STUDIU CONFIDEX:Managerii români, la cel mai înalt grad de încredere în economie din ultimii 2 ani

S.B.
Companii / 17 mai

Managerii români, la cel mai înalt grad de încredere în economie din ultimii 2 ani

Managerii români sunt mult mai încrezători în viitor, deşi presiunea noilor crize este resimţită de cei mai mulţi dintre ei. 76% consideră că vor fi afectaţi într-o mare măsură de războiul din Ucraina, agricultura şi industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor, însă indicele de încredere în economie este mai ridicat decât în perioada de debut a pandemiei, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022, publicate de Impetum Group.

"Rezultatele CONFIDEX sunt revelatoare în multe feluri. Pe de-o parte vedem că aproape jumătate dintre manageri consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele 3 luni, iar pe de altă parte vedem că încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel de la lansarea studiului CONFIDEX. Mesajul pe care îl vedem este acelea că oportunităţile economiei noastre devin tot mai clare chiar şi în acest context. Deşi presiunea noilor crize este una resimţită, mediul de afaceri este mult mai încrezător în viitor decât a fost pe tot parcursul pandemiei. Creşterea investiţiilor, accesul pe anumite pieţe noi dar şi la resurse ce implică costuri uşor mai reduse sunt direcţii pe care managerii români le explorează." a spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Impactul războiului din Ucraina

Războiul afectează major economia românească, în special prin îngreunarea accesului la materia primă, la o serie de resurse care se obţineau mult mai facil din spaţiul estic european (Ucraina, Rusia). Nivelul de dependenţă faţă de acest spaţiu este unul ridicat (22%), iar 6% dintre companii se declară total dependente economic de el.

"Vedem de asemenea că războiul din Ucraina a afectat diferit sectoarele economiei naţionale. Agricultura şi industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor pentru că ei simt direct impactul negativ al creşterii costurilor energiei electrice sau a combustibilului. În agricultură şi industrie vedem o scădere a încrederii în economie din cauza unui grad mare de dependenta de materiile prime şi a creşterii costurilor. Aici am identificat nevoia de a analiza impactul războiului în aceste sectoare care sunt mult mai conectate economic cu Estul Europei, la nivel mai profund şi vom face acest lucru în perioada următoare." a adăugat Andrei Cionca.

Mai optimişti în ceea ce priveşte compania proprie decât economia naţională

Managerii estimează că starea companiei lor este peste media sectorului de activitate şi chiar a economiei româneşti şi europene. Circa 11% dintre manageri consideră că economia naţională s-a îmbunătăţit în ultimul an. Însă 27% consideră că situaţia propriei companii s-a îmbunătăţit şi 19%, că sectorul de activitate s-a îmbunătăţit. Circa două treimi dintre manageri consideră că economia globală şi cea europeană se vor înrăutăţi în următorul an. 71% consideră acelaşi lucru şi despre economia naţională.

Previziuni pentru viitor

Viitorul pare a fi marcat de criza materiilor prime (86%) şi cea energetică (78%), ce vor creşte costurile de producţie şi vor conduce spre o inflaţie accentuată (93%). De asemenea, 40% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea, deci ne îndreptăm spre recesiune.

Aşteptările faţă de autorităţi vizează investiţiile în infrastructură şi sprijinirea economiei, precum şi o abordare diplomatic-precaută a realităţii de la graniţe, păstrând în mod clar colaborarea strânsă cu aliaţii strategici (UE, NATO, SUA).

6 din 10 manageri ar explora surse alternative de finanţare. În industrie, ponderea este de 67%, în timp ce în agricultură este de 50%.

În perioada următoare sunt prioritare, în opinia managerilor, creşterea vânzărilor (49%) şi retenţia de personal (41%). În continuare, două treimi dintre manageri optează pentru creşterea productivităţii, iar 73% ar prefera explorarea de noi pieţe. Domeniul servicii este mai aproape de această opţiune (78%), în timp ce managerii din agricultură preferă într-o mai mare proporţie să se concentreze pe portofoliul actual de clienţi (47%).

Nivelul încrederii managerilor în economie

După un regres, înregistrat în semestrul 2 din 2021, indicele CONFIDEX creşte la cea mai mare valoare măsurată, atingând un maximum de 47.8 puncte. Creşterea este una generală, dar e mai mare în sectorul transporturilor (+9.7 puncte) şi al serviciilor (+7.6) şi mai ponderată în celelalte (de la +5.4, la +5.9) din cauza apariţiei noilor crize şi a impactului războiului din Ucraina.

Indicele CONFIDEX creşte la cea mai mare valoare măsurată, 47.8, fapt care indică în mod clar că mediul de business previzionează o dinamică pozitivă, o creştere ponderată, dar una care să consolideze companiile încercate de criza pandemică.

Despre Studiul CONFIDEX

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.

CONFIDEX este singurul studiu care a surprins T zero al companiilor şi a monitorizat pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. Aflat în faţa unui nou T zero, războiul din Ucraina, CONFIDEX şi-a propus să măsoare efectele pe care acesta le va avea asupra economiei româneşti.

In cele şase etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 2.500 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.

Studiul CONFIDEX S1 2021 acoperă un eşantion de 403 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Datele studiului au fost culese în perioada 28 martie - 29 aprilie 2022.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce sinucigasi!

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9457
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7258
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.0955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro