SUA:Bustul lui Winston Churchill a fost înlăturat din Biroul Oval

J.P.
Internaţional / 22 ianuarie

Bustul lui Winston Churchill a fost înlăturat din Biroul Oval

Un bust al fostului premier britanic Winston Churchill a fost înlăturat din Biroul Oval după învestirea preşedintelui american Joe Biden, reaprinzând o controversă din timpul preşedinţiei lui Barack Obama, relatează Fox News, citat de Hotnews.

Informaţia a fost dezvăluită pentru prima dată de jurnaliştii de la Washington Post, publicaţia notând că "bustul nu este expus" în Biroul Oval.

Însă alte busturi, printre care unele ale fostului lider sindical Cesar Chavez şi activistului pentru drepturi egale Martin Luther King Jr., sunt expuse. Bustul lui Chavez a fost adus în Biroul Oval după învestirea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA.

Premierul britanic Tony Blair îi făcuse cadou preşedintelui George W. Bush bustul liderului britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în 2001.

Fostul preşedinte democrat Barack Obama, în timpul căruia Joe Biden a servit ca vicepreşedinte, a provocat controverse la preluarea primului mandat în 2009 când a decis înlăturarea bustului, o mutare privită de critici drept o repudiere a alianţei transatlantice.

Casa Albă a anunţat însă că obiectul se află în continuare în Casa Albă, controversa continuând însă timp de mai mulţi ani.

"Unii au spus că a fost un simbol al aversiunii ancestrale a preşedintelui cu origini parţial kenyene [Barack Obama] faţă de Imperiul Britanic - pentru care Churchill a fost un apărător atât de înfocat", scria Boris Johnson într-un editorial din 2016, perioadă în care era primar al Londrei.

Johnson a fost amplu criticat la momentul respectiv pentru editorial, în special datorită referinţei la originile preşedintelui american.

Fostul preşedinte american Donald Trump a readus un bust al lui Churchill în Biroul Oval când a devenit preşedinte, prezentându-i-l fostului premier britanic Theresa May în timpul primei lor întâlniri la Washington în 2017.

"Acesta este originalul oameni buni", le-a declarat atunci Trump reporterilor, adăugând că "este o mare onoare să îl avem pe Winston Churchill înapoi".

Relaţiile dintre SUA şi Marea Britanie în timpul preşedinţiei lui Biden vor fi cruciale pentru viitorul post-Brexit al Londrei, guvernul lui Johnson sperând să încheie un acord de liber schimb robust cu Washingtonul.

Un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că "nu avem niciun fel de îndoieli privind importanţa relaţiei dintre SUA şi Regatul Unit pentru preşedintele Biden" când a fost întrebat despre înlăturarea bustului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro