STRATEGIA DE RELANSARE A PIEŢEI DE CAPITALVosganian: "Piaţa de capital trebuie să atragă resurse interne de finanţare"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2013

"M-a preocupat şi mă preocupă creşterea capacităţii de finanţare a României din resurse interne", a declarat, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizând că ţara noastră este dependentă de finanţări externe şi că are probleme de refinanţare dacă deficitul bugetar creşte peste 3%.

În acest context, domnia sa consideră că este un moment propice pentru piaţa noastră de capital, dar şi pentru economie, să încerce să atragă mai multe resurse interne, întrucât conjunctura macroeconomică este favorabilă.

Ministrul Economiei consideră că sistemul bancar din ţara noastră este crispat şi nu ajută firmele să iasă din criză: "BNR are o politică de a transfera riscurile mai mult către economie. BNR ar putea să mai facă o mică operare în jos pe dobânda de referinţă. Orice micşorare a dobânzii de referinţă este o şansă pentru Bursă. Trebuie să ne creăm propriile surse de finanţare. Pe bursă este nevoie de o reglementare consolidată şi de o regândire a parteneriatului cu brokerii. Mai este nevoie şi de o simplificare fiscală".

Ministrul Vosganian este un susţinător al privatizărilor tuturor companiilor de stat cu excepţia celor strategice şi a unor societăţi cheie din sistemul energetic, pentru care autorităţile au optat pentru listarea unor pachete minoritare la BVB. Domnia sa consideră că statul nu mai trebuie să fie jucător în economie, ci doar garant al liberului comerţ şi un rafinat supraveghetor al pieţelor.

Varujan Vosganian apreciază că, din acest an, economia noastră reintră pe un ciclu pozitiv, dar că sunt necesare în continuare măsuri de precauţie. Industria şi exportul cresc, dar scad consumul şi valoarea investiţiilor. Astfel, domnul Vosganian consideră că trebuie diminuată valoarea TVA, dar şi contribuţiile sociale. Ministrul Economiei susţine că trebuie atras în economie un capital nou de investiţii din resurse interne.

O altă soluţie prin care ne putem proteja economia este mutarea exporturilor către ţări din afara Uniunii Europene, a conchis Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei speră ca Oltchim să revină pe Bursă de anul viitor şi nu exclude listarea unor companii precum Salrom şi Cupru Min. "Avem nevoie de actori noi şi de alte fonduri de investiţii pe piaţa noastră de capital, dar avem nevoie şi să consolidăm actorii existenţi", a mai declarat Varujan Vosganian.

Ministerul Economiei, prin AAAS, are în plan fie crearea unui fond de investiţii cu deţinerile minoritare ale statului în circa 300 de companii. Dar analizează şi o optimizare a portofoliului cu SIF-urile în cadrul acestor companii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta e cel care a dat drumul tranzactiilor cu FP pe piata gri in loc sa le listeze la timp. ipocritul mai participa la simpozioane despre piata de capital...aici sunt rapsunsuriel de ce nu avem piata de capital, banuiesc ca nu l-a intrebat nimeni ce cauta acolo si sa fie dat afara cu suturi in fund, ba dimpotriva presa s-a facut pres in fata lui doar e domn' ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1486
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5849
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7813
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9139

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro