Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

SONDAJ HARRIS:Nemţii nu vor să sprijine Grecia

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional /

32% dintre locuitorii Germaniei cred că Grecia ar trebui exclusă din zona euro 

Germanii se opun acordării unui ajutor financiar din partea ţării lor pentru Grecia, potrivit unui sondaj realizat de institutul Harris, luna aceasta, şi publicat ieri de Financial Times.

Sondajul arată că aproximativ 61% dintre germani se declară împotriva unui ajutor al guvernului de la Berlin pentru Grecia, ceea ce cores-punde atitudinii cancelarului Angela Merkel în acest caz. Numai 20% dintre intervievaţi s-au pronunţat în favoarea unui astfel de ajutor.

De menţionat că procentul persoanelor care se opun unei măsuri de sprijin este mai mare în Germania decât în Marea Britanie, unde 56% dintre cei chestionaţi s-au pronunţat împotriva ajutorului. În Spania, Italia şi Franţa, opozanţii faţă de un ajutor pentru Atena sunt minoritari.

În acelaşi timp, aproximativ 32% dintre germani consideră că Grecia ar trebui eliminată din zona euro, opinie pe care o împărtăşesc şi 27% dintre britanici, 23% dintre spanioli, 20% dintre italieni şi 19% dintre francezi.

Pe de altă parte, 40% dintre germani apreciază că ţara lor s-ar descurca mai bine în afara zonei euro.

PIB-ul Greciei va scădea cu 2% anul acesta

Produsul Intern Brut al Greciei va scădea cu aproape 2% în acest an, declin similar celui din 2009, iar economia îşi poate reveni numai dacă deficitul bugetar şi datoriile sunt reduse drastic, potrivit estimărilor băncii centrale elene.

"Economia a intrat într-un cerc vicios, din care are o singură ieşire: reducerea drastică a deficitului şi datoriilor", se arată într-un raport al Băncii Greciei.

Instituţia anticipează că dezvoltarea creditului în Grecia va încetini şi mai mult în 2010, urmând să ajungă la un nivel extrem de redus. Banca Greciei a mai precizat că, în 2009, deficitul bugetar a atins 12,9% din PIB, iar datoria publică - 115% din PIB.

Banca centrală a subliniat că deficitele altor state, deşi mari, sunt fundamentate pe economiile populaţiei. Însă, în Grecia, gradul de economisire redus afectează finanţarea datoriei publice din surse interne. Ca urmare, statul este nevoit să se împrumute de la creditori străini, iar defictul de cont curent se adânceşte.

Anul trecut, PIB-ul Greciei a însumat 240 de miliarde de euro.

Grecia poate rezista fără împrumuturi până la sfârşitul lunii viitoare

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cam asta e treaba cu UE si NATO. Esti binevenit cat timp ai un aport pozitiv. Cum iti e greu, valea!

    Nemtii sunt aroganti si prosti ca de obicei.

    Economia Germaniei se bazeaza pe exporturi.Daca Grecia intra in incetare de plati evident ca importurile sale de bunuri si servicii din Gemania se va prabusi.Dar problema nu e doar atat de simpla : intrarea in imposibilitate de plata a Greciei va afecta imediat tarile din vecinatatea ei care sunt de asemenea mari importatoare de produse nemtesti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie