Surse de presă: Iranul a lansat un atac cu drone împotriva Israelului

Briana Teodorescu
Internaţional / 14 - 15 aprilie

Surse de presă: Iranul a lansat un atac cu drone împotriva Israelului

Actualizare - Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să nu recurgă la represalii împotriva Iranului

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a îndemnat Israelul să nu riposteze după atacul Iranului cu drone şi rachete în weekend, afirmând că ar trebui să gândească "atât cu inima, cât şi cu mintea", întrucât acţiunea Teheranului a fost un eşec aproape total, relatează Reuters.

Atacul Iranului cu peste 300 de rachete şi drone a provocat pagube modeste Israelului, întrucât acestea au fost doborâte aproape în totalitate de sistemul său de apărare Iron Dome şi cu ajutorul SUA, Marii Britanii, Franţei şi Iordaniei. Atacul iranian a urmat unui presupus atac aerian israelian asupra consulatului Iranului la Damasc la 1 aprilie, conform sursei.

"Cred că sunt perfect îndreptăţiţi să considere că ar trebui să răspundă, pentru că au fost atacaţi, dar îi îndemnăm, în calitate de prieteni, să gândească atât cu mintea, cât şi cu inima, să fie atât duri, cât şi inteligenţi", a declarat Cameron pentru BBC TV, notează sursa.

El a anunţat că a îndemnat Israelul să nu escaladeze tensiunile din Orientul Mijlociu, adaugă sursa citată.

"În multe privinţe, aceasta a fost o dublă înfrângere pentru Iran. Atacul a fost un eşec aproape total, iar ei au arătat lumii că reprezintă influenţa malignă din regiune pregătită să facă asta. Aşadar, speranţa noastră este să nu existe represalii", a declarat David Cameron pentru Sky News, informează Reuters.

Cameron a adăugat că Marea Britanie va colabora cu aliaţii ei pentru a încerca să impună mai multe sancţiuni împotriva Iranului şi a îndemnat Israelul să se concentreze din nou asupra unui acord de încetare a focului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, sprijinită de Iran, în războiul din Fâşia Gaza, informează sursa menţionată.

---

Actualizare - Biden îi transmite lui Netanyahu că SUA nu vor lua parte la o contraofensivă a Israelului împotriva Iranului

Preşedintele american Joe Biden i-a transmis prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor lua parte la nicio contraofensivă israeliană împotriva Iranului, au declarat duminică oficiali americani, citaţi luni de Reuters.

Iranul a lansat sute de drone şi rachete asupra Israelului sâmbătă noapte ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian în Siria la 1 aprilie, conform sursei.

Într-un comunicat emis în noaptea de sâmbătă spre duminică după atacuri, Biden a declarat că i-a transmis lui Netanyahu că Israelul a "demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra şi de a învinge chiar şi atacuri fără precedent", transmite sursa citată.

Biden nu a menţionat în comunicat dacă el şi Netanyahu au discutat un posibil răspuns israelian sau o potenţială implicare a SUA, potrivit Reuters.

"Credem că Israelul are libertatea de a acţiona pentru a se proteja şi a se apăra, în Siria sau în altă parte (...). Aceasta este o politică de lungă durată şi rămâne, dar nu, nu ne imaginăm ca noi să participăm la aşa ceva", a declarat un înalt oficial al administraţiei americane, informează sursa.

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat duminică în emisiunea "This Week" de la postul de televiziune ABC că Statele Unite vor continua să ajute Israelul să se apere, dar nu vor război cu Iranul, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Întrebat dacă Statele Unite ar sprijini represaliile Israelului în Iran, Kirby a răspuns că "angajamentul nostru este ferm de a apăra Israelul şi de a ajuta Israelul să se apere", indică sursa.

"Şi aşa cum a spus preşedintele de multe ori, noi nu căutăm un război mai larg în regiune. Nu căutăm un război cu Iranul", a adăugat Kirby, menţionează Reuters.

"Nu căutăm escaladarea tensiunilor în regiune. Nu căutăm un conflict mai larg. Şi cred că mă opresc aici", a precizat Kirby, potrivit aceleiaşi surse.

---

Actualizare - Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc la ONU că sunt principala ameninţare pentru pace în Orientul Mijlociu

Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc duminică la Naţiunile Unite că sunt principala ameninţare la adresa păcii în Orientul Mijlociu, fiecare cerând Consiliului de Securitate să impună sancţiuni împotriva celuilalt, relatează AFP.

"Masca a căzut. Iranul, principalul susţinător al terorismului din lume, şi-a expus adevărata faţă de destabilizator al regiunii şi al lumii", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate convocată la iniţiativa sa în urma atacului fără precedent al Teheranului asupra Israelului, conform sursei.

"Masca a căzut, trebuie să ne punem mănuşile", a adăugat el, cerând Consiliului de Securitate să "acţioneze", adaugă sursa.

El a solicitat de asemenea Consiliului de Securitate să desemneze Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, drept "organizaţie teroristă" şi să "impună toate sancţiunile posibile împotriva Iranului înainte de a fi prea târziu", potrivit agenţiei de presă menţionate.

Diplomatul israelian s-a referit în special la mecanismul "snapback" care le permite membrilor acordului nuclear iranian din 2015 - din care Statele Unite s-au retras în 2018 - să reimpună sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului, care au fost ridicate în schimbul angajamentului Iranului de a nu desfăşura activităţi nucleare în scopuri militare, relatează AFP.

"Avem o responsabilitate colectivă ca membri ai Consiliului de Securitate să ne asigurăm că Iranul respectă rezoluţiile Consiliului şi încetează încălcările Cartei" ONU, a declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, transmite sursa citată.

"În zilele următoare, prin consultări cu alte state membre, Statele Unite vor lua în considerare măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Naţiunile Unite", a adăugat el, conform sursei.

Potrivit armatei israeliene, Iranul a trimis în noaptea de sâmbătă spre duminică "un roi de 300 de drone ucigaşe şi rachete balistice şi de croazieră", un atac pe care israelienii afirmă că l-au dejucat în mare măsură, relatează AFP.

Iranul şi-a justificat atacul, numit "Promisiune onestă", ca fiind un răspuns la lovitura de la 1 aprilie asupra consulatului său din Damasc. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat atacul asupra consulatului, care a luat viaţa a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, mai adaugă sursa menţionată.

"Consiliul de Securitate a eşuat în misiunea sa" prin faptul că nu a condamnat atacul de la 1 aprilie, a declarat ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani. Şi, "în aceste condiţii, Republica Islamică Iran nu a avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare", a adăugat el, dând asigurări că Teheranul nu doreşte o escaladare, dar va răspunde la "orice ameninţare sau agresiune", potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, el a atacat Israelul, menţionează sursa.

"Este timpul pentru Consiliul de Securitate să-şi asume responsabilităţile şi să facă faţă ameninţării reale la adresa păcii şi securităţii internaţionale", a spus el. Consiliul "trebuie să ia măsuri punitive urgente pentru a forţa acest regim să oprească genocidul împotriva populaţiei din Gaza", a adăugat diplomatul iranian, conform agenţiei de presă.

Atacul Iranului asupra Israelului a avut loc la mai mult de şase luni de la începerea ofensivei Israelului în Fâşia Gaza împotriva mişcării palestiniene Hamas susţinute de Iran, care a escaladat şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări inamice, precizează sursa.

Majoritatea membrilor Consiliului au făcut apel duminică la "reţinere" pentru a evita escaladarea situaţiei în regiune, adaugă sursa.

"Nici regiunea, nici lumea nu îşi pot permite mai mult război", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, conform AFP.

"Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Oamenii din regiune se confruntă cu un pericol real de conflict generalizat devastator. Acesta este momentul pentru dezamorsare şi detensionare", a insistat el. "Acesta este momentul să arătăm reţinere maximă", a mai atras atenţia şeful ONU, informează sursa.

"Este vital să evităm orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu", a adăugat el, condamnând atât atacul iranian asupra Israelului, cât şi atacul asupra consulatului iranian din Damasc, potrivit AFP.

---

Actualizare - G7 îşi afirmă "sprijinul deplin" pentru Israel după atacul Iranului

Liderii G7 au asigurat duminică Israelul de "sprijinul lor deplin" după atacul Iranului, spunând că sunt "gata să ia măsuri" împotriva Teheranului "ca răspuns la alte iniţiative destabilizatoare", relatează AFP.

"Ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul deplin pentru Israel şi poporul său şi ne reafirmăm angajamentul faţă de securitatea sa", subliniază ei într-o declaraţie comună emisă la sfârşitul unei reuniuni prin videoconferinţă convocată de preşedinţia italiană, transmite sursa.

Summitul virtual a reunit liderii Statelor Unite, Canadei, Regatului Unit, Franţei, Germaniei, Italiei şi Japoniei, precum şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, informează sursa citată.

În contextul în care atacul masiv şi fără precedent al Iranului asupra Israelului cu sute de drone şi rachete ridică temeri cu privire la o conflagraţie regională, ei "au cerut Iranului şi aliaţilor săi să-şi înceteze atacurile" şi se declară "pregătiţi" să ia "măsuri suplimentare acum ca răspuns la alte iniţiative destabilizatoare", conform AFP.

"Prin acţiunile sale, Iranul (...) riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă", au spus ei. "Acest lucru trebuie evitat", se mai atrage atenţia în comunicat, relatează sursa.

Atacul a survenit la mai mult de şase luni de la începerea ofensivei Israelului în Fâşia Gaza împotriva aliatului Iranului, gruparea palestiniană Hamas, care a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări inamice, menţionează agenţia de presă citată.

---

Actualizare - G7 condamnă "unanim" atacul Iranului asupra Israelului

Liderii G7 reuniţi duminică prin videoconferinţă "au condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după discuţii, subliniind că "toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere", relatează AFP.

"Împreună cu liderii G7, am condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere. Vom continua eforturile noastre de detensionare", a scris oficialul european pe platforma X, conform sursei.

"Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, inclusiv printr-o încetare imediată a focului, va face diferenţa", a mai precizat el, adăugând că situaţia din Orientul Mijlociu va fi discutată la summitul UE programat pentru miercuri şi joi, transmite agenţia de presă menţionată.

---

Actualizare - Turcia face apel la oprirea "escaladării" între Iran şi Israel

Turcia a cerut duminică "încetarea escaladării" în Orientul Mijlociu după atacurile iraniene asupra Israelului din timpul nopţii, spunând că se teme de un "război regional", relatează AFP.

"Astăzi, transmitem mesajele noastre prin care le cerem încetarea escaladării oficialilor iranieni şi ţărilor occidentale care au influenţă asupra Israelului", a transmis Ministerul turc de Externe într-un comunicat, potrivit sursei.

Conform AFP, "Atacul israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc, contrar dreptului internaţional, a justificat îngrijorările noastre. Represaliile Iranului (...) au arătat încă o dată că evenimentele se pot transforma rapid într-un război regional", a avertizat Ankara.

O sursă diplomatică turcă a declarat anterior că ministrul turc de externe, Hakan Fidan, i-a spus duminică omologului său iranian Hossein Amir-Abdollahian că Turcia, vecinul Iranului, vrea să evite "o escaladare suplimentară în regiune", adaugă sursa menţionată.

Potrivit aceleiaşi surse, şeful diplomaţiei iraniene "a declarat că operaţiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat", dar că Iranul îşi rezervă dreptul de a acţiona "mai ferm" în cazul unui "atac" israelian.

---

Actualizare - Iranul şi-a folosit "dreptul la autoapărare", susţine Damascul

Siria susţine că Iranul, aliatul său, şi-a exercitat "dreptul la autoapărare" prin efectuarea de lovituri fără precedent asupra Israelului în cursul nopţii, ca răspuns la un raid asupra consulatului său din Damasc, relatează AFP.

"Răspunsul iranian (...) este un drept legitim la autoapărare", a declarat duminică ministrul sirian de externe, Faisal Mekdad, citat de agenţia oficială de ştiri SANA.

Într-o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, ministrul sirian a adăugat că Iranul "a oferit răspunsul adecvat entităţii sioniste (...) care nu a respectat convenţiile internaţionale", informează sursa.

---

Actualizare - Netanyahu a anulat atacul de răzbunare asupra Iranului după apelul cu Biden

Preşedintele american Joe Biden l-a descurajat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac imediat de răzbunare împotriva Iranului, după ce acesta a lansat aseară aproximativ 300 de drone şi rachete de atac asupra Israelului, relatează New York Times .

Potrivit raportului, mai mulţi membri ai cabinetului de război al Israelului au fost în favoarea lansării unui atac de răspuns, dar lipsa unor daune grave cauzate de Iran, pe lângă conversaţia lui Netanyahu cu Biden, a dus la anularea acestuia, transmite sursa.

---

Actualizare - UE solicită o întâlnire a miniştrilor de externe

Şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut duminică o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe ai UE pentru a discuta atacurile Iranului împotriva Israelului, conform The Jerusalem Post.

"Obiectivul nostru este să contribuim la de-escaladarea şi securitatea regiunii", a scris Borrell pe platforma de socializare X, potrivit sursei.

---

Actualizare - Şeful Organizaţiei Israeliene de Apărare Antirachetă: "Programul nostru de apărare Războiul Stelelor a meritat"

După atacul iranian asupra Israelului de duminică, directorul Organizaţiei Israeliene pentru Apărarea Rachetelor a salutat investiţiile Israelului în apărare, informează The Jerusalem Post.

Directorul Organizaţiei Israeliene de Apărare Antirachetă (IMDO), Moshe Patel, a declarat luni că aproape 40 de ani de investiţii în apărarea antirachetă cu rază lungă de acţiune - programul "Războiul Stelelor" al Israelului - au dat în sfârşit roade pentru apărarea împotriva atacului masiv al Iranului de sâmbătă seara, transmite sursa.

Şeful IMDO a spus: "toate sistemele de apărare s-au dovedit bine. Toate acţiunile lor au fost coordonate după pregătirea şi dezvoltarea semnificativă a sistemelor, simulări şi integrare cu unităţile de luptă reale", informează sursa.

"Dacă cineva credea că scenariile sunt imaginare" în care Israelul ar avea nevoie de apărare antirachetă cu rază lungă de acţiune, a văzut în sfârşit relevanţa, conform The Jerusalem Post.

Patel a povestit cum programul de apărare împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune a început în 1986, când preşedintele american Ronald Reagan a fost, de asemenea, captivat de ideea unei apărări antirachetă cu adevărat eficace (pentru SUA împotriva Uniunii Sovietice), menţionează sursa indicată.

După ce Irakul a atacat Israelul cu o serie de rachete Scud cu rază lungă de acţiune în 1991, programul a primit un impuls, a spus Patel, adaugă sursa citată.

---

Actualizare - Olanda sfătuieşte să nu mai fie călătorii către Israel

Guvernul olandez a sfătuit duminică să nu fie călătorii în Israel din cauza situaţiei incerte de securitate în urma atacurilor aeriene din timpul nopţii ale Iranului, a informat agenţia de presă Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

---

Actualizare - De la inamic la aliat - Forţele Aeriene Iordaniene distrug drone iraniene în drum spre Israel

Incidentul de peste noapte a subliniat transformarea Forţelor Aeriene Iordaniene dintr-un fost adversar într-un aliat critic al Israelului, conform The Jerusalem Post.

Imaginile de peste noapte din Iordania au prezentat interceptări ale dronelor de atac iraniene îndreptate spre Israel, transmite sursa citată. Surse oficiale din Amman au confirmat pentru Reuters că avioanele de luptă iordaniene au neutralizat cu succes dronele.

Acest incident a subliniat transformarea Forţelor Aeriene Iordaniene dintr-un fost adversar într-un aliat critic al Israelului, informează sursa.

Din punct de vedere istoric, în septembrie 1948, un pilot israelian care pilota o versiune cehă a Messerschmitt 109 nazist a doborât un avion de transport iordanian De Havilland Dragon Rapide. Aeronava a fost forţată să aterizeze de urgenţă în Galileea, ucigând cei mai mulţi aflaţi la bord. De-a lungul anilor, piloţii israelieni au învins în mod constant avioanele iordaniene, cu angajamente semnificative în timpul Războiului de şase zile şi înfruntările ulterioare. Forţele aeriene israeliene au distrus, de asemenea, zeci de avioane de luptă iordaniene la sol în timpul Războiului de şase zile, potrivit The Jerusalem Post.

În ciuda înfrângerilor repetate, piloţii israelieni i-au respectat pe iordanieni pentru abilităţile lor superioare de zbor în comparaţie cu omologii lor egipteni şi sirieni, susţinuţi de britanici care au fondat şi echipat forţele aeriene ale Iordaniei. În timpul Războiului de Şase Zile, avioanele iordaniene Hunter au lansat atacuri asupra Netanya şi Nahalal şi chiar au reuşit să distrugă un avion de transport israelian Nord parcat pe aeroportul Sde Dov, informează sursa.

De când l-au ajutat pe regele Hussein în anularea unei revolte palestiniene în 1970, cele două forţe aeriene nu s-au angajat în luptă. Chiar şi în ajunul Războiului din Golf din 1991, când a fost întrebat despre potenţiala opoziţie din partea Forţelor Aeriene Iordaniene în cazul în care Israelul loveşte Irakul, comandantul Forţelor Aeriene Avihu Ben-Nun, retras pe atunci, a declarat dur: "Nu ar mai exista forţe aeriene iordaniene", potrivit The Jerusalem Post.

---

Actualizare - Aeroporturile din Iran şi-au anulat zborurile

Mai multe aeroporturi iraniene, printre care şi Imam Khomeini International din Teheran, au anulat zborurile până luni dimineaţa, a anunţat duminică presa de stat iraniană, în contextul în care tensiunile s-au amplificat în Orientul Mijlociu ca urmare a atacului iranian asupra Israelului din cursul nopţii, relatează Reuters.

Iranul a lansat zeci de drone şi rachete asupra Israelului în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, ca răspuns la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria la 1 aprilie, ceea ce stârneşte temeri privind o posibilă ripostă israeliană împotriva Teheranului, transmite sursa.

"Toate zborurile de pe aeroportul internaţional Imam Khomeini din Teheran au fost anulate până la ora 6 dimineaţa (05.30, ora României), în urma unui anunţ al Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran", a declarat directorul aeroportului, conform sursei citate.

Zborurile interne de pe aeroportul Mehrabad din Teheran şi de pe aeroporturile din Shiraz, Isfahan, Bushehr, Kerman, Ilam şi Sanandaj au fost, de asemenea, anulate până luni dimineaţă, potrivit Companiei iraniene de Aeroporturi şi Navigaţie Aeriană, întrucât spaţiul aerian din vestul ţării rămâne interzis zborurilor, informează Reuters.

Marile companii aeriene din Orientul Mijlociu au anunţat anularea unora dintre zborurile lor, fiind în acelaşi timp nevoite să le redirecţioneze pe altele, adaugă sursa menţionată.

---

Actualizare - Zelenski cere un răspuns global "unit" la "teroarea" Iranului şi Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global "hotărât şi unit" la "teroarea" Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP.

"Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu drone Shahed şi rachete", a scris el pe reţeaua X (ex-Twitter), cerând să se facă totul pentru a evita o "escaladare" în Orientul Mijlociu, conform sursei.

"În Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone Shahed şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de lovituri aeriene masive", a adăugat Zelenski, referindu-se la aceste drone fabricate în Iran, informează sursa.

"Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi lumea, la fel cum acţiunile Rusiei riscă să ducă la un conflict mai larg, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri pentru răspândirea terorii trebuie să primească un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", a declarat el, conform AFP.

"Este esenţial ca Congresul SUA să ia deciziile necesare pentru a consolida aliaţii Americii în acest moment critic", a spus Zelenski, potrivit aceleiaşi surse.

Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult ajutor militar pentru a face faţă invaziei ruse, care a început în urmă cu mai bine de doi ani, notează sursa citată.

Dar diviziunile politice de la Washington au blocat acest proces, iar un ajutor de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul SUA, spre nemulţumirea Kievului, transmite AFP.

---

Actualizare - Franţa le recomandă cetăţenilor săi "să părăsească temporar Iranul"

Ministerul francez de Externe şi-a sfătuit duminică cetăţenii să "părăsească temporar Iranul" din cauza unui "risc de escaladare militară" după loviturile iraniene care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP.

"Din cauza noului nivel atins", Ambasada Franţei la Teheran "le recomandă cetăţenilor francezi care locuiesc în Iran care au posibilitatea (...) să părăsească temporar ţara. Se cere să se dea dovadă de cea mai mare prudenţă în deplasări" şi "să se evite orice adunare", conform site-ului ministerului.

---

Actualizare - Hamas consideră că atacul Iranului asupra Israelului este "un drept natural şi un răspuns meritat"

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a calificat duminică atacul iranian cu peste 300 de drone, rachete balistice şi de croazieră lansat sâmbătă împotriva Israelului "un drept natural şi un răspuns meritat", informează EFE.

"Noi, în cadrul Mişcării de Rezistenţă Islamică (Hamas), considerăm operaţiunea militară desfăşurată de Republica Islamică Iran împotriva entităţii sioniste ocupante un drept natural şi un răspuns meritat la crima de a ataca consulatul iranian din Damasc", a declarat grupul armat într-un comunicat, transmite sursa.

---

Actualizare - Declaraţia Ambasadei Republicii Islamice Iran la Bucureşti

La 14 aprilie 2024, forţele armate ale Republicii Islamice Iran au efectuat o serie de lovituri militare asupra bazelor militare ale Israelului, ca răspuns la şi în exercitarea dreptului său inerent de autoapărare împotriva agresiunilor militare recurente ale Israelului, care au dus la asasinarea Iranului. consilieri militari care au fost prezenţi în Siria la invitaţia guvernului sirian, în special atacul armat din 1 aprilie 2024 împotriva ambasadei şi a sediilor diplomatice ale Republicii Islamice Iran la Damasc, se arată într-un comunicat al Ambasadei Republicii Islamice Iran la Bucureşti.

Iranul a fost victima multor alte acte ilegale ale regimului sionist al Israelului în ultimele decenii, inclusiv asasinarea oamenilor de ştiinţă iranieni şi sabotarea programului nuclear şi militar al Iranului. Din păcate, comunitatea internaţională, în special Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, şi-a eşuat datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţională, permiţând regimului israelian să încalce liniile roşii şi să încalce principiile fundamentale ale dreptului internaţional, iar Republica Islamică Iran a avut nici o altă opţiune decât să se apere, informează sursa.

Recurgerea de către Republica Islamică Iran la măsuri defensive în exercitarea dreptului său la autoapărare demonstrează abordarea responsabilă a Iranului faţă de pacea şi securitatea regională şi internaţională într-un moment în care tiparul regimului de apartheid de ocupare de campanie necruţătoare de genocid împotriva poporului palestinian este însoţit de armate repetate. agresiuni împotriva statelor vecine, aprinzând flăcările în regiune şi nu numai, potrivit comunicatului.

În timp ce avertizează cu privire la orice alte provocări militare din partea regimului israelian, Republica Islamică Iran reafirmă dreptul la hotărâre neclintită de a-şi apăra poporul, securitatea şi interesele naţionale, suveranitatea şi integritatea teritorială împotriva oricărei ameninţări sau act de agresiune şi de a răspunde energic şi în conformitate cu dreptul internaţional. Republica Islamică Iran nu ar ezita să ia măsurile defensive necesare pentru a-şi proteja interesele legitime împotriva oricărui act de agresiune militară sau a utilizării ilegale a forţei, informează sursa citată.

Orice om care merge la propria sa voce interioară şi conştiinţă, el sau ea va confirma scorpionul şi natura criminală a regimului sionist din Israel, care a ucis recent aproape 34000 de palestinieni nevinovaţi, dintre care 70% sunt femei şi copii. A sosit timpul ca naţiunile libere şi iubitoare de pace să pună capăt fricii faţă de lobby-ul şi regimul sionist. Sancţionarea şi pedepsirea criminalilor sionişti este o nevoie urgentă pentru comunitatea internaţională. A sosit momentul să oprim impunitatea regimului sionist al Israelului şi a liderilor săi, arată datele comunicatului.

---

Actualizare - Ministrul israelian de externe: "Israelul îşi cântăreşte cu atenţie răspunsul după atacul Iranului"

Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează duminică dpa.

"Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă", a spus Katz, potrivit sursei.

El a adăugat că problema unui posibil răspuns al Israelului va fi discutată într-un cadru adecvat sub preşedinţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Katz şi-a exprimat încrederea că decizii adecvate şi corecte vor fi luate atunci, informează sursa citată.

Postul israelian de televiziune Channel 12 şi alte media au anunţat că guvernul israelian se va reuni la orele locale 15:30 (2:30 GMT) pentru a discuta despre paşii ce urmează a fi luaţi, notează sursa menţionată.

---

Actualizare - Moscova îndeamnă la "reţinere" după loviturile aeriene iraniene împotriva Israelului

Ministerul Afacerilor Externe rus a îndemnat duminică "toate părţile implicate" la "reţinere", după loviturile iraniene împotriva Israelului, informează AFP, Reuters şi TASS.

"Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluţie la problemele existente, prin mijloace politice şi diplomatice", adaugă ministerul sud într-un comunicat, potrivit surselor citate.

---

Actualizare - NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului şi îndeamnă la reţinere

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) "condamnă escaladarea Iranului" care a întreprins sâmbătă un atac fără precedent împotriva Israelului şi "îndeamnă la reţinere", pentru ca actualul "conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil", a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a Alianţei, informează AFP.

"Condamnăm escaladarea Iranului în timpul nopţii, îndemnăm la reţinere şi urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei. Este esenţial ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil", a subliniat purtătoarea de cuvânt, Farah Dakhlallah, într-un comunicat, potrivit sursei.

---

Actualizare - Iordania susţine că a interceptat "aparate de zbor" în timpul atacului iranian asupra Israelului

Iordania, ţară ce se învecinează cu Israelul, a interceptat "aparate de zbor" ce au pătruns în spaţiul aerian iordanian în timpul atacului cu drone şi rachete lansat de Iran împotriva Israelului în timpul nopţii, a anunţat duminica dimineaţa guvernul iordanian într-un comunicat, informează AFP.

Forţele armate iordaniene "vor face faţă oricărei ameninţări sau încălcări ce pune în pericol securitatea şi siguranţa ţării, a cetăţenilor săi, a spaţiului său aerian şi a teritoriului său, indiferent de unde provine aceasta şi cu toate mijloacele disponibile", a atenţionat guvernul iordanian, potrivit sursei.

---

Actualizare - Emmanuel Macron şi Giorgia Meloni condamnă ferm atacul iranian împotriva Israelului

Preşedintele francez Emmanuel Macron "a condamnat cu cea mai mare fermitate atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului" şi a îndemnat la "reţinere" părţile implicate, într-un mesaj postat duminică pe reţeaua socială X, informează AFP.

Potrivit sursei, "Condamn cu cea mai mare fermitate atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, ce ameninţă să destabilizeze regiunea. Îmi exprim solidaritatea cu poporul israelian şi ataşamentul Franţei pentru securitatea Israelului, a partenerilor noştri şi a stabilităţii regionale. Franţa lucrează la dezescaladare împreună cu partenerii săi şi îndeamnă la reţinere", a scris preşedintele Franţei.

La rândul său, şefa guvernului italian Giorgia Meloni, a cărei ţară prezidează G7 convocat de urgenţă duminica aceasta, a condamnat atacul iranian împotriva Israelului, exprimându-şi "puternica îngrijorare în faţa unei destabilizări ulterioare a regiunii", informează agenţia de presă menţionată.

"Continuăm să lucrăm pentru a o evita", a afirmat Meloni, într-un mesaj postat duminică pe reţeaua X, amintind că Italia "organizează astăzi (duminică) la începutul după-amiezii un summit virtual al liderilor" G7, notează AFP.

---

Actualizare - Atacul asupra Israelului "şi-a atins toate obiectivele", susţine şeful forţelor armate iraniene

Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului "şi-a atins toate obiectivele", precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene, informează AFP.

"Operaţiunea 'Promisiune onestă' a fost întreprinsă cu succes între ieri (sâmbătă) seara şi această dimineaţă, şi şi-a atins toate obiectivele", a declarat la televiziune generalul Mohammad Bagheri, transmite sursa.

El a afirmat că cele două ţinte principale au fost "centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare" pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi "baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35" care au bombardat consulatul, precizează sursa.

"Aceste două centre au fost puternic avariate şi scoase din funcţiune", a dat el asigurări, conform AFP.

"Nu avem nicio intenţie de a ne continua această operaţiune, însă dacă regimul sionist întreprinde o acţiune împotriva Republicii Islamice Iran, fie pe teritoriul nostru sau în centrele care ne aparţin în Siria sau în altă parte, următoarea noastră operaţiune va fi mult mai importanta decât aceasta", a atenţionat acest militar iranian de rang înalt, notează agenţia de presă menţionată.

Generalul Bagheri a anunţat de asemenea că autorităţile iraniene "au trimis un mesaj SUA, avertizând că dacă vor coopera cu Israelul pentru eventualele lor acţiuni viitoare, bazele lor nu vor mai fi sigure", precizează sursa.

SUA deţin mai multe baze militare în regiune, indică AFP.

Acest mesaj a fost transmis prin ambasada Elveţiei, care reprezintă interesele americane în Iran, în absenţa unor relaţii diplomatice între cele două ţări, relatează sursa citată.

Într-un interviu pentru televiziunea de stat, comandantul Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, a precizat că operaţiunea întreprinsă în timpul nopţii "ar fi putut fi de o anvergură mai mare". "Am limitat această operaţiune la serviciile pe care regimul sionist le-a folosit pentru a ataca ambasada noastră" în Siria, informează AFP.

Atacul asupra consulatului a ucis şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi de rang înalt, adaugă sursa.

---

Actualizare - Iranul a pregătit un răspuns mai dur la adresa Israelului

Preşedintele Parlamentului iranian a avertizat regimul sionist şi aliaţii săi că Iranul a proiectat un răspuns mai sever decât lovitura de răzbunare de duminică dimineaţă asupra teritoriilor ocupate, potrivit Tasnimnews.

Adresându-se la o reuniune parlamentară duminică dimineaţă, Mohammad Baqer Qalibaf a descris lovitura masivă cu drone şi rachete pe care IRGC a lansat-o împotriva ţintelor militare israeliene la primele ore ale zilei de duminică drept "palma poporului iranian în faţa inamicului sionist" ca răspuns la Atacul israelian asupra misiunii diplomatice a Iranului la Damasc, conform sursei.

Lovitura a fost puternică şi a dat o lecţie israelianului, a spus el, adăugând că acţiunea militară a Iranului a fost în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite, transmite sursa citată.

El a avertizat apoi că Iranul a conceput un răspuns mai sever la orice mişcare greşită a regimului sionist şi a aliaţilor săi, transmite Tasnimnews.

"Republica Islamică Iran subliniază principiul că orice ameninţare care provine din orice ţară (împotriva Iranului) va atrage un răspuns adecvat şi dur la sursa ameninţărilor", a declarat preşedintele Parlamentului, precizează sursa.

IRGC a declarat într-o declaraţie că Forţa sa aerospaţială a lansat zeci de rachete şi drone ca răzbunare pentru atacul aerian al regimului israelian din 1 aprilie, care a ucis mai mulţi comandanţi şi consilieri militari iranieni în Siria, informează Tasnimnews.

---

Actualizare - Israelul a fost avertizat despre o lovitură "instantanee, mai dură" în caz de reacţie la atacul Iranului

O sursă informată din Iran a avertizat că orice intenţie israeliană de a răspunde la loviturile masive cu rachete şi drone ale IRGC va atrage o altă acţiune imediată din partea Iranului, cu mai multă severitate, potrivit Tasnimnnews.

Potrivit sursei, "După încheierea operaţiunii punitive desfăşurate de Iran şi a frontului de rezistenţă, care este încă în desfăşurare, dacă sioniştii intenţionează să răspundă, următoarea pedeapsă va fi cu siguranţă dată imediat şi cu dublă intensitate", a declarat sursa iraniană informată pentru Tasnim. după ce Corpul Gărzilor Revoluţiei Islamice a lansat lovituri cu rachete şi drone împotriva ţintelor militare din teritoriile ocupate la primele ore ale zilei de duminică.

IRGC a declarat într-o declaraţie că Forţa sa aerospaţială a lansat zeci de rachete şi drone ca răzbunare pentru atacul aerian al regimului israelian din 1 aprilie, care a ucis mai mulţi comandanţi şi consilieri militari iranieni în Siria, conform sursei citate.

Acesta a adăugat că rachetele au lovit cu succes ţinte din teritoriile ocupate, notează Tasnimnews.

---

Actualizare - Tatăl unei fetiţe grav rănite de schije în timpul atacului din Iran: "Proiectilul a căzut peste casă, ea dormea"

Mohammed, tatăl fetei care a fost grav rănită în timpul interceptării unui proiectil tras în Israel de către Iran aseară, spune că schijul a căzut peste casa lor, conform The Israel Times.

"A căzut peste noi în casă pe la 2 dimineaţa. Ea dormea ​​în casă şi am dus-o imediat la Spitalul Soroka [din Beersheba]", spune el, potrivit sursei.

Fetiţa de 7 ani - care nu a fost numită public - a fost rănită de schije în urma interceptării unei rachete balistice. Fata locuieşte într-un oraş beduin de lângă Arad, relatează sursa citată.

---

Actualizare - "China exprimă îngrijorarea profundă" cu privire la "escaladarea actuală" dintre Iran şi Israel

Beijingul îşi exprimă "îngrijorarea profundă" cu privire la atacul Iranului cu rachete şi drone asupra Israelului, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, informează The Times of Israel.

"China îşi exprimă îngrijorarea profundă cu privire la escaladarea actuală şi solicită părţilor relevante să-şi exercite calmul şi reţinerea pentru a preveni escaladarea ulterioară", a spus purtătorul de cuvânt anonim, conform sursei.

"China solicită comunităţii internaţionale, în special ţărilor cu influenţă, să joace un rol constructiv pentru pacea şi stabilitatea regiunii", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, transmite sursa citată.

---

Actualizare - Iranul avertizează Israelul împotriva represaliilor

Iranul avertizează Israelul cu privire la un atac mai mare asupra teritoriului său în cazul în care va riposta împotriva atacului cu drone şi rachete al Teheranului, adăugând că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acţiunile militare israeliene, potrivit The Times of Israel.

Conform sursei, "Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acţiunea militară din această seară dacă Israelul va riposta împotriva Iranului", a declarat şeful de stat major al forţelor armate, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat, adăugând că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice sprijin al represaliilor israeliene ar duce la vizarea bazelor americane.

Comandantul Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetăţenilor săi, transmite sursa.

Potrivit rapoartelor presei, citând oficiali înalţi ai administraţiei, preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că SUA nu vor ajuta niciun contraatac israelian asupra Iranului.

Axios şi CNN raportează că mesajul a fost transmis în timpul unui apel telefonic între pereche, relatează sursele menţionate.

Axios relatează că Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA se vor opune oricărui contraatac israelian. CNN relatează că Biden a spus că SUA nu vor lua parte la nicio astfel de contracarare, precizează sursa.

---

Actualizare - SUA le spune angajaţilor din Israel să "se adăpostească până la noi ordine"

În urma atacului iranian asupra Israelului, ambasada SUA din Ierusalim le-a spus angajaţilor săi din întreaga ţară să se adăpostească în aşteptarea unor instrucţiuni suplimentare, anunţă The Jerusalem Post.

"Ca răspuns la incidente de securitate şi fără o notificare prealabilă, Ambasada SUA poate restricţiona sau interzice în continuare angajaţilor guvernului SUA şi membrilor familiei acestora să călătorească în anumite zone din Israel (inclusiv Oraşul Vechi al Ierusalimului) şi Cisiordania", se adaugă în declaraţie, informează sursa menţionată.

---

Actualizare - Avioanele IDF lovesc structuri militare din sudul Libanului aparţinând forţelor Hezbollah Radwan

Avioanele Forţelor Aeriene Israeliene au vizat structuri militare aparţinând forţelor Radwan ale Hezbollah din zona Jbaa din sudul Libanului, a anunţat armata duminică, transmite The Jerusalem Post.

IDF a adăugat că sâmbătă seara, avioanele au lovit structurile militare Hezbollah din zonele Khiam şi Kfarkela din sudul Libanului, potrivit sursei.

---

Actualizare - Ministrul Apărării, Yoav Gallant, completează convorbirea cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin

Ministrul Apărării Yoav Gallant i-a mulţumit secretarului Apărării Lloyd Austin pentru conducerea sa şi pentru că a stat alături de Israel într-un apel telefonic sâmbătă seara, în timp ce forţele americane au interceptat rachetele iraniene lansate asupra Israelului, notează The Jerusalem Post.

Potrivit biroului lui Gallant, ministrul l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile defensive ale Israelului şi a subliniat că instituţia apărării este pregătită pentru orice alte încercări de a ataca statul Israel, indică sursa.

---

Actualizare - Ambasadorul Herzog mulţumeşte SUA pentru sprijinul "de fier"

Israelul este profund recunoscător Statelor Unite pentru sprijinul ferm şi angajamentul ferm faţă de securitatea sa în acest moment critic, a declarat ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, sâmbătă seara într-o declaraţie la X, conform The Jerusalem Post.

Herzog a numit atacul Iranului, care a inclus sute de rachete şi UAV-uri "fără precedent", precizează sursa.

---

Actualizare - Autoritatea Aeroporturilor din Israel anunţă redeschiderea spaţiului aerian israelian

Autoritatea aeroportuară din Israel a anunţat duminică dimineaţa că, începând cu ora 7:30, spaţiul aerian israelian a fost redeschis, informează The Jerusalem Ppost.

Cu toate acestea, a menţionat că orarele de zbor de la Aeroportul Ben-Gurion ar putea fi modificate, transmite sursa.

---

Actualizare - Armata israeliană spune că Franţa a ajutat la apărarea împotriva atacului iranian

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat duminică că Franţa se numără printre ţările implicate în apărarea împotriva atacului Iranului de peste noapte asupra Israelului, potrivit The Jerusalem Post.

Conform sursei, "Franţa are o tehnologie foarte bună, avioane, radare - şi ştiu că au contribuit la patrularea spaţiului aerian", a spus el, adăugând că nu are detalii exacte despre dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran.

---

Actualizare - Iordania, Irakul şi Libanul redeschid spaţiul aerian după atacurile Iranului

Iordania, Irakul şi Libanul şi-au redeschis duminică spaţiul aerian, după ce l-au închis sâmbătă seara, când Iranul a lansat atacuri cu drone şi rachete împotriva Israelului, au declarat cele trei ţări duminică, conform The Jerusalem Post.

Televiziunea de stat a Iordaniei a declarat că ţara a reluat operaţiunile de trafic aerian, citând autorităţile aviatice. Deschiderea spaţiului său aerian a avut loc cu mai mult de trei ore mai devreme decât era programat, conform sursei.

Autoritatea aviatică din Irak a declarat că riscurile de securitate au fost acum depăşite, precizează sursa.

Libanul a declarat că aeroportul său îşi va relua activităţile după închiderea peste noapte, a raportat televiziunea de stat.

---

Actualizare - Benjamin Netanyahu: "Vom învinge!"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în primul său răspuns public de la atacurile din cursul nopţii, că ţara "va învinge", potrivit news.ro.

"Am interceptat. Am blocat. Împreună vom învinge", a scris premierul într-o scurtă postare pe X, notează sursa.

---

Actualizare - Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP.

"Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00" (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze care deţine preşedinţia Consiliului în aprilie, menţionează sursa.

---

Actualizare - Iranul a lansat peste 200 de proiectile, o bază militară a fost atinsă

Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete către Israel, dintre care "marea majoritate" a fost interceptată fără consecinţe grave, doar o bază militară suferind "pagube minore", a anunţat un purtător de cuvânt al armatei israeliene în noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează AFP.

"Regimul din Iran a lansat o serie masivă de 200 de drone ucigaşe, rachete balistice şi rachete de croazieră", a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, subliniind că atacul este încă "în desfăşurare", transmite sursa citată.

---

Actualizare - Biden dă asigurări Israelului cu privire la sprijinul SUA

Forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară drone iraniene care vizează Israelul, a declarat sâmbătă un oficial al Departamentului de Apărare al SUA, în timp ce Iranul a anunţat că a lansat drone şi rachete asupra Israelului, relatează AFP.

"În concordanţă cu angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea Israelului, forţele americane din regiune continuă să doboare drone lansate de Iran şi care vizează Israelul", a spus oficialul, sub rezerva anonimatului. "Forţele noastre rămân poziţionate pentru a oferi sprijin defensiv suplimentar şi pentru a proteja forţele americane care operează în regiune", a indicat sursa citată.

---

Actualizare - Iranul cere SUA să ''stea departe'' de conflictul cu Israelul

Iranul a cerut Statelor Unite să "stea departe" de operaţiunea lansată sâmbătă seara împotriva Israelului, care este "răspunsul" său la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, relatează AFP.

"Acesta este un conflict între Iran şi regimul israelian asasin, de care Statele Unite TREBUIE SĂ STA DEPARTE!", a declarat misiunea iraniană la ONU într-un mesaj postat pe platforma X, informează sursa.

---

Actualizare - Premierul israelian a reunit cabinetul de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reunit sâmbătă seara, la Tel Aviv, cabinetul său de război, în timp ce Iranul a anunţat că a lansat un atac cu drone şi rachete de pe teritoriul său către Israel, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu şi-a reunit într-un loc secret Statul Major şi pe cei mai apropiaţi colaboratori ai săi din securitate, inclusiv ministrul Apărării Yoav Gallant şi Benny Gantz, ministru fără portofoliu şi membru al coaliţiei sale guvernamentale, potrivit unei fotografii publicate de serviciile sale, precizează sursa.

---

Actualizare - Israelul îşi va închide spaţiul aerian

Israelul îşi va închide spaţiul aerian duminică seara la 21:30 GMT (00:30, ora locală) după ce armata a anunţat un atac cu drone lansat de Iran către teritoriul său, a declarat autoritatea aeroportuară, relatează AFP.

"În conformitate cu instrucţiunile de securitate, începând de la 00:30 în această seară spaţiul aerian al statului Israel va fi închis", potrivit sursei.

---

Iranul a lansat sâmbătă "de pe teritoriul său" un atac cu drone împotriva Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-un discurs televizat, relatează AFP.

"Iranul a lansat drone de pe teritoriul său spre Israel", a declarat Daniel Hagari la puţin timp după ora 23:00 (20:00 GMT), conform sursei.

"Supraveghem ameninţarea în spaţiul aerian. Aceasta este o ameninţare care va dura câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel", a adăugat contraamiralul Hagari, transmite sursa indicată.

Opinia Cititorului ( 38 )

 1. Și așa începe hora

  1. Avem deja un nebun in Coreea N. care flutura rachetele nucleare, mai avem unul in Rusia si nu este cazul sa avem inca unul in Iran.

   Sper ca occidentul sa aiba suficienta intelepciune si sa inteleaga ca un conflict mai mic acum poate preintampina un conflict mult mai mare si mai periculos ulterior. Conflictul acesta nu trebuie incheiat inainte de distrugerea instalatiilor nucleara ale Iranului. 

   Pe langa instalatiile nucleare, Israelul va distruge si infrastructura energetica si cea de comunicatii a Iranului. Distrugerea centralelor electrice este singura modalitate de a incetini productia militara a Iranului.

   Este posibil sa se trezeasca din visul conspirationist si echipa Trump a Republicanilor din Camera Reprezentatilor. In Senat, ajutorul militar pentru Ucraina si Israel a fost votat acum cateva luni cu o larga majoritate bipartizana.  

   Nu stiu cum se face, si nu cred ca este o intamplare, si atacul Hamas din octombrie, si atacurile rebelilor houthi care au crescut pretul petrolului, si atacul Iranului (deocamdata), ajuta Rusia in razboiul ei din Ucraina. 

   Poate vedem si China ca renunta la frustrarile ei si se ridica la statutul si rolul de mare putere economica si militara. China are evident capacitatea de a deveni un mare pol de stabilitate si prosperitate in lume, dar pana acum a preferat sa faca ”parteneriate fara limite” cu tot felul de tembeli care vor sa ne distruga pe toti (inclusiv pe ei).

   Vorbele geniului stabil, presedintele Trump:

   ”Am mai mare incredere in Putin decat in serviciile noastre de informatii” !

   ”Hai sa inghitim lampa cu ultraviolete ca sa omoram Covidul”! 

   Dmitri Medvedev reactioneaza exaltat la atacul Iranului de azi noapte: „Scad sansele lui Biden la alegeri”.

   „America nu vrea un mare război în Orientul Mijlociu”, mai spune Medvedev fericit ca i-a pus la colt pe americani.

   America nu vrea un razboi in Orientul Mijlociu, dar daca nu are de ales probabil ca un atac brutal asupra Iranului este mai bun decat o boala lunga. 

   Deocamdata, pe termen scurt, toate merg bine pentru Putin, maine pretul petrolului va exploda. Pe termen lung, insa, distrugerea capacitatilor militare ale Iranului s-ar putea sa nu-l ajute prea mult Putin. O sa ramana fara drone si rachete balistice. 

   China pe de alta parte, chiar daca are acum toate rezervele pline, nu-si doreste preturi uriase la petrol si nici o escaladare a conflictului.

   Corect!

   Schimbare majora in pozitia Chinei fata de Rusia? Mesaj pozitiv de la China pentru Occident?

   Profesorul Feng Yujun, de la Universitatea din Beijing scrie intr-un articol ca sunt cel putin 4 motive pentru care Rusia va pierde razboiul din Ucraina si ca Putin va pierde inclusiv Crimeea.  

   Este o luare de pozitie importanta, mai ales ca toata lumea stie ca in China nu se trezeste oricine sa scrie orice fara sa aiba acordul partidului comunist. 

   Nu vreau sa reiau aici toate argumentele, dar mi-a atras atentia o fraza in care profesorul chinez vorbeste despre recenta vizita a ministrului rus de externe Lavrov in China. El lasa de inteles ca dincolo de imbratisari si de lacrimi de bucurie, relatia Chinei cu Rusia nu este atat de stabila si ca a fost afectata de cei 2 ani de razboi ai lui Putin.

   China ar vrea, se pare, sa paraseasca pozitia de ”partener fara limite” al lui Putin pentru o pozitie mai traditionala de „nealiniere, neconfruntare și nețintire a terților”. 

   China il prefera pe Joe Biden ca presedinte al SUA. China stie ca desi presedintele Biden a avut deseori o pozitie critica la adresa Chinei, el este o persoana civilizata, un conducator care nu vrea sa escaladeze conflictele, un om care prefera critica constructiva si care intelege foarte bine complexitatea situatiilor de politica externa.

   Presedintele Xi Jinping stie ca este mult mai usor sa ai o relatie bazata pe incredere, sa colaborezi si sa construiesti ceva pozitiv cu Joe Biden.

   Ba chiar mai mult, parerea mea este ca exista chiar si o chimie personala, lucru totusi important in marea diplomatie, intre Xi Jinping si Biden. Ei se si cunosc de foarte mult timp. 

   CE MAI VUIET ce mai JALE,ce paine de mancat pentru anumite TELEVIZIUNI din ROMANIA. Unele dintre televiziuni,au schimbat grila de programe ,numai ca sa faca reting din transmiterea asazisului ATAC al IRANULUI asupra STATULUI AMERICAN,numit ISRAEL.La un post tv,niste prezentatoare impreuna cu noiste domni generali,uzati de atata stiinta,analizau militar ce trebuia si ce trebuie sa faca ISRAELUL sa nu fie cucerit de BARBOSII AYATOLAHULUI IRANIAN,care au trimis niste drone care mergeau ca marfarul sa distruga ISRAEL. Ba mai mult,BARBOSII,anuntasera cu doua zile inainte ISRAELUL ca o sa trimita niste artificii pe care ISRAELUL AMERICAN,le-au pulverizat pentru un spectacol pirotehnic nocturn. In timp ce ROMANII,o duc rau,televiziunile romane,isi umplu visteriile din jocuri facute de niste BABOSI pe calculator. Cat v-a fi SUA pe pamant,nimeni nu v-a putea DISTRUGE ISRAEL. Asta o stiu si latraii de la televiziunile noastre,care insa,prezinta ploaia de STELE IRANIENE,ca un mare pericol nu numai pentru ISRAEL ci si pentru OMENIRE. IMBUIBATILOR,pericolul vine de la CHINA si RUSIA nu de la IRAN,o TARA stapanita de niste FANATICI RELIGIOSI. Lasati transmisiile fantasmagorice si mergeti prin ROMANIA,care se afla in pragul unor ALEGERI DECISIVE pentru VIITORUL TARII.!

   Tu crezi că dacă China vede că este încolțită de noul nato din Asia, supusă sancțiunilor occidentale lasă de o puterea nucleară cum este Rusia. China a fost umilit de Occident acum două secole și nu uită acest lucru. Este una dintre cele mai vechi civilizații și dorește locul pe care a avut multe secole.

  Legea talionului a intrat în vigoare. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Să nu cumva să chiorâm și știrbim cu toții de dragul unor nebuni care agită apele.

  Razboiul din Ucraina e kaput, începe altul. Să sperăm că va fi doar local. 

  Singura șansă de a-l evita e declararea unei noi plandemii mondiale de către Adenom Prostamol ăla de la OMS și interzicerea inclusiv a dronelor și rachetelor purtătoare de virus ucigaș:)

  1. Razboiul din Ucraina este departe de a fi kaput, iar Rusia poate fi foarte bina atacata si slabita in Iran si in Siria. Occidentul are capacitatea de a rezolva problema, doar ca se urneste greu din zona de confort. Concesiunile facute unui dictator vor fi considerate slabiciuni si nicidecum favoruri, ceea ce va incuraja continuarea actiunilor de catre dictator (ca in 1939).

   Nu o să mai intereseze pe nimeni ce se întâmplă cu Ucraina. Așa cum au fost asmuțiți de americani și englezi să lupte împotriva rușilor, tot așa de ușor vor fi scăpați din brațe.

   Va pieri și propaganda pentru prostime cum că ucrainenii se luptă și pentru apărarea Europei în fața invaziei rusești. 

   Stop game acolo pentru că a început altul, mult mai periculos. 

   Occidentul ar face bine să nu se mai implice, să nu iasă din zona de confort de care spuneți pentru că altfel escaladarea unui război din Orientul Mijlociu într-unul global ar fi de neevitat. Chiar vrem asta, noi oamenii simpli? 

   Gândiți-vă numai la milioanele de musulmani care trăiesc în Occident. Cum s-ar simți și acționa ei în situația în care țările lor de origine ar fi implicate intr-un fel sau altul în acest joc?

   ...

   bai rusnacule, sper sa te ia la armata contra iubitilor tai

   ...

   Ce "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", ca israelienii nu au lansat sute de rachete asupra teritoriului iranian? Voi astia care sunteti sub dictatura, vedeti alta realitate decat cea existenta.

  spectacol la bvb maine

  1. Ar fi si cazul,

   la ce preturi au ajuns actiunile 

   Scăderi masive mâine

   Ce spectacol?

   Energia ar trebui sa se scumpeasca si in consecinta SNP, TGN. SNN, H2O ar trebui sa creasca. 

  O prosteala care devine nu numai inutila dar si cauzatoare de imbecilism . .Au lovit iranienii toate cotetele de gaini aflat la marginea satului. Pina si rachetele ce au trecut de Iron Dome sunt special lasate doar ca sa le creasca „pipota” cetatenilor din Iran .Pacaleli de 1 aprilie extinse .

  Mai corect ar fi :

  "Iranul a lansat un atac cu drone împotriva Israelului,

  ca raspuns la atacul asupra Ambasadei Iranului din Damasc" 

  Următoarea miscare o are China în Taiwan, abia atunci se incide gluma, nu cred ca SUA v-a rusi sa se împartă în trei,Europa nu prea este prin ecuație decât dacă se împarte responsabilitatea.

  1. Sper sa nu fi uitat de Confucius.

  Lumea in care traim este teatrul absurdului. Sa negocieze Teheranul in prealabil cu SUA - cate drone si unde sa traga, ca SUA sa nu intervina - ce poate fi mai penibil de atat?!

  Israelul este bucuros cred , ca a gasit ce a cautat , galceava !

  Si-a aratat si Iranul muschii.......scăriței!

  Iranul se crede Persia. Deranjează pe toți cu pretențiile lor.

  1. iRAnul e persia. de-asta sunt periculosi. si cu nasul pe sus. ca au fost persani, au fost imperiu.

  Totul a fost un test militar o intelegere ce a aratat intregii lumi situatia tehnologica reala .Peste 300 de rachete balistice ,de croaziera si roiuri drone de ultima generatie au fost lansate de catre Iran spre Israel de la mii de km distanta fara a avea insa o tinta civila sau militara .Mai mult de jumatate dintre ele au fost distruse de aliatii Israel inainte de a ajunge in Israel (SUA,Germania ,M.Britanie ,Franta )iar restul de sistemele de aparare Iron Dome .Rusia si China au inteles acum ca nu au tehnologia necesara de a distruge Occidentul .Tineti cont ca toata tehnologia Occidentala de aparare este practic un sistem unit de raspuns si daca luam in calcul raspunsul de atac al Occidentului (pina acum nu am vazut decit partea de aparare )atunci Rusia ,Iranul si China nu au forta afisata de catre Israel (occident) in aceste momente .

  1. A fost o fasaiala, dc Iranul chiar vroia sa faca ceva pagube, nu anunta cu o saptamana inainte ca, ba vezi pregatiti-va ca , venim. La razboi, lucrurile astea se tin secret. La razboiul real. Vezi Putin si Lavrov, cu armata la granita Ucrainei, ei faceau "exercitii", si "vestul e isteric, nu atacam pe nimeni". Cand dau bombe sau drone anunta ceva, ca sa fie Ucraina pregatita? Nu. Asa e razboiul adevarat. Nu cand anunti si strici efectul surpriza. Aici a fost ceva hai sa dam , hai sa interceptati, si hai sa ne-mpacam dup-aia.

   Bai baiatu daca Bibi da ordin maine dimineata zboara un f35 si se defecheaza pilotul pe cea mai inalta geamie din Teheran si pleaca netulburat dupa ce trage si o flegma iar aia habar nu au cine si de unde ii loveste. Singurul capitol la care iranienii sunt campioni e la carnea de tun daca le spui ca mor pentru barbosul sef si ii asteapta in Rai 77 de capre virgine aia chiar merg la moarte mai ceva ca rusii din puscarii.

   Parca erau 1000,nu 77!Doamne,ce obsedati,sa mori pentru cai verzi pe pereti!

  Cu cat e mai bun Israelul fata de iran?Sunt la fel.

  1. Israelul nu e terorist - nu-si leaga bombe la brau, nu ard steaguri prin piete, muncesc si au nivel de trai ridicat etc - cam cu astea sunt mai buni asa la o prima vedere.

   Exact.In plus,nu impun oamenilor cu ce sa se imbrace si nu omoara femeile pentru un batic fiindca asa vrea hodorogul ala de mos Ali si altii asemeni lui!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb