STELIAN ION:''Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor scade calitatea actului de justiţie''

G.U.
Politică / 21 septembrie 2021

''Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor scade calitatea actului de justiţie''

Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor scade calitatea actului de justiţie, a declarat deputatul USR PLUS Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, astăzi, la masa rotundă "Medierea - soluţie pentru degrevarea instanţelor de judecată", transmite Agerpres.

"Avem nevoie de soluţii concrete la nişte probleme reale cu care ne confruntăm. Voi susţine în continuare toate demersurile care au ca obiectiv degrevarea instanţelor de judecată. Indiferent de momentul politic, de culoarea politică, cred că trebuie cu toţii să abordăm această problemă şi să-i găsim rezolvarea şi, indiferent cine se succede la conducerea unui minister, este un obiectiv care trebuie pus cred că primul în ordinea priorităţilor. (...) Asta e problema principală care ar trebui rezolvată în sistemul judiciar românesc. Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor face în aşa fel încât să scadă la un moment dat poate şi calitatea actului de justiţie, în orice caz face să crească durata, dincolo de termenul rezonabil în care ar trebui soluţionate dosarele", a afirmat Stelian Ion.

Acesta a adăugat că, în privinţa medierii, respectiv a încercării de a îmbunătăţi legislaţia din anii trecuţi, important este să existe o discuţie sinceră din care să rezulte care sunt soluţiile pentru degrevarea instanţelor şi nu pentru a crea avantaje unor categorii profesionale.

"Impresia mea personală din anii trecuţi a fost exact aceasta - că, dincolo de bunele intenţii exprimate, s-a dorit mai mult crearea unor pârghii prin care să fie avantajate anumite categorii. Forţarea legislaţiei, în sensul impunerii unei obligativităţi a medierii, n-a fost de bun augur. Cred că trebuia să ne concentrăm în acea perioadă pe a creşte credibilitatea acestei forme de soluţionare alternativă a litigiilor, să crească nivelul de pregătire profesională, să fie o pregătire continuă, care să aibă eventual şi girul Ministerului Justiţiei", a arătat Stelian Ion.

Deputatul Oana Murariu, organizator al evenimentului, a reafirmat că degrevarea instanţelor de judecată şi parchetelor face parte din măsurile promovate şi susţinute de USR PLUS pentru reformarea Justiţiei din România.

"Dacă în continuare o să avem 50 - 100 de cauze pe lista de judecată, faţă de 2-3 cauze cât sunt în Franţa, Anglia sau în alte state, nu avem cum să evoluăm ca stat. Aşa că una dintre măsurile pe care le am în vedere vizează medierea şi arbitrajul, sunt soluţii clasice care, din fericire, în alte state funcţionează şi la noi nu prea. (...) Nu vreau să discutăm de ceea ce a fost până acum, vreau să ne uităm numai la ce putem să învăţăm şi vreau să discutăm ce putem să facem mai departe, pentru a putea să funcţioneze medierea şi în România", a spus ea.

Oana Morariu, membru al Comisiei juridice şi al reţelei internaţionale de mediatori ADR Center Global, a subliniat că medierea este una dintre procedurile incluse într-un pachet de legi, procedură pentru care USR PLUS încearcă să identifice cele mai eficiente soluţii, astfel încât să reprezinte o opţiune către care să se îndrepte mai des cetăţenii în ceea ce priveşte prevenirea sau stingerea unor litigii.

Printre cei prezenţi la dezbatere s-au aflat reprezentaţi ai Consiliului de Mediere, Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Asociaţiei Europene a Judecătorilor care Susţin Medierea, Consiliului Europei, Consiliului Economic şi Social.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. PERVERSĂ SCHIMBATE DE FOAIE .

  Da , ai dreptate....

  Au ținut 5 ani dosarul pt incompatibilitate al primarului psd de severin screciu marius vasile 

  O judecată de 5 ani... 

  Câteva pagini cu cereri de amânare aprobate ! 

  Ce spuneți , cât , cum , ce ?....

  Nu doar numarul mare de dosare, se adauga si presiunea banditilor de aici si de la aliati (ambasadorii traficanti de influenta). Exemplu: hotia de la S1 este mai mult decat evidenta. Talharii useristi/legetebisti nici macar nu au fost intrebati ce cautau acolo.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro