STUDIUBilanţul crizei: Dobânzi real negative, frică de risc şi inconsecvenţă în creditarea persoanelor fizice

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 ianuarie 2013

Bilanţul crizei: Dobânzi real negative, frică de risc şi inconsecvenţă în creditarea persoanelor fizice
 • document ataşat Depozite la termen în lei şi euro
  apasă aici pentru a descărca.

  Ultimii cinci ani demonstrează cât de mult depinde sistemul financiar din România de performanţa economiei şi de "averea" populaţiei, potrivit unui studiu realizat de analistul economic Dragoş Cabat, Managing Partner la www.eFin.ro.

  În studiu se arată: "După ce au atins niveluri de 16% în 2008, dobânzile la depozitele în lei au început să scadă într-un ritm alert până la sfârşitul anului 2012, variind în jurul nivelului de 5,5%. Acest lucru a fost determinat de faptul că băncile comerciale nu au mai acordat credite pentru persoanele fizice şi, în consecinţă, nevoia lor de resurse din partea populaţiei a scăzut. Astfel, în această perioadă dobânzile la depozitele în lei au avut valori medii nete real pozitive în 2008 şi 2009 şi apoi real negative din 2010 până în 2012 inclusiv".

  Potrivit analistului citat, este foarte probabil ca şi în anul 2013 dobânzile la depozite să rămână real negative, între orele -0,5% şi -1%, atât timp cât băncile comerciale nu reiau creşterea creditării pentru companii şi nu dezgheaţă creditele de consum pentru populaţie, cu atât mai mult cu cât volatilitatea inflaţiei în 2013 poate fi ridicată.

  "Aşadar, dobânzile nominale la depozite vor fi în medie de 5% pentru anul 2013. În acest context, este foarte posibil ca depozitele populaţiei să scadă în lei. Depozitele în valută vor rămâne constante ca volum în anul 2013, dacă leul nu se va aprecia puternic faţă de euro, ceea ce ar determina o "fugă" a românilor către moneda naţională", potrivit studiului.

  Dragoş Cabat arată că românii se orientează de regulă către produse de economsire cu o durată de maxim 3 luni, ceea ce spune multe despre încrederea lor în volatilitatea inflaţiei şi cursului de schimb, dar şi despre politicile de atragere a economiilor populaţiei de către băncile comerciale din România: "Băncile au încercat timid începând cu 2009 să orienteze atenţia deponenţilor către termene de 6 luni şi chiar 12 luni prin dobânzi mai ridicate, dar fără mare succes".

  În opinia analistului citat, procesul de creditare a fost semnificativ afectat de criza economică: "Deşi dobânzile la credite au scăzut considerabil comparativ cu anii de criză, până în jurul nivelului de 11% pentru creditele de nevoi personale sau 8% pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, românii nu se mai înghesuie să contracteze un împrumut sau, în cele mai multe cazuri, nu pot accesa unul din cauza condiţiilor de creditare mult mai restrictive".

  Începând cu 2009, s-a manifestat mai întâi o cădere dramatică a încrederii în clienţii de retail, reflectată printr-o politică de risc mult mai dură şi implicit prin majorarea marjei dintre credite şi depozite către 9% la creditele de nevoi personale şi de 5,5% la cele cu garanţie ipotecară. Pe fondul scăderii abrupte a volumului de astfel de credite şi al trecerii la dobânzile real negative la depozite, marjele au scăzut în 2010 la aproximativ 3,5% în medie - dar trebuie precizat că volumul de credite acordate a fost nesemnificativ faţă de anii de dinainte de criză, potrivit studiului.

  Pe măsură ce volumul de credite neperformante s-a acumulat, marja între credite şi depozite a crescut şi ea la creditele de nevoi personale pes-te 6,5% şi probabil va rămâne la aces-te valori şi în anul 2013, în timp ce la creditele de nevoi personale cu ipotecă estimăm o marjă faţă de dobânda la depozite de 5-6% în 2013, ceea ce se va materializa în dobânzi nominale la credite de aproximativ 11%, mai precizează analistul citat.

  În acelaşi timp, creditele în valută vor fi probabil scoase de tot mai multe bănci din "grila" de produse, ca urmare a lipsei de resurse financiare în valută şi noilor norme de creditare, conform studiului.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Videoconferinţa “Energia în priză”
  Dtlawyers
  BTPay
  Apanova
  anahotels.ro

  Curs valutar BNR

  23 Sep. 2021
  Euro (EUR)Euro4.9490
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
  Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Hidroelectrica
  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  Codul comercial român
  cnipmmr.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  bsenergyweek.com
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  Pagini Aurii
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro