în viaţa lor pentru a pierde sau a creşte în greutate.

Peste jumătate dintre ele (53%) nu au participat la anumite activităţi sociale din cauză că se simţeau nesigure de cum arată.

Aproape jumătate se gândesc constant sau frecvent că viaţa lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.

92% dintre fete îşi doresc ca şcolile să organizeze discuţii despre imaginea corpului şi presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel.

World Vision România a desfăşurat un sondaj în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural şi eleve la liceu. Scopul demersului a fost de a măsura cum se raportează tinerele la imaginea corpului lor şi la standardele din spaţiul media, inclusiv reţelele de socializare, de a arăta într-un anumit fel.

Peste 66% dintre respondente se simt judecate de cei din jur pentru modul în care se îmbracă. Dintre acestea, 41 % sunt total sau în mare de măsură de acord cu afirmaţia de mai jos:

"Când aleg să port haine care îmi plac, dar care sunt considerate de unii ca fiind provocatoare sau neadecvate, mă simt adesea judecată de cei din jur."

Aproape jumătate (43.5%) dintre fete se simt doar relativ sau deloc confortabil cu corpul lor, mai arată acelaşi sondaj. Procentul de adolescente creşte atunci când sunt întrebate dacă sunt mulţumite de modul în care arată corpul lor la 50%. O cifră îngrijorătoare este că aproape una din zece adolescente nu este deloc mulţumită de corpul său.

Mare parte din această presiune este cauzată de imaginile prezente pe social media cu femei şi adolescente care arată conform unor standarde nerealiste pentru marea majoritate a persoanelor de sex feminin. Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza reţelelor de socializare, iar asta pentru că se compară cu imaginile pe care le postează alte femei. "Găsesc greu reprezentări media (filme, reclame, social-media etc.) ale fetelor sau femeilor care arată similar cu mine", spun acestea.

O altă realitate îngrijorătoare este referitoare la numărul mare de fete care au fost criticate de persoane de sex opus, inclusiv adulţi, în baza aspectului fizic. Mai exact, 64% dintre respondente s-au simţit judecate de băieţi sau bărbaţi din această privinţă.

"Corpul oricărei fete este frumos. Serios, nu contează ce zice lumea! Dacă alegi să te îmbraci în ceva ce-ţi place şi te simţi bine în pielea ta, nu ar trebui să conteze dacă alţii te etichetează drept provocatoare sau inadecvată. Trăim într-o epocă unde, din păcate, majoritatea oamenilor cred că victima sau persoana criticată e de vină doar pentru că avea o ţinută provocatoare. E absurd şi super nedrept", a declarat una dintre adolescentele respondente.

"Mi-am dorit mereu să arăt diferit, dar, gen, niciodată n-am reuşit să ajung la corpul ăla de vis. Îmi aduc aminte cum în vara aia, acum doi ani, mă antrenam la maxim. Adăugam tot felul de exerciţii extra ca să arăt bine şi să mă simt şi mai bine. Şi chiar funcţiona, ştii? Dar vine iarna şi, de fiecare dată, mă trezesc cu kilograme în plus care mă super deranjează. Şi parcă niciodată nu reuşesc să scap", a spus o altă tânără.

Consecinţele presiunilor şi criticilor legate de aspectul fizc asupra fetelor

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, şase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puţin o dată în viaţa lor pentru a pierde sau a creşte în greutate. Iar pentru aproape un sfert dintre fete (23.4%) aceste diete periculoase reprezintă o obişnuinţă.

Totodată, patru din zece tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos, în timp ce alte două din zece (22%) se confruntă şi ele într-o mică măsură cu acest sentiment de vinovăţie.

O altă consecinţă a acestui val de presiune referitor la imginea corpurilor fetelor este izolarea. Mai bine de jumătate dintre ele au refuzat să participe la anumite activităţi sociale pentru că se simţeau "nesigure de aspectul lor fizic", au mărturisit peste 52% dintre adolescentele respondente.

Din aceeaşi cauză, tinerele sunt şi extrem de stresate. Mai mult de jumătate (56%) dintre fete se gândesc constant sau frecvent la cum arată. Un procent similar (47.5%) de adolescente se gândesc constant sau frecvent că viaţa lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.

Una dintre soluţiile acestui fenomen traumatic şi apăsător, pe care o propun chiar fetele, este implicarea şcolii. Aici ar trebui să se vorbească despre diversitatea legată de aspectul fizic, dar şi despre presiunea asupra adolescenţilor de a arăta într-un fel anume. 92% dintre fete îşi doresc astfel de discuţii la clasă, mai arată rezultatele cercetării desfăşurate de fundaţia World Vision România.

Fundaţia World Vision România continuă pentru al treilea an consecutiv un proiect de formare a profesorilor pentru a desfăşura activităţi cu elevii lor despre imaginea pozitivă a corpului, demontarea stereotipurilor de gen şi creşterea încrederii în sine în rândul noii generaţii de fete. Astfel, în 2024, proiectul se va extinde în 23 de judeţe din regiunile Muntenia, Oltenia, Moldova şi Ardeal, ajungând astfel la cel puţin 20.000 de tineri şi tinere.

Chestionarul a avut 381 de respondente, dintre care 81.4% din mediul rural şi 18.6% din mediul urban. Peste 91% dintre respondente sunt eleve în ciclul liceal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb