STUDIU BANCA CITIGROUPInegalităţile rasiale din SUA au costat economia ţării 16.000 miliarde de dolari

A.P.
Internaţional /

Inegalităţile rasiale din SUA au costat economia ţării 16.000 miliarde de dolari

Inegalităţile între rase în Statele Unite - în mod istoric foate puternice - au costat economia americană 16.000 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani, potrivit unui studiu publicat de Banca Citigroup, relatează AFP.

"Dacă Statele Unite ar fi redus prăpastia rasială a afroamericanilor în privinţa salariului, locuinţelor, educaţiei şi investiţiile în urmă cu 20 de ani, economia americană ar fi avut în plus 16.000 de miliarde de dolari", potrivit acestui studiu publicat joi, realizat de a treia cea mai mare bancă americană.

"Reducerea lor azi ar permite creşterea PIB-ului american cu 5.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani", se arată în studiu.

Citigroup a promis joi să investească un miliard de dolari în următorii trei ani, în vederea unei reduceri a acestor inegalităţi în bogăţie.

Jumătate dintre aceste fonduri urmează să fie destinate ajutării americanilor să devină proprietari ai locuinţei în care stau. De asemenea, urmează să crească investiţiile în companii care aparţin afroamericanilor.

Alt obiectiv al băncii este să ofere un acces mai bun la sistemul bancar şi la credite comunităţilor de culoare, în contextul în care dificultatea afroamericanilor de a obţine un credit cu o dobândă corectă este denunţată adesea.

Acest anunţ este un ecou la apelul lansat vineri de către un oficial al Băncii Centrale americane - Fed -, care a cerut lumii economiei şi finaţelor să acţioneze împotriva rasismului instituţional.

Evocând "inegalităţi istorice şi instituţionale ale sistemului financiar", Raphael Bostic, care conduce filiala din Atlanta a Rezervei federale americane a deplâns faptul că bogăţia gopodăriei albilor rămâne de zece ori mai mare celei a gopodăriiei afroamericanilor - cam la fel ca în urmă cu 100 de ani.

El a denunţat "politica oficială" a anilor de după al Doilea Război Mondial, care oferea un acces la împrumuturi imobiliare în funcţie de origine şi, astfel, la o locuinţă decentă şi abordabilă", una dintre principalele surse ale "disparităţii rasiale a bogăţiei", care persistă.

Inegalităţile puternice din Statele Unite - istorice şi exacerbate de criză - au fost repuse recent pe tapet de manifestaţii care au izbucnit sub lozinca "Vieţile celor de culoare contează" ("Black Lives Matter"), după moartea lui George Floyd, relansate de cazul Breonna Taylor, la Louisville în Kentucky.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu se explica in articol,de catre cei care au facut "studiul",in ce fel ar fi castigat SUA 16 trilioane de dolari daca ar fi fost imprumutati cu bani mai multi cetatenii de alta rasa decat cea alba !? Daca diferenta dintre averile albilor si a celor de alta rasa este atat de mare,nu cumva sunt de vina si unii dintre ei care nu sunt prieteni cu munca si s-au invatat sa traiasca din ajutoare sociale,la fel ca si in Romania? Daca diferentele dintre averi sunt la fel ca acum 100 de ani,nu cumva sunt de vina si cei care nu vor sa-si creasca nivelul de trai? Sunt multi imigranti in SUA care,odata ajunsi acolo fac multi copii pentru a beneficia de ajutoare sociale. Ascultati cum vorbesc afro-americanii si veti intelege ca acestia refuza sa evolueze! Cum va reusi banca Citigroup sa micsoreze inegalitatile sociale? Imprumutand cetatenii cu dobanzi mici? Asta este investitia de un miliard de care vorbeste? Va ajuta dar nu foarte mult,dobanzile sunt oricum mici in SUA! Si nu cred ca nu au accez la credite toti cei care au rezidenta perpanenta in SUA! Suna mai mult a fi un studiu comandat de socialisti in vederea alegerilor prezidentiale! Obama a fost presedinte 8 ani! Este interesant sa se faca un studiu care sa arate daca s-a schimbat viata afro-americanilor in timpul mandatului sau! Inegalitatea sociala a crescut si din cauza ca multe orase americane precu Detroit au ajuns la faliment pentru ca s-au mutat fabricile in China sau Mexic! Normal ca cei care sufera mai mult din cauza somajului sun cei saraci! Daca donau acel miliard de dolari celor saraci,atunci as fi crezut si eu ca le pasa cu adevarat!

    SUA este statul pirat al planetei. SUA este statul ticalosit care nu ofera un proces corect lui Julian Assange, nu ii acorda "freedom of speech" dar il judeca dupa legea antispionaj.

    SUA este cel mai ticalosit stat dintre cele care se pretind culte in cap si democratice. 

    SUA este cel mai ticalosit stat care interzice procurorilor ONU de la Curtea Penala Internationala sa investigheze crimele de razboi din Afganistan. Le interzice prin faptul ca le-a impus sanctiuni. Este ca si cum SUA interzice lui Kovesi sa vina in SUA sa investigheze coruptia din cazul Microsoft. 

    SUA este penibila. SUA sa dispara de pe fata planetei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro