SURSEProiectul ministrului Rafila pentru Certificatul covid prevede că statul plăteşte nelimitat testele pentru angajaţii care refuză vaccinarea

J.P.
Politică / 9 decembrie 2021

Proiectul ministrului Rafila pentru Certificatul covid prevede că statul plăteşte nelimitat testele pentru angajaţii care refuză vaccinarea

Draftul proiectului de lege propus de Alexandru Rafila pentru impunerea Certificatului covid angajaţilor conţine o prevedere potrivit căruia statul va plăti de la buget testele pentru angajaţii care nu vor să se vaccineze, conform G4media.

Proiectul consultat de G4Media prevede că "fiecare angajat ... beneficiază de maximum 11 testări antigen rapide/lună, pe perioada existenţei obligaţiei angajatorului de a solicita certificatul ELECTRONIC COVID-19 din sumele alocate de la bugetul de stat".

Or, având în vedere că rezultatul unui test este valabil 24 de ore, cele 11 testări gratuite pe lună sunt suficiente pentru zilele de muncă ale unei luni întregi. Dacă această prevedere va fi adoptată, înseamnă că angajaţii care refuză vaccinarea pot merge fără probleme la muncă, testându-se pe banii din bugetul de stat.

Noul Certificat Covid, va fi obligatoriu la job atât la stat, cât şi în mediul privat, atunci când se înregistrează creşterea numărului de infectări 3 săptămâni consecutive, cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri.

Proiectul iniţiat de Alexandru Rafila şi consultat de G4Media mai arată că au obligaţia de a prezenta Certificatul covid (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ) toţi angajaţii - inclusiv parlamentarii, primarii şi demnitarii.

Dacă un angajat refuză să prezinte Certificatul covid, angajatorul este obligat să îi suspende contractul de muncă, potrivit proiectului de lege. Angajaţii pot ataca în instanţă o astfel de decizie a angajatorilor. Angajatorii care nu suspendă contractul de muncă al angajaţilor fără Certificat covid pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Principalele prevederi din proiectul discutat acum în interiorul PSD:

Art. 2: Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite in urmatoarele situatii:

a) Pentru persoanele vaccinate cu prima doza din oricare dintre vaccinurile autorizate si care au schema din doua doze, cu valabilitate pana la data programarii pentru efectuarea celei de-a doua doze, inclusiv.

b) Pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din doua doze, respectiv dupa vaccinarea cu doza unica pentru vaccinurile care au schema din 1 doza, cu valabilitate 30 iunie 2022

c) Pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, dovedita prin existenta in platforma CoronaForms, cu valabilitate de 180 de zile.

d) Pentru persoanele testate cu test antigen rapid, cu valabilitate de 48 de ore

e) Pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, cu valabilitate de 72 de ore.

Art.4: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pe perioada stării de alertă, angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita certificatul ELECTRONIC COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă si corelativ salariatii din sectorul public si cel privat au obligatia prezentarii certificatului ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de munca, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

(2) Prevederile prezentei legi se aplica si membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora, precum şi toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice, centrale şi locale, precum şi al unităţilor şi organelor de specialitate aflate în subordinea, sub autoritatea şi în coordonarea acestora.

Art. 5.1 - Analiza situaţiei epidemiologice se face de către Institutul Naţional de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară, iar obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 potrivit art.4, intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creştere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel national.

Art. 5.2 - Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

a) scadere timp de 3 saptamani consecutive a numărului de cazuri la nivel national;

b) incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie.

Art.7. - Fiecare angajat prevăzut la art.4 beneficiază de maximum 11 testări antigen rapide/lună, pe perioada existenţei obligaţiei angajatorului de a solicita certificatul ELECTRONIC COVID-19 din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

In conformitate cu art.50 lit i) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare sau in conformitate cu prevederile art. 513 alin. (1) lit.m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, raportul de serviciu/contractul individual de muncă în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale.

(2) Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de muncă se constata prin dispoziţia scrisă a angajatorului, emisă în condiţiile legii.

(3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de urmatoarea zi lucratoare celei in care s-a dispus suspendarea.

(4) Suspendarea inceteaza si in cazul in care necesitatea prezentarii certificatului inceteaza conform art.5.2

(5) Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă dispusă în conformitate cu prezenta lege poate fi contestată la instanţa competentă conform legii, după caz.

Art.10. - (1) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege de catre angajator reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat, a Inspecţiei Muncii, precum şi de ofiţerii şi de subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. plateasca animalul asta din banii lui...Asta-i tortionar cu diploma fata de Tataru!

  1. da , tu ce vrei boule ? stai in cusca ta pina crapi prostanule !

  se pare ca afacerea vaccinul se muta la cea cu testele .

  Nu este corect din mai multe puncte de vedere acest proiect de lege.

  Nu se poate impune la nivel national o restrictie a drepturilor omului daca la nivel regional situatia epidemiologica este alta. Au fost numeroase situatii in care 3/4 dintre infectarile zilnice proveneau din Bucuresti. Desi sunt doar 15% dintre locuitori. Pai cum sa nenorocesti viata oamenilor din toata tara din cauza cretinilor din Bucuresti, clubareti si infectati, spalati pe creier. 

  Nu este corect să condiționezi dreptul la muncă de supunerea la proceduri medicale, fie acestea testare sau vaccinare!

  În plus, testarea este o procedură medicală invazivă. Repetată, provoacă leziuni ale mucoasei nazale și chiar a sinusurilor.

  incalcarea Drepturilor Omului pe toata linia....

  Bravo baieti! Tot inainte, spre noi si noi culmi de atins al Dictaturii Sanitare!  

  Dea naiba sa va caute psihoticii cu cutite lungi si sa va mai scurteze gatzii vostrii de dictatori care sunteti!  

  TOTI OAMENII SA STIE CA DUMNEZEU LE DA DREPTUL SA OMOARE UN POLITICIAN DACA ACEL POLITICIAN SE DOVEDESTE SATANIST SI DICTATOR!!!! SA TINETI MINTE ASTA!  

  Voi, politicienii satanei, vreti ca toti romanii sa aiba certificat verde... si dupa ce majoritatea sau toti romanii vor avea certificat verde... nu mai platiti teste SI NU MAI ACCEPTATI CERTIFICAT VERDE PE BAZA TESTELOR, CI DOAR PE BAZA INJECTIILOR LETALE ANTI-COVID !!!!! ...asa v-a soptit satana la ureche sa faceti, sa fiti vicleni si sa inselati pe romani !  

  De aceea romanii se vor scula si va vor ucide, pui de satane care sunteti ! Val negru de sange negru de satane sa va sara din burtile de politicieni spintecate cu pofta de zeci de ori cu multe cutite lungi !  

  1. Distonocalmul nu te-ar ajuta oare?Incearca,zau !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro