SUA a declarat Cuba drept stat care sponsorizează terorismul

A.P.
Internaţional / 12 ianuarie

SUA a declarat Cuba drept stat care sponsorizează terorismul

Administraţia Trump a declarat, luni, Cuba drept stat sponsor al terorismului, aceasta fiind cea mai recentă acţiune prin care se urmăreşte anularea moştenirii epocii Obama privind normalizarea relaţiilor dintre cele două naţiuni înainte cu câteva zile ca preşedintele ales Joe Biden să preia mandatul, potrivit News.

Secretarul de stat Mike Pompeo a transmis într-un comunicat citat de NBC: "Administraţia Trump a fost concentrată de la început să refuze regimului Castro resursele pe care le foloseşte pentru a-şi persecuta oamenii acasă şi pe contracararea interferenţei maligne în Venezuela şi în restul emisferei vestice. Prin această acţiune, încă o dată vom trage la răspundere guvenul cubanez şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să înceteze să mai sprijine terorismul internaţional şi să submineze justiţia americană".

Departamentul de Stat a informat Congresul legat de acţiunea iminentă, luni dimineaţă, potrivit unor consilieri care au dorit să rămână anonimi, nefiind autorizaţi să vorbească public.

Cuba a fost inclusă pe această listă în 1982, în timpul administraţiei Reagan, dar a fost înlăturată în 2015 de preşedintele Barack Obama, ca parte a normalizării relaţiilor dintre SUA şi Cuba.

Readucerea statului pe listă înainte ca administraţia Trump să se încheie va îngreuna eforturile pentru oficialii lui Biden de a reveni la politica din perioada Obama.

Decizia a fost criticată de grupuri în favoarea unor angajamente mai mari ale SUA faţă de Cuba, iar după anunţ, ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a scris pe Twitter: "Condamnăm desemnarea ipocrită şi cinică anunţată de SUA potrivit căreia Cuba este un stat ce sponsorizează terorismul. Oportunismul politic al SUA este recunoscut de cei care sunt îngrijoraţi sincer legat de flagelul terorismului şi victimele acestuia".

Această desemnare înseamnă restricţii privind asistenţa internaţională a SUA, o interdicţie privind exportul şi vânzarea de arme din Statele Unite, controale asupra produselor cu dublă utilizare, ce pot fi folosite în scopuri armate şi civile, şi retragerea sprijinului SUA pentru împrumuturi de la instituţii financiare globale, precum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Această acţiune poate fi în mare parte simbolică. Având în vedere sancţiunile şi restricţiile deja impuse de administraţia Trump, nu este clar ce alte noi privaţiuni financiare ar reprezenta desemnarea.

Pompeo a reflectat la această decizie mai multe luni. Între motive se numără refuzul Cubei de a extrăda un cetăţean american, Joanne Chesimard, cunoscută ca Assata Shakur, care a fugit în Cuba după ce a fost condamnată pentru că a ucis un soldat american din New Jersey în 1973. Departamentul de Stat a citat şi refuzul Cubei de a extrăda, la cererea Columbiei, membri ai unui grup de gherilă care a revendicat un atac cu bombă de la o academie de poliţie. În repetate rânduri, administraţia Trump a atras atenţia că guvernul cubanez îl susţine pe socialistul venezuelean Nicolas Maduro.

Iran, Coreea de Nord şi Siria sunt singurele naţiuni desemnate ca state ce sponsorizează terorismul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1120
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4730
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6647
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.8266

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro