Studiu: Peste 40% dintre specialiştii în HR din România susţin utilizarea AI pentru ca angajaţii să lucreze mai uşor

S.B.
Companii / 13 iunie

Studiu: Peste 40% dintre specialiştii în HR din România susţin utilizarea AI pentru ca angajaţii să lucreze mai uşor

Aproximativ 41% dintre specialiştii în HR din România sprijină utilizarea instrumentelor de Inteligenţă Artificială pentru a uşura munca angajaţilor şi economisirea de timp, potrivit unui studiu realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaţilor din România şi una dintre cele mai importante din zona Europei Centrale şi de Est.

Procentul este de 35% în Grecia, creşte la aproximativ 40% în Bulgaria şi în Ungaria, dar este de 7% în Republica Moldova.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat între 15 mai - 5 iunie anul acesta şi au răspuns 5.250 specialişti în resurse umane care provin în proporţie de 80% din companii cu peste 100 de angajaţi din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia şi Bulgaria.

Respondenţii lucrează în companii din domeniile automotive, bănci/asigurări/pensii/alte servicii financiare, IT&C, BPO & servicii, construcţii&imobiliare, educaţie, farma, HoReCa, producţie de bunuri de consum, producţie industrială, retail, servicii medicale, servicii ştiinţifice/tehnice, servicii transport/logistică, telecomunicaţii.

Bulgaria şi Ungaria susţin cel mai mult utilizarea AI-ului. Republica Moldova, cel mai puţin

Aproxi

mativ 55% dintre specialiştii în HR din România sprijină utilizarea Inteligenţei Artificiale în companiile pe care le reprezintă, procentele cele mai mari fiind în Bulgaria (69%) şi Ungaria (62%). În schimb, cifrele scad la 41% în Grecia şi 32% în Moldova.

În jur de 18% dintre experţii în resurse umane din România nu susţin folosirea instrumentelor AI, iar 27% nu au o poziţie clară în acest sens. Republica Moldova este ţara cu cel mai mic procent al oamenilor de HR care sprijină utilizarea Inteligenţei Artificiale, 38% dintre respondenţi spunând că organizaţia pe care o reprezintă nu promovează această practică. Pe de altă parte, Grecia este

ţara cu cel mai mare procent al specialiştilor HR care nu sunt hotărâţi dacă să promoveze sau nu folosirea instrumentelor de Inteligenţă Artificială în rândul angajaţilor.

7% dintre specialiştii HR din România susţin instrumentele AI pentru a eficientiza volumele de recrutare

Principalele motive pentru care experţii în HR din România sprijină instrumentele AI sunt: simplificarea muncii angajaţilor şi economisirea de timp (41%), automatizarea anumitor sarcini astfel încât să nu mai fie nevoie de apelarea la furnizori (31%) şi diminuarea volumelor de recrutare în organizaţie (7%). Această ordine se păstrează şi în celelalte patru ţări din regiune.

Peste 40% dintre respondenţii din România spun că angajaţii folosesc instrumente AI. Mai mult de o treime nu ştiu dacă salariaţii apelează la soluţii AI

În ceea ce priveşte utilizarea soluţiilor AI de către angajaţi, 41% dintre specialiştii HR din companiile din România raportează că salariaţii folosesc astfel de soluţii, procentele fiind de 64% în Ungaria, 58% în Bulgaria, 43% în Grecia şi 21% în Republica Moldova.

Cel mai mare procent de neutilizare a instrumentelor AI este înregistrat în Republica Moldova (63%), iar cea mai mare rată a specialiştilor HR care nu ştiu dacă angajaţii folosesc AI este în Grecia (38%).

36% dintre experţii HR vor să organizeze traininguri pe tema AI. În Ungaria procentul este dublu

Deşi procentul angajaţilor români care apelează la instrumente precum ChatGPT sau Character.AI este mare (40%), doar 36% dintre experţii în resurse umane au luat în calcul organizarea de traininguri astfel încât salariaţii să maximizeze potenţialul acestor instrumente. Dacă în Grecia şi Bulgaria procentele sunt similare (33%, respectiv 34%), în schimb, în Ungaria procentul este dublu (73%). În Republica Moldova, doar 22% dintre angajatori au luat în considerare pregătirea angajaţilor pentru utilizarea AI.

Utilizarea AI în viaţa personală, de trei ori mai mare decât la birou. Cele mai utilizate instrumente AI de către specialiştii HR

Raportat la propriul mod de a folosi Inteligenţa Artificială, 23% dintre experţii HR din România spun că utilizează instrumente AI, cifrele fiind de 33% în Ungaria, 22% în Grecia, 20% în Bulgaria şi 9% în Republica Moldova.

Procentele cresc însă foarte mult în ceea ce priveşte folosirea Inteligenţei Artificiale în viaţa personală: 68% dintre specialiştii în HR din România apelează la astfel de soluţii în afara jobului, 71% în Ungaria, 43% în Grecia, 58% în Bulgaria şi 24% în Republica Moldova.

Cele mai utilizate instrumente AI de către experţii în resurse umane din România sunt: ChatGPT (58%), aplicaţiile specifice domeniului HR (11%), soluţiile dezvoltate intern care acoperă mai multe cerinţe (11%), QuillBot (8,2%), Character.AI (6,7%), Midjourney (5,7%), altele (6%).

ChatGPT este cea mai utilizată aplicaţie în Bulgaria şi Republica Moldova (83%, respectiv 81%). De asemenea, aplicaţiile specifice domeniului HR sunt cel mai mult utilizate în Ungaria (41%) şi Grecia (18%).

"În ultimii doi ani, odată cu apariţia ChatGPT, s-a vorbit enorm despre impactul Inteligenţei Artificiale asupra pieţei muncii. Cu toate acestea, studiul nostru ne arată că specialiştii în HR nu folosesc îndeajuns Inteligenţa Artificială în activitatea lor, că instrumentele utilizate nu sunt valorificate la maximum din cauza lipsei trainingurilor şi că foarte multe dintre organizaţii nu au un plan concret de eficientizare a muncii cu astfel de soluţii. Astfel, sperăm ca în curând să vedem cât mai multe acţiuni din partea companiilor în acest sens", a afirmat Costin Tudor, CEO Undelucram.ro, parte a reţelei WhereWeWork.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai usor, mai putin, mai deloc...Fara ei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb